Interview met Marijke F Jansen

Hoi lieve lezers van Bookstamel,

Onlangs mocht ik mee doen met de blogtour van In een land hier heel dichtbij van Marijke F Jansen. Deze blog kun je hier lezen. Nadat ik dit boek van Marijke had gelezen was ik eigenlijk ook wel heel erg nieuwsgierig geworden naar wie Marijke eigenlijk is. Dus besloot ik om mijn stoute schoenen weer eens aan te trekken en haar te vragen of ze mee wilde werken aan een interview. Zo gezegd zo gedaan.

87799471_204696427575965_4894514219073929216_n

Tijd dus om Marijke F Jansen eerst eens even aan je voor te stellen.

Marijke F Jansen werd op donderdag 24 april van het jaar 1986 geboren in Dronten. Eigenlijk wist ze al op jonge leeftijd dat ze later schrijfster wilde worden. Ze was namelijk altijd al dol op verhalen en dan vooral op sprookjes en happy endings.

In 2012 werd Marijke tweede bij de schrijfwedstrijd van Young-Adults.nl en haar Novelle Muze werd samen met 2 andere verhalen gepubliceerd in de Dark Romancebundel Verboden Verlangen. Korte verhalen bleken haar goed te liggen en inmiddels zijn die ook in heel wat verhalenbundels gepubliceerd. Zoals de bundels Magisch, Wonderland, Brave New Love en de meest recente Er was eens.

In 2017 verscheen van haar hand het boek Kort en Gelukkig een sprookjeshervertelling. Kort en gelukkig is het eerste deel van de serie De sprookjesjager. Het onlangs verschenen In een land hier heel dichtbij is het los te lezen tweede deel.

Naast deze verhalen schrijft Marijke F Jansen onder het pseudoniem Lily Frank ook feel goodverhalen met een “happy end”. Denk aan verhalen waarbij je heerlijk kunt wegzwijmelen.

Verder werkt Marijke in de bibliotheek van Lelystad .

87864591_495010898121215_5131675625894969344_n

En dan nu het Interview met Marijke F Jansen.

Je hield dus eigenlijk altijd al van verhalen. Maar wanneer begon je zelf met schrijven? Dat is een grappig verhaal. Volgens mijn moeder schreef ik als kind al verhalen voordat ik had leren schrijven. Ik deed dat in een zelfverzonnen alfabet van rare kriebeltjes en volgens mijn moeder kon ik dat een week later zelfs nog voorlezen! Eigenlijk kan ik me geen tijd herinneren dat ik niet wist dat ik schrijver wilde worden.

Waar komt je liefde voor Sprookjes vandaan?  Geen idee eigenlijk. Mijn moeder had zelfs een hekel aan sprookjes! Wellicht door vrienden van mijn ouders, waar we vaak langs gingen en dan mochten mijn broertje en ik op hun bed naar videobanden van Disney kijken. Die hadden we zelf thuis niet, want die waren hartstikke duur. Ik was echt verliefd op de prachtige tekenfilms die we daar te zien kregen.

En welk sprookje is dan eigenlijk je favoriet? Ik heb altijd een ding gehad voor De Kleine Zeemeermin en Rapunzel. Sinds Disney met Frozen kwam, is die erbij gekomen in mijn favorietenlijstje. Ik vind dat zo’n prachtig verhaal met mooie boodschap en geweldige humor!

Is het niet ontzettend spannend om je verhaal in te sturen voor een verhalenwedstrijd of verhalenbundel?  Zeker weten. Vooral die wedstrijd vond ik erg spannend. Ik was dan ook door het dolle heen toen ik tweede werd, want ik won hetzelfde als de nummer één: publicatie van het verhaal! Bij de bundels vond ik het vooral heel spannend bij de Er was eens bundel. Bij dat verhaal heb ik veel meer geëxperimenteerd en nieuwe dingen uitgeprobeerd. En als je eens iets anders doet dan anders, kan dat ook anders ontvangen worden, ook al was ik er zelf heel blij mee. Gelukkig vond uitgever Jen het een heel tof verhaal en werd het ook door verschillende recensenten positief ontvangen.

Welke auteur was vroeger jouw grote voorbeeld? Misschien niet direct voorbeeld in de zin van: ik wil ook zo schrijven, maar meer in de zin van: hoe pak ik het aan om schrijver te worden: Carry Slee. Ik heb als kind een tijdje brieven met haar geschreven waarin ik haar om tips vroeg. Ze heeft verschillende keren geantwoord met een handgeschreven brief. Uiteindelijk werd het een automatisch antwoord en toen ben ik de correspondentie gestopt. Ik vond het wel heel erg tof dat ze de tijd had genomen om verschillende van mijn vragen te beantwoorden.

Wat zou je nog graag willen leren als auteur? Ik zou meer willen doen met de “verse novel” zoals Sarah Crossan ze schrijft. Dat vind ik zo ontzettend gaaf! Verder oefen ik momenteel veel met het verwerken van meerdere lagen in een verhaal en zou ik wel meer poëtisch willen leren schrijven.

