Interview met Lara Reims

Hallo lieve lezers van Bookstamel, 

Na het lezen van de Remi trilogie. Was ik natuurlijk super benieuwd geworden naar de auteur van deze boeken. Tijd dus voor een Interview met Lara Reims. Maar denk je nu Remi boeken waar heeft ze het over dan kun je hier mijn recensie van Remi 1.0 Upgrade lezen. Maar goed tijd dus om Lara wat beter te gaan leren kennen. Zit je er klaar voor?

88100107_2555017464762954_6383533012130201600_n

De lezers van Bookstamel hebben al kennis met je kunnen maken in dit blog bericht. Daarin konden we o.a lezen dat je momenteel een tijdje in Boekarest woont. Hiervoor woonde je in Frankrijk maar oorspronkelijk kom je uit Amsterdam. Ben je een reislustig type? Valt best mee op zich, of tegen ;). Uit Amsterdam en Nederland vertrekken vond ik heel moeilijk, maar toen ik die stap eenmaal had gemaakt, vond ik het ontdekken van andere plekken vooral boeiend. Het is leuk om te merken hoe Nederlands je eigenlijk bent. En ik vind het leuk om veel verschillende plaatjes in mijn hoofd te hebben.

Wat is je favoriete gerecht uit Roemenië of Frankrijk? Hier in Roemenië is het bekendste gerecht Sarmale, koolrolletjes gevuld met vlees. Heel lekker, maar ik eet bijna geen vlees. Ze hebben ook een soort groot opgerold zoet brood dat op het vuur gegaard wordt aan een grote stok, ben ik ook fan van. Wat ik het meest mis uit Frankrijk is het brood, ik zou op alleen brood kunnen leven en dat is daar wel heel lekker.

En welke typisch Nederlandse lekkernij of gerecht mis je wel eens? Niet weleens, heel vaak ;): pindakaas, kroketten, en oliebollen. Pindakaas kun je overal wel vinden, oliebollen bak ik zelf, maar kroketten en bitterballen…

Je bent zelf een groot fan van Jeugdboeken waar is deze passie voor jeugd/ Young adult boeken ontstaan? Omdat ik me vroeger heel graag verstopte in een boek. Lezen was toen ik klein was heel belangrijk voor me. Nu nog steeds, omdat ik ervan geniet en ervan leer, toen ook omdat ik in een boek wilde verdwijnen. Die eerste leeservaringen zijn me altijd heel dierbaar gebleven. En ik houd van boeken met werelden die ik nog niet ken.

Inmiddels is een paar dagen geleden je derde boek verschenen in de Remi trilogie Home. Vond je het lastig om te zien dat er nu een einde aan je trilogie kwam? Heel erg. Die personages, die ga ik zo missen. Die zijn me echt dierbaar geworden en loslaten valt dan niet mee. Het is net als het uitlezen van een boek waar je een tijdje gewoond hebt. Die karakters hebben de laatste twee jaar zo in mijn hoofd gezeten, die gaan er niet meer uit.

Deel 1 en 2 zijn bij de lezers enorm goed ontvangen. Ik vond ze zelf ook heerlijk om te lezen. Upgrade is zelfs genomineerd voor de jonge jury prijs. Hoe was dit voor jou als auteur? Geweldig. Ik vind schrijven het allerleukste wat er is, publiceren vond ik best eng. Maar als je merkt dat een lezer om een van je personages gaat geven en iets uit je boek haalt wat je belangrijk vindt, als er een lezer geraakt is, is dat een enorm cadeau. En die nominatie is een eer waar ik nooit op gerekend had.

Ben je nu niet bang dat het laatste deel gaat tegen vallen bij de lezers? Ja natuurlijk. Het is heel eng. Maar dit is hoe het verhaal moet eindigen wat mij betreft, dus ik kan niet anders. Weet je, ik probeer in die boeken een spannend verhaal te vertellen, en vragen aan de orde te stellen over de impact van bepaalde technologie en ontwikkelingen. Dat maakt dat je soms ook wat uit moet leggen over hoe iets werkt. Dat vinden sommige lezers heel leuk, anderen minder. Maar ik vind het een te belangrijk onderdeel van het boek om het niet te doen.

Welk personage uit de Remi trilogie vind je zelf het meest bijzonder? Oei, dat is moeilijk. Ik heb, naast voor Rémi, een groot zwak voor Mevrouw Maarts. Ze ontroert me. Iemand die terecht is gekomen in een wereld die ze eigenlijk niet bij kan benen, die door een groot drama verdwaald is geraakt in haar hoofd. Ik kan niet veel voorbeelden geven zonder spoilers, maar ze doet dingen die ik heel ontroerend vind.

En als je nu een personage zou moeten bedenken dat op jou lijkt. Hoe zou dit personage er dan uit zien? Wat een leuke vraag. Ik heb voor de trilogie mezelf een beetje in stukjes gehakt. In iedereen zit wel iets van mij. Een introvert personage dat erg veel denkt en zich op papier beter op zijn gemak voelt dan in de wereld, wordt het dan wel. Maar ook iemand die graag nieuwe dingen ontdekt en probeert er iets moois van te maken. En zou mezelf een stel vleugels geven, en het vermogen om te teleporteren. Gewoon omdat het kan in een boek ;).

