Interview met: Antoinette kalkman

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag is het alweer tijd om afscheid te gaan nemen van de tweede auteur van eigen bodem in de maand februari. Maar dat doen we natuurlijk niet zonder Interview met Antoinette Kalkman. Ik mocht deze leuke auteur een aantal pittige vragen stellen.

Interview met Antoinette Kalkman

De 2 foto’s in de natuur zijn wederom gemaakt door fotograaf Ton Bennemeer. 

Interview met Antoinette Kalkman

Als eerste gefeliciteerd! Je boek Bonuszoon was in 2019 genomineerd voor beste thriller bij thrillers & More. Je werd tweede in deze verkiezing. Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je genomineerd was voor deze verkiezing? Dankjewel Melanie. Superattent! Ik vind het zo gaaf wat me in 2019 allemaal is overkomen. Wie had nu gedacht dat mijn debuutthriller binnen zes maanden de derde druk zou krijgen en dan ook nog tweede zou worden in de verkiezing van beste thriller van 2019. Ik niet in ieder geval. Er staat een permanente lach op mijn gezicht gebeiteld. Dat kan ik je wel vertellen.

In 2018 maakte je de switch van financiële branche naar de boekenwereld. Je durft je eigen nu schrijfster te noemen. Vond je het moeilijk om deze keuze te maken en je volledig te gaan richten op het schrijvers vak?  Klopt. Het is een switch waar ik lang naar toe heb geleefd. Een eigen bedrijf laat je niet zo maar in de steek. Drie jaar geleden heb ik aangekondigd dat ik me meer op het schrijven wilde gaan toeleggen. In 2013 schreef ik de verhalenbundel Schuld & Boete. Hierin zijn geromantiseerde verhalen uit de financiële praktijk opgenomen. Van deze bundel zijn bijna 5.000 exemplaren ‘over de toonbank’ gegaan en vanaf dat moment smaakte het schrijven naar meer. Ik heb altijd geschreven als columnist voor financiële vakbladen en als blogger voor onze bedrijven. Maar ik wilde meer. Een echt boek schrijven. Vijf jaar heb ik tussen de bedrijven door geploeterd aan Bonuszoon. Dat ik nu veel meer tijd heb gekregen om te schrijven vind ik echt heerlijk. Dus uiteindelijk was de keuze niet zo moeilijk.

Je begon samen met Marelle Boersma de ThrillerAcademie in 2018. De missie van de ThrillerAcademie is om schrijvers op te leiden in alle facetten van het auteurschap. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen? Ik heb Marelle leren kennen doordat ik een schrijfworkshop bij haar heb gevolgd een aantal jaar geleden. Eerst een middag, daarna een weekend en weer iets later twee keer een week in Portugal. We zijn elkaar steeds beter leren kennen en kwamen erachter dat we over veel dingen hetzelfde denken, maar ook dat we complementair zijn aan elkaar. Marelle is een kei in lesgeven en schrijvers verder helpen met techniek en ik heb ervaring in marketing en branding. Op een dag vroeg Marelle of ik met haar een bedrijf wilde opzetten en ik hoefde niet lang over het antwoord na te denken. Zo is de ThrillerAcademie geboren.

Eigenlijk ben je best een bezig bijtje want naast de ThrillerAcademie ben je ook een van de schrijfjuffers samen met 4 andere dames. Jullie steunen elkaar tijdens het schrