Interview met Laytoya Meuris

Hallo lieve lezers van bookstamel,

Vandaag is het tijd voor een interview met Latoya Meuris. Deze auteur is een bezig bijtje en heeft al aardig wat boeken op haar naam staan. Daarnaast heeft ze een liefde voor Feyenoord en Muziek hoe dit zo gekomen is vraag ik haar allemaal in dit interview

Interview met Latoya Meuris

Interview met Latoya Meuris

Heb je altijd al auteur willen worden of had je vroeger andere dromen? Ik schreef al verhaaltjes toen ik op de basisschool zat, dus ik denk dat ik altijd wel die ambitie heb gehad. Het begon pas echt vorm te krijgen met een jaar of zestien, toen ik voor het eerst een roman heb ingestuurd naar een uitgever. Die vond het manuscript niet goed genoeg voor uitgave, maar zag wel grote potentie en dat heeft mij toch mede aangespoord om verder te gaan met schrijven. Niet dat ik ooit zonder had gekund: ook als ik nooit een uitgever zou hebben gevonden, zou ik altijd door zijn gegaan met schrijven, want dat zit nu eenmaal in mijn bloed.

Gefeliciteerd met je boekcontract bij Hamley Books! Hoe ben je eigenlijk bij deze uitgeverij terecht gekomen? Bedankt! Ik zag altijd een heleboel reclame en acties van Hamley voorbij komen op Facebook en ik zocht een uitgever die juist wat meer moeite doet om boeken te promoten. Toen kwam ik erachter dat ik uitgever Sandra al enige tijd als vriend had op Facebook en toen heb ik haar via de chat aangesproken. Ik mocht na een kort, leuk gesprek twee manuscripten naar haar sturen, waaronder “Gebroken Adem”. Ze zei dat het minimaal een week zou duren voordat ik reactie zou krijgen, maar ze mailde me geloof ik de volgende dag al dat allebei mijn verhalen bij Hamley zouden passen en ze graag met me in zee wilde gaan. Ik had er ook meteen een heel fijn gevoel bij en ben erg dankbaar dat ik haar gevonden heb.

Onlangs kwam daar je young adult “Gebroken Adem” uit. Waar haalde je de inspiratie voor deze Young Adult vandaan? In 2010 was ik met mijn man André op vakantie in Ierland. We hebben toen een rondreis gemaakt en verbleven ook een paar nachten in het vissersplaatsje Baltimore, in hotel Casey’s of Baltimore. Het hele land is een grote bron van inspiratie, maar daar in dat schattige, idyllische plaatsje kwam het idee in mij op voor “Gebroken Adem”. In feite is The Clearview in het boek Casey’s en ziet het er in het echt precies zo uit als ik het in het boek beschrijf, inclusief de kerkruïne en het half verzonken bootje in de baai. Twee jaar geleden zijn we teruggegaan naar diezelfde plek en heb ik het boek voltooid.

Waarom heb je besloten om voor Young Adults te gaan schrijven? Ik kies normaal gesproken eigenlijk nooit een doelgroep als ik aan een boek begin te schrijven. Ik heb daar nooit echt over nagedacht, maar nu bij Hamley heb ik geleerd daar wel beter op te letten. Ik heb bijvoorbeeld vaak de neiging erotische scenes uitgebreid te beschrijven en dat kan bij YA absoluut niet. Toch vind ik het qua stijl echt heel fijn om YA te schrijven en kan ik mijn fantasie de vrije loop laten. Ik hou er sowieso het meeste van om fantasy te schrijven.

Kun je in het kort iets vertellen over “Gebroken Adem” voor de lezers die het boek nog niet hebben gelezen? “Gebroken Adem” speelt in Baltimore, Ierland. De 19-jarige Patrick gaat met zijn ouders en twee jaar jongere zus Judith daar op vakantie, in het hotel dat zijn tante Amber daar runt. Hij heeft geen zin in de vakantie, omdat hij thuis in Nederland zijn oog op een meisje heeft laten vallen. Als de dag na aankomst een mysterieuze vrouw incheckt in het hotel, valt Patrick meteen als een blok voor haar, maar Morgayne is zo mooi dat hij denkt nooit een kans bij haar te maken, aangezien hij een wat slungelig studententypje is. Vlak na haar komst gebeuren er rare dingen. Zo spoelen er walvissen en dolfijnen aan op het strand en barst er een vreselijk noodweer los. Morgayne zoekt plots toenadering tot Patrick, maar op de een of andere manier lijkt zij iets te maken hebben met de nare dingen die er in Baltimore gebeuren. Kan hij zichzelf en zijn familie nog redden, of is hij al te zeer in Morgaynes ban?