Alle drie je boeken zijn verschenen bij uitgeverij Hamley Books. Hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen? Via een agent. Hamley Books reageerde razendsnel en we hadden meteen een klik. Sandra praatte meteen met zoveel liefde over mijn verhaal dat ik wist dat ik bij haar moest zijn en nergens anders.

Hoe is het om met Sandra van Hamley Books aan je boeken te werken? Een groot cadeau. Het is heel fijn als je iemand vindt die op dezelfde manier denkt als jij. Als je een uitgeverij hebt die voelt als een familie, is dat fantastisch. Zeker omdat schrijven best een eenzame bezigheid is.

Wat is het beste advies dat je hebt gekregen tijdens het schrijven van je boeken?Vertrouw wat meer op jezelf.

Wie heeft de toffe covers voor de Remi trilogie ontworpen? Lauren Dawes! Ik vond het heel spannend om de eerste covers te zien. Het valt niet mee om een verhaal in beeld te vatten. Ik ben heel blij dat dat haar gelukt is. Het klopte voor mijn gevoel.

Ben je inmiddels al bezig aan een nieuw boek of serie? Ja zeker. In september komt er een boek voor iets jongere kinderen, en volgend jaar komt er een nieuwe Young Adult. Ik zit vol plannen.

Je schrijft graag boeken voor de jeugd, wat vind je hier zo leuk aan? Het is de leeftijd waarop ik van lezen ging houden. Als het me lukt om een jongere – al is het er maar een – aan het lezen te krijgen, om hem een plek te geven waar hij even in kan verdwijnen, en een paar papieren vrienden, is dat echt de grootste beloning die ik kan krijgen.

Stel dat je nog maar 5 boeken in je boekenkast mocht hebben staan welke 5 boeken zou je kiezen? Oei! Dat voelt als kiezen tussen vrienden. Het worden veel jeugdboeken dan toch. De torens van februari van Tonke Dragt. De Noorderlichttrilogie van Pullman (die telt als eentje, goed ;)?). Harry Potter, want die herlees ik in tijden van nood. Hyperion van Dan Simmons, fantastische, poëtische sciencefiction. Kafka op het strand van Murakami.

Is er een thema of onderwerp waar je heel erg graag een boek over zou willen schrijven? Ik ben nog niet klaar met het thema nabije toekomst. Er verandert zoveel nu. Daar maak ik graag verhalen over, omdat dat me helpt beter te begrijpen en om consequenties te overdenken.

Lees jezelf eigenlijk nog steeds regelmatig boeken? Ja, zeker, zoveel mogelijk. Al lukt het niet altijd, omdat ik de hele dag in de teksten zin, ook voor mijn werk. Dus soms kijk ik scheel aan het eind van de dag. Maar ik lees veel.

Wat is dan je favoriete boek? Dat blijft ingewikkeld en hangt af van mijn stemming. Een boek dat ik pas herlezen heb en wat voor mij wel de ontdekking van de afgelopen jaren is, is De Harpij van A.N. Ryst. Een fantastisch verhaal.

En welke Nederlandstalige/Vlaamse auteur is een groot voorbeeld voor je? Oei, ook dat zijn er veel. Ik vind het geweldig om te zien dat veel boeken die ik in mijn jeugd las, nog steeds gelezen worden. Als we het bij de jeugd houden: ik ben altijd dol geweest op de boeken van Tonke Dragt. Maar ook Jan Terlouw bewonder ik heel erg, vanwege de verhalen en de lessen in zijn boeken. En als het om taal gaat natuurlijk de onovertroffen Annie M.G. Schmidt.

Natuurlijk heb ik ook nog een aantal dilemma’s voor je welke kies je en waarom?

Fietsen of lopen? Lopen, zeker hier in Roemenië. Fietsen is levensgevaarlijk. Ze rijden als gekken hier en het fietspad is een niet bestaand concept.

Eten of Drinken? Drinken dan maar, dan leef ik langer en lees ik een extra boek.

Nooit meer slapen of Nooit meer schrijven? Van nooit meer slapen schijn je heel snel door te draaien en aangezien ik een dochter heb, kies ik dan toch maar voor slaap.

Tv kijken of een bordspelletje spelen? Hangt van het spel en het programma af ;). Ik houd niet heel erg van spelletjes, tenzij het met kinderen is. En tv kijk ik alleen online.

Werkelijkheid of Fantasy? Werkelijkheid, en daar dan over fantaseren.

Kind of Volwassenen? Volwassen.

Frankrijk of Roemenië  ? Frankrijk. Daar heb ik lang gewoond en ik keer er ook weer terug over een paar jaar.

Hutje op de hei of Huisje aan het strand? Hutje op de hei, lekker rustig.

Papieren boek of e- boeken? Allebei, maar als ik echt moet kiezen een papieren boek.

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] van Lara Reims kun je hier kopen. Mijn interview met Lara Reims kun je hier […]

trackback

[…] van Lara Reims kun je hier kopen. Mijn interview met Lara Reims kun je hier […]

trackback

[…] van Bookstamel, Vandaag is het mijn beurt in de blogtour van Het witte wonderdoosje geschreven door Lara Reims. Ik moet bekennen dat ik toch wel een zwak heb voor jeugdboeken Levy en het witte wonderdoosje is […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x