Interview met Anaid Haen en Django Mathijsen

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag is het wederom tijd voor een Interview en dit Interview is wel een beetje speciaal. Vandaag is het namelijk tijd voor een Interview met Anaïd Haen en Django Mathijssen. Ja je leest het goed 2 auteurs tegelijk/ Omdat dit Interview met 2 auteurs word gedaan hebben we er voor gekozen om kleuren te gebruiken. Alles wat in het Blauw is geschreven is beantwoord daar Anaïd Haen. Alles in het rood geschreven door Django Mathijssen. Tot slot alles in het paars is door beide auteurs gelezen. 

Heel veel plezier met het interview met Anaïd Haen en Django Mathijssen!

Bewaar voor later op pinterest.

Interview met Anaïd Haen en Django Mathijssen

Jullie schrijven als duo maar ook los van elkaar. Hoe is de samenwerking tussen jullie tot stand gekomen? Onze samenwerking kwam heel natuurlijk tot stand. Allebei schrijver, allebei graag over verhalen praten. We hadden allebei al verhalenwedstrijden gewonnen (Django een beetje meer 😉 ) en hielden van dezelfde genres. Django opperde een boek samen en ik vond dat een goed idee. Het was een logische stap. Ons eerste boek samen was een thriller: Codenaam Hadsadah.

Als je samen schrijft aan een boek, hoe werkt dat dan? Het wisselt per verhaal hoe we samenwerken. Meestal verzinnen we er samen eentje tijdens het wandelen, autorijden of eten maken. We proberen minimaal eens per twee weken een nieuw verhaal te plotten. Als we tevreden zijn met wat we hebben bedacht, schrijft een van ons het idee op. De ander leest het na en vult het aan. Daarna gaat het steeds weer anders. Soms wisselen we per hoofdstuk, dat we daarna ruilen, soms schrijft een van ons het hele boek en gaat de ander er nog eens doorheen. Of de een begint en de ander schrijft het einde. Steeds anders.

Django zou jij Anaïd in 5 woorden kunnen omschrijven en Anaïd zou jij Django in 5 woorden kunnen omschrijven?Django in vijf woorden: slim, gedreven, nauwkeurig, vrij, feitelijk  Anaïd in vijf woorden. Creatief hardwerkend mierenneukend liefdevol lekker ding. O, oeps… dat zijn er zes. ; En ik mijn best doen om het zakelijk te houden. 😉

Hebben jullie trouwens naast het samen schrijven nog een speciale band met elkaar? We zorgen wel een beetje voor elkaar, hoor. Al een jaartje of tien. Eigenlijk hebben we gewoon vaste verkering.

Jullie hebben beide meegedaan met schrijfwedstrijden. Wat vinden jullie daar zo leuk aan? De serieuze schrijfwedstrijden, zoals nu de Waterloper Schrijfwedstrijd, worden anoniem beoordeeld. Dat betekent dat de jury beslist wat het beste verhaal is zonder dat zij weet wie de auteurs van die verhalen zijn. Dus het maakt niet uit of je bijvoorbeeld een beginneling bent of een gevestigde naam: je wordt beoordeeld op wat je kunt, niet op wie je bent. Dat is in de eerste plaats de beste leerschool om het schrijversvak te leren en beter erin te worden: je verhalen worden direct vergeleken met de verhalen van andere schrijvers, sommige daarvan beginnelingen, andere professionals. Door de juryrapporten van verschillende verhalen en verschillende jury’s te bestuderen, leer je precies wat er goed en fout is aan wat je doet, maar ook wat een “kwestie van smaak” is. Verder is het een gelegenheid om te laten zien dat je je kunt meten met de topschrijvers. En ook als je al verschillende prijzen hebt gewonnen: wij hebben nog steeds de wil om de beste te zijn en dingen erbij te leren. Want uiteindelijk zijn het de lezers die daarvan profiteren: die moeten wij het beste bieden wat we in ons hebben.

Jullie schrijven in verschillende genres. Wat is je favoriete genre en waarom? Wij vinden alle genres leuk en schrijven voor alle leeftijden, maar sciencefiction is nét even leuker dan de rest omdat de mogelijkheden er eindeloos zijn. Geen enkel genre is zo ongelimiteerd, laat je zo vérder denken dan sciencefiction.

Maar van de rest houden we ook heel veel.

Hoe zijn jullie eigenlijk bij Zilverspoor terecht gekomen? Een paar jaar geleden vroeg Jos, de inmiddels helaas overleden oprichter van Zilverspoor, ons om een boek voor zijn uitgeverij te maken. Hij kende ons van onze overwinningen in schrijfwedstrijden. Anaïd heeft toen “Begeesterd” geschreven, een leesmusical waarbij ik de muziek heb gemaakt. En Anaïd heeft bij Zilverspoor kort daarna ook een verhalenbundel uitgebracht met het verhaal waarmee ze de Unleash Award had gewonnen: “Wraak op het spoor”.