Patrick is een van de hoofdpersonages in het boek, hoe is dit personage tot stand gekomen? Ik wilde een studententype, iemand die serieus in het leven staat, wetenschappelijk is ingesteld en dus niet in sprookjes en mythes gelooft. Met meisjes heeft hij totaal geen ervaring, hij is vaker verliefd geweest, maar mist de moed om op een meisje af te stappen. De relatie met zijn jongere zus speelde ook een belangrijke rol: ondanks het vele gekibbel en geruzie hebben zij een sterke band, waardoor ze elkaar op cruciale moment feilloos aanvoelen. Qua uiterlijk ziet hij er niet eens slecht uit, het is het zelfvertrouwen wat ontbreekt. Tot slot zocht ik iemand die weliswaar geen vechtersbaasje is, maar wel voor zijn dierbaren door het vuur gaat en dapper is wanneer het erop aankomt.

Als je een personage moest bedenken gebaseerd op jezelf, welke eigenschappen zou dit personage dan moeten hebben? Eerlijk, integer, gevoelig, dierenvriend, sociaal, vriendelijk, grappig, muzikaal, creatief, sterk, loyaal.

Je bezoekt samen met je man regelmatig wedstrijden van Feyenoord, waar is je liefde voor deze voetbalclub ontstaan? Eigenlijk wel door hem. Ik heb voetbal altijd wel leuk gevonden, maar ik had voordat ik hem leerde kennen eigenlijk geen favoriete club, ik wist alleen toen al dat ik niet van Ajax hield 😉 Fortuna vond ik wel leuk, aangezien ik uit Sittard kom, maar ook daar was ik nog nooit geweest. Vanaf het moment dat ik André in 1999 leerde kennen, nam hij me vaker mee naar thuiswedstrijden. Toen ik met 21 jaar bij André in Den Haag ging wonnen, heb ik zelf ook een kaart aangeschaft en sindsdien bezoeken we elk seizoen zoveel mogelijk thuiswedstrijden.

Inmiddels ben je al ruim 20 jaar samen met je man, maar hoe hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet? Ik kom uit Sittard, hij uit Voorburg, bij Den Haag. Ik was zeventien toen ik op een rommelmarkt bij mijn oude basisschool liep en een oud klasgenootje tegenkwam. Zij had toen een relatie met de broer van André. Die broer van hem was dus naar Limburg verhuisd om met dat klasgenootje van mij te gaan samenwonen. Op haar verjaardag ongeveer een half jaar later ontmoette ik André. Het klikte meteen erg goed en we werden beste vrienden, om driekwart jaar later pas een relatie te krijgen. We moesten een paar jaartjes in de weekenden heen en weer reizen tussen Sittard en Den Haag, want ik moest eerst mijn opleiding tot vertaler afmaken voordat ik naar het westen kon verhuizen. Het is erg fijn om met mijn allerbeste maatje getrouwd te zijn 😉

Je speelt ook een aantal muziek instrumenten, welke is je favoriet en waarom?Gitaar, dat is namelijk het eerste instrument dat ik echt heb leren spelen, op wat gepingel op een klein keyboard na dat ik als kind had. Ik ben al van jongs af Beatles-fan en dat is een van de redenen dat ik graag gitaar wilde leren spelen; ik zing daarbij ook erg graag. Specifieker is mijn lievelingsgitaar in mijn bezit een rode Country Gentleman, die ik ooit van een oom heb gekregen. Een juweeltje, al moet ik zeggen dat ik tegenwoordig vaker elektrisch speel.

Als je ooit zou moeten kiezen tussen je vertaalwerk en je boeken, wat zou je dan kiezen? Dat is een lastige. Want met vertalen verdien ik mijn brood. Nu ik bij Hamley zit, heb ik het gevoel dat mijn schrijfcarrière pas écht goed van start gaat en dat ik veel meer kan bereiken dan ik tot nu toe heb bereikt. Ik zou het schrijven nooit kunnen opgeven, dat is deel van mij, ik ben niet compleet als ik niet kan schrijven.

