Recensie Winteruren van Filip Bastien

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag is het mijn beurt in de blogtour van Winteruren van Filip Bastien. Sommige weten inmiddels wel dat mijn overgrootvader in de tweede wereld oorlog joden heeft helpen schuilen. Daardoor werd hij opgepakt nadat hij verraden was en naar het strafkamp gebracht. Helaas is mijn overgrootvader daar ook overleden en heeft mijn familie hem nooit meer terug gezien. Winteruren heeft Filip Bastien geschreven als eerbetoon aan zijn grootvader, Richard van Wayenberghe. Ook hij werd tijdens de tweede wereld oorlog opgepakt en naar een strafkamp gebracht. Jullie snappen het al dit boek wist mij soms dan ook diep te raken.

Wil jij winteruren van Filip Bastien kopen dan kun je dat hier doen. Wil je Filip Bastien wat beter leren kennen lees dan mijn voorstelblog met hem hier

Een prachtige roman waarin fictie is samengesmolten met historische feiten. 

Titel: winteruren Auteur: Filip Bastien Uitgeverij: Hamley Books Genre: Roman Cijfer: 9

Hier gaat het boek over:

Een ontroerende roman met een vleugje humor over ontluikende liefde, onderdrukte verlangens en het verglijden van de jaren.

Richard, een man die zijn vader in de Eerste Wereldoorlog verloor, ontvangt een postkaart van zijn jeugdliefde Josephine. Ze wil hem nog een laatste keer ontmoeten. Net op dat moment ligt zijn vrouw Anna-Maria op sterven.

Dit vind ik van het boek:

Winteruren van Filip Bastien is eerder al in eigen beheer uitgegeven. Daarmee won hij als eerste Vlaming de Indie Award. Ik moet bekennen dat ik de cover van deze hernieuwde uitgave bij Hamley Books mooier vind dan het origineel. Deze cover trekt namelijk gelijk mijn aandacht.

Winteruren word verteld vanuit het Hoofdpersonage Richard. Aan de ene kant lezen we mee in 1990 het jaar waarin zijn vrouw Anna-Maria op sterven ligt. Aan de andere kant lezen we stukken die zich hebben afgespeeld in het verleden. Richard is een charmante man heerlijke humor. Weet ik gelijk waar Filip Bastien zijn vleugje humor vandaan heeft. Richard kijkt in dit boek dus terug op zijn roerende leven. In zijn leven heeft Richard 2 liefdes gehad zijn jeugdliefde Fientje en Anna – Maria. Toch heeft Richard een voor liefde voor Fientje.

Echter kom je er al snel achter dat het Richard en Fientje niet gegund is om samen te zijn. Elke keer gebeurd er weer iets waardoor ze elkaar uit het oog verliezen. Dat Richard veel heeft meegemaakt word al snel duidelijk. Filip weet deze gebeurtenissen op een mooie manier neer te zetten. Hij weet de historische feiten naadloos te combineren met zijn vlotte en fijne vertellende schrijfstijl. Hoewel het boek dus over veel Historische feiten beschikt word het nooit saai maar is het echt een super leuk verhaal. Door de kleine vleugjes met humor leest het boek ontzettend snel weg ik had hem dan ook binnen no time uit.

Het enige kleine puntje van kritiek is dan ook dat het in het begin misschien iets te snel ging waardoor ik toch een aantal keer terug ben moeten gaan lezen voor alles voor mij samen viel. Verder is het gewoon een top boek en daarom krijgt het een mooie 9

p.s In het boek vind je ook een aantal prachtige oude foto’s en mooie gedichtjes.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rachel
4 jaren geleden

het zal geen boek voor mij zijn maar ook ik vind de cover wel heel mooi

KoolFamily
4 jaren geleden

Ik ben geen fan van verhalen die zich in de oorlog afspelen doordat ik daar echt geen affiniteit mee heb.
De oude foto’s en gedichtjes lijken me dan weer wel top!
KoolFamily onlangs geplaatst…De Mol #1 (Bart)My Profile

Cynthia
4 jaren geleden
Antwoord aan  KoolFamily

Het klinkt als een indrukwekkend boek!
Cynthia onlangs geplaatst…Recept: Oma’s KaasstengelsMy Profile

Chloë
4 jaren geleden

Ooh bedankt voor de tip!
Ik ga deze zeker op mijn lijstje zetten 👌🏻

Joyce - SomedayTodayNL
4 jaren geleden

Klinkt als een goed boek. Mooie kaft ook.
Joyce – SomedayTodayNL onlangs geplaatst…Today Tries | Tony’s Chocolonely met spijs en nootjesMy Profile

felice veenman
felice veenman
4 jaren geleden

geliefden die elkaar niet kunnen krijgen ;een eeuwig mooi thema

Filip Bastien
Filip Bastien
4 jaren geleden

Dankjewel voor deze mooie recensie 🙂
Het was trouwens ook heel fijn om door jou te worden geïnterviewd. xxx
Filip

Filip Bastien
Filip Bastien
4 jaren geleden

Dag Melanie.
Mag ik je voorstellen om volgende link ook toe te voegen?


Dankjewel xxx
Filip

Alexandra
4 jaren geleden

Het lijkt me een bewogen verhaal. Een kijkje in hoe het leven toen was. Mooi.

Joany
4 jaren geleden

Wat een fijne, heldere recensie. Ook heel bijzonder dat je door jouw familiegeschiedenis er een wel hele speciale kijk op hebt.

trackback

[…] recensie van het boek winteruren geschreven door Filip Bastien vind je hier en het boek kopen doe je […]

11
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x