Sindsdien hebben we bij verschillende uitgeverijen en in eigen beheer boeken voor alle leeftijden uitgebracht. Toen we in 2019 onze fantasytrilogie Decadentia klaar hadden, dachten we er eerst over hem zelf uit te geven. Maar Cocky en Barry van Uitgeverij Zilverspoor vroegen ernaar en wij voelen ons erg bij hen thuis, dus besloten we dat Decadentia bij hen uit moest komen. De samenwerking met Zilverspoor beviel zo goed dat we die hebben voortgezet met onze sciencefictionbundel (Er zal eens…) en met veel meer moois, maar dat komt allemaal nog de komende tijd.

Zit er veel verschil in het schrijven van een fantasy/sciencefiction voor jongeren of volwassen? We hebben al verschillende sciencefictiontitels voor jongeren geschreven, zoals ‘Hersenhack’, verschenen bij Uitgeverij EigenZinnig. ‘Het invulnet’ en ‘Ik, opa’ zijn twee sciencefictionjeugdverhalen die bij Uitgeverij Averbode zijn uitgekomen. Daar zijn ook onze fantasyverhalen “Mijn beschermtrol” en “De spokenjaagster” uitgegeven.

In principe maakt het geen verschil voor wie we schrijven. We doen altijd even hard ons best.

Bij kinderboeken moet je je als auteur wel een beetje in het kind in jezelf verplaatsen. De onderwerpen moeten op hun leefwereld aansluiten. Je moet je dus terug kunnen verplaatsen naar de tijd dat je zelf nog kind was, maar tegelijk rekening ermee houden dat de kinderen nu met andere (technologische) mogelijkheden opgroeien. Hun wereld ziet er in een aantal opzichten anders uit dan die van ons vroeger. Maar ja: je verplaatsen in werelden met andere technologische mogelijkheden, is ook onderdeel van sciencefiction schrijven.

Wat is je favoriete boek of auteur? Django: Dat vind ik een heel moeilijke vraag. Ik kan niet zeggen dat ik een favoriet boek heb. Er zijn wel diverse boeken die mij heel dierbaar zijn, om verschillende redenen. Die eerste boeken van Jules Verne die ik als kind heb gelezen, zoals “20.000 mijlen onder zee”, “De reis naar de maan” en “Robur, de veroveraar”. “Tono Bungay” van Wells heeft indruk op me gemaakt, o.a. omdat hij toen al (in 1909) radioactiviteit correct kon beschrijven. De onberispelijke logica (en bijbehorende consequenties) in de robotverhalen van Asimov en de anderlingenverhalen van Gerben Hellinga Jr. “1984” is dan weer vooral blijven hangen omdat er elementen inzitten die ik toen ik het boek de eerste keer las ongeloofwaardig vond, maar die ik tegenwoordig in de maatschappij om me heen tot mijn verbazing zie gebeuren. Enzovoort, enzovoort…

Anaïd: Ik lees zo breed als ik schrijf en vind heel veel boeken goed. Ik heb ook vlagen. Alles van Stephen King, alles van Tanith Lee, de hele serie van Frank Herbert.

Hyperion staat bij sf bovenaan. Al jaren, Daar probeer ik zelf overheen te komen 😉

Over welk thema zou je nog graag een boek schrijven? We werken nu o.a. aan een project over de strijd tussen heksen en tovenaars.

Decadentia heeft een zeer sterk vrouwelijk hoofdpersonage. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen? Geen idee. Waarom was dat ook alweer? Ik denk dat Anaïd dat wel weet. 😉

Wij hebben nergens voor gekozen. Lelie koos ons om haar verhaal op te tekenen. En ze bleef drammen, want zo is ze, tot we het bij elkaar verzonnen hadden.

Ben je zelf ook een powervrouw, Anaïd? Uiteraard 😉

Ik heb geen idee, hoor. Wat ik met Lelie gemeen heb, is dat ik knok voor mijzelf en de mijnen.

Ik heb even het begrip “powervrouw” in de Dikke van Dale opgezocht: “vrouw die laat zien dat ze sterk is, m.n. vrouw die zorg en werk combineert”. Nou, in dat geval is het verbazingwekkend dat er geen foto van Anaïd bij staat.

De vrouwelijke bewaker gaf mij kippenvel op mijn armen hoe komt zo’n personage eigenlijk tot stand? In dit geval is het personage ontstaan uit de rol die zij in het verhaal moest spelen. Daaruit zijn haar achtergrond en karakter ontstaan: als iemand die dingen doet, die keuzes maakt en zich zo gedraagt, dan volgt daar logisch uit dat haar achtergrond en haar karakter zo in elkaar moeten steken. We bedenken personages ook andersom: dat karakter en achtergrond eerst komen en gedrag en keuzes daaruit volgen.