Tijdens je opleiding heb je een half jaar in Moskou gewoond, wat is je het meeste bij gebleven aan deze periode. Ach, wat een tijd was dat. Doodeng voor een negentienjarig muurbloempje als ik, maar wat heb ik daar veel geleerd. Naast alle mooie gebouwen die ik daar heb gezien, denk ik dat het allerbelangrijkste dat ik daarvan heb meegekregen, een stukje zelfvertrouwen en zelfstandigheid is. Ik zat daar toch alleen met een medestudente/vriendin en moest mijn familie en André – waar ik toen nog maar net mee samen was – vreselijk lang missen. Ik ben er nog steeds ongelooflijk trots op dat ik daar een half jaar heb geleefd en me heb weten te redden. Dat pakt niemand mij ooit nog af.

Je hebt dus wel gevoel voor talen, welke talen spreek je eigenlijk allemaal? Engels, Duits (mijn moeder is Duits dus ik ben tweetalig opgevoed), Frans (vroeger keigoed in, maar helaas wat afgezwakt, al kan ik het wel nog steeds lezen en begrijpen) en Russisch (ook helaas vervlogen aangezien ik er niet echt mee te maken heb en ook geen Russen in mijn omgeving heb). Daarnaast heb ik vorig jaar een beginnetje gemaakt met Italiaans, omdat we tijdens onze rondreis door de Alpen ook een paar dagen in Italië verbleven. En ik ben druk bezig met Japans leren, omdat we daar dit jaar gaan rondreizen. Erg mooie en leuk taal. Ik zou het liefst alle talen kunnen spreken.

Is er een genre waarin je nog graag eens een boek zou willen schrijven? Thriller. Ik heb wel romans met thrillerelementen geschreven, maar nog nooit een echte thriller. Ik heb een verhaal klaarliggen dat ik nu aan het herschrijven ben om er een thriller van te maken.

Ik heb voor jou natuurlijk ook een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Muziek of Sport? Muziek. Hoewel ik een grote sportfanaat ben en sport ook echt nodig heb in mijn leven, zou ik mij een wereld zonder muziek niet voor kunnen stellen.

Schrijven of lezen? Schrijven. Ik kan toch altijd nog lezen wat ik geschreven heb? 😉

TV kijken of een gezelschapsspel doen? Gezelschapsspel. Ik hou al niet zo van bank-hangen en tv kijken, ik ben liever actief bezig.

Wandelen of Fietsen? Wandelen. Dat is intensiever en je hebt meer de tijd om van de mooie dingen om je heen te genieten.

Vliegtuig of eten? Poeh, eten is van levensbelang natuurlijk, maar als ik nooit meer in een vliegtuig zou kunnen stappen, zou ik geen verre landen meer kunnen bezoeken en dat is toch wel een van mijn grootste passies …

Nooit meer Vlees of nooit meer Drank? Nooit meer drank. Ik ben al niet zo’n fan van alcohol, dus ik kan prima zonder.

Schrijven met een pen of op de computer? Computer dan maar. Ik heb vroeger altijd alles in schriften geschreven, maar dat doe ik eigenlijk al heel lang niet meer, alleen als ik een idee krijg en het snel even op wil schrijven als ik geen computer bij de hand heb, zodat het mij niet ontglipt.

Een papieren boek of een e-boek? Altijd en eeuwig papieren boek. Ik werk al de hele dag achter de pc, dus ik wil niet ook nog eens een boek op een schermpje lezen.

Heel veel liefs, Melanie

Wil jij Latoya Meuris nog iets beter leren kennen lees dan het blog waarin ik haar voorstel hier. Latoya haar boek kopen dat kun je hier doen.

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mandy
Mandy
4 jaren geleden

Wat weer een leuk interview en wat een mooie eigenschappen zal dat personage dan hebben

nicole
4 jaren geleden

Ik lees Feyenoord en haak bijna af… Als ik iets van voetbal zie gaan bij mij altijd spontaan de lampen uit. Maar leuk interview! Ik heb toch maar even verder gelezen ; )
nicole onlangs geplaatst…Omarm en verwelkom de verveling!My Profile

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x