Hoe vind je het dat bloggers en lezers hun mening over jouw boek geven? Spannend! Het is van de ene kant reuze eng, maar ook heel erg leuk. Ik moet zeggen dat de ene recensie beter geschreven is dan de andere. En dan wil ik niet zeggen dat een recensie goed is als hij positief is. Een recensie is voor mij goed geschreven als deze onderbouwd is en respectvol omgaat met de schrijver. Als een mening negatief is, is dat soms even slikken, maar desondanks wel heel leerzaam. Emmy van Zon en Maan had een aantal stevige kritische kanttekeningen bij het eerste deel gemaakt. Ik kon me in verschillende daarvan wel vinden en heb dat meegenomen bij het schrijven van deel twee. Bloggers helpen schrijvers dus ook om beter te worden!

Welk kort verhaal of boek dat je hebt geschreven is je favoriet en waarom? Bevroren uit Er was eens. Het is een verhaal waarin ik veel technieken heb gebruikt, waarin ik mezelf echt heb uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen en waarin ik ook veel van mezelf heb gestopt. Ik denk dat het een origineel en onvoorspelbaar verhaal is geworden. Voor de proloog heb je alleen wel een sterke maag nodig 😉 Maar ik vond dat die scène erin moest.

Werken in de bibliotheek lijkt me echt een droombaan. Hoe vind jij het om daar te werken? Precies zoals je het zegt: een droom. Ik ben heerlijk bezig met boeken, ik organiseer allerlei leuke, leerzame activiteiten, ik ben bezig met PR (ik heb communicatie gestudeerd) en bovendien zijn we actief bezig om hulpvragen van bezoekers boven te krijgen in de hoop ze te helpen en zo het beste uit zichzelf te halen. Vooral dat laatste motiveert enorm!

Waar haalde je de inspiratie voor De sprookjesjager serie vandaan? Eigenlijk begon deel 1 als een los verhaal zonder de Sprookjesjager. In een gesprek met collega-auteur Olga Hoekstra (Lis Lucassen) kwam het idee boven borrelen en heb ik deel 1 herschreven.

Hoe zorg je ervoor dat als je een hertelling voor een sprookje schrijft het niet teveel op het origineel gaat lijken?  Dat is inderdaad nog een hele uitdaging. Bij Bevroren wilde ik eerst heel dicht bij het oorspronkelijke De Sneeuwkoningin blijven, maar in een kort verhaal bleef dan zo weinig ruimte over voor eigen toevoegingen. Ik besloot toen om het anders aan te pakken: om te bekijken welke elementen ik tof en kenmerkend vond voor het sprookje en daar heb ik vervolgens een heel nieuw verhaal omheen gebouwd. Ik denk dat dat wel gelukt is 😉

Is er nog een specifiek sprookje dat je graag zou willen hervertellen? Ja. Hans en Grietje. En dan niet zoals die nieuwe film. Daar was ik minder blij mee.

Aan de andere kant schrijf je dus ook heerlijke feelgood verhalen. Ben je zelf eigenlijk een beetje romantisch? Absoluut. Ik zeg wel eens voor de grap dat ik zelf een wandelend sprookje ben. Ik denk ook dat liefde het belangrijkst is in het leven. Liefde in het algemeen bedoel ik, dus ook vriendschappen en dergelijke.

Hoe ziet jou droompartner er eigenlijk uit? Groot, breed, donker haar en een bril 😉 En hij heet Eóin de Zwaan.

Wat hoop je over 5 jaar bereikt te hebben? Niet schrijfgerelateerd: een gezin. Wel schrijfgerelateerd: mijn eerste verse novel.

Welke les heb je geleerd tijdens het schrijven van je eerste en laatste verhaal? Eerste: maak een schrijfplan met planning. Laatste: werk met meerdere lagen.

Tot slot nog een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

 

Romantiek of Sprookjes? Dan kies ik toch voor romantiek, omdat mijn sprookjes eigenlijk ook allemaal romantisch zijn 😉

Lezen of schrijven? Als ik echt moet kiezen schrijven, hoewel ik denk ik niet zonder lezen kan om een goede schrijver te worden/te zijn.

E-boek of papieren boek? Papieren. Hoewel ik e-boeken wel een fijne aanvulling vind.

Snoep of Koek? Hmmm… ik zou eerder chocolade of taart kiezen. Koek dan maar?

Op de fiets of met de auto? Auto…

Donker of Licht? Zonder licht geen donker en andersom. Daar kan ik niet tussen kiezen!

Rechts of Links? Links. Maar ben wel rechtshandig 😉

Fantasie of Werkelijkheid? Dat is een lastige! Ik zou de werkelijkheid niet willen missen, maar zonder fantasie zou de werkelijkheid denk ik ook net iets minder mooi zijn. En andersom is fantasie zonder werkelijkheid een groot zweeffeest. Ik ga hier denk ik toch voor de gulden middenweg.

Bedankt voor dit interview!

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] hebben jullie al vaker op mijn blog voorbij zien komen. zo mocht ik Marijke lang geleden eens interviewen en las ik haar boek In een land hier ver vandaan. Maar Marijke heeft nog meer boeken geschreven. […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x