De cover voor Decadentia vind ik heel tof. Hoe is deze tot stand gekomen. We zijn jarenlang op zoek geweest naar foto’s van Lelie, maar dat viel nog niet mee. Toen we de juiste jurk hadden gevonden, viel de kaft op zijn plaats. Dat de zee erin voor moest komen, stond van meet af aan vast. De deuren van het vergeetgevang maakten het af. Ik heb een opzet van het idee gemaakt en stuurde dat aan Cocky van Dijk van Uitgeverij Zilverspoor. Toen zei ze: Prachtig! Maak hem maar!

Welk boek dat jullie samen hebben geschreven is je favoriet en waarom? Het volgende boek dat we aan het schrijven zijn. Gelukkig blijft dat zo, ondanks alle boeken en verhalen die we al geschreven hebben.

In welke fantasywereld zou je wel willen wonen? Django: Eentje waarin we eeuwig leven en we alle geheimen en mogelijkheden van natuur, wetenschap en technologie gevonden hebben.

Anaïd: Ik ga mee, mits er nog wel wat te ontdekken valt. Alles weten is zo … saai.

Oké, een gemene. Welk boek van elkaar vinden jullie het beste? Van de boeken die Anaïd al geschreven heeft? Pfoe, lastig. Ik denk de verhalenbundel “Wraak op het Spoor”. Veertig korte verhalen met een enorme diepgang en diversiteit. Dan zie je ook waarom ze die verhalenwedstrijden heeft gewonnen.

Ja, nu ben je me voor! Ik wilde net zeggen: het is heel moeilijk kiezen tussen Django’s verhalen, hij heeft niet voor niets zoveel prijzen ermee gewonnen. Maar ik neig toch naar “Vrijheid is standalone”, omdat ik meteen wist bij dat verhaal: hier gaat niemand overheen. Het is te lezen in onze bundel “Er zal eens”, waar we verhalen van ieder van ons individueel en van ons samen in hebben opgenomen.

Wat kunnen we in de toekomst nog allemaal verwachten van jullie als duo? Als eerste zit natuurlijk de afsluiter van de Decadentia-trilogie eraan te komen. En voor daarna zijn we alweer aan verschillende sciencefiction- en fantasyverhalen aan het werken.

Heb je naast het schrijven nog dromen of doelen die je graag zou zien uitkomen? Django: Ik zou wel weer meer tijd willen hebben om muziek te maken.

Anaïd: Haakpatronen uitdenken vind ik erg leuk om te doen. Verder vooral gezond blijven.

Oké nog een gemene welke eigenschappen bezit je collega die je weleens lastig vindt om mee om te gaan? Dat ik, ondanks dat ik me erover suf peins, echt geen eigenschappen kan bedenken die Anaïd heeft en ik lastig vind om mee om te gaan.

Er is geen mens ter wereld met wie ik het beter kan vinden dan Django. Als hij al van dat soort eigenschappen heeft, heb ik ze nog niet ontdekt.

Decadentia 2 is onlangs verschenen. Vinden jullie het spannend dat allerlei lezers nu weer hun mening gaan geven over dit boek. Welnee. Natuurlijk niet. Kuch…

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s welke kies je en waarom

Fietsen of met de auto? Met de auto

(Want die is sneller, comfortabeler en veiliger).

Schrijven met de hand of op een computer? Met een computer

(Want die is sneller, comfortabeler en veiliger 😉 ).

Lezen of Schrijven? Het een kan niet zonder het ander.

Film of Serie: Lastig… waarschijnlijk tegenwoordig vooral serie.

(Want daar kun je lang in zitten… net als in die auto 😉 ).

Fantasy Festival of Muziek Festival? Fantasyfestival.

(Want daar ontmoeten we onze lezers).

Nooit meer een boek lezen of nooit meer tv kijken? We kijken al nauwelijks meer tv. Dus da’s makkelijk. Een boek lezen zouden we niet kunnen missen.

Eten of drinken? Hmmm… je sterft eerder wanneer je niks drinkt.

Drukke stad of hutje op de hei? Hutje op de hei

(Wij zijn geen stadsmensen).

Wat een leuke antwoorden. Super bedankt dat jullie mee wilde doen aan de blogs van eigen bodem. Ik hoop dat jij als lezer net zoveel hebt genoten van dit Interview met Anaïd Haen en Django Mathijssen als dat ik heb gedaan.

Heel veel liefs, Melanie

Mijn recensie van Decadentia 1 en Decadentie 2. De boeken kun je hier kopen.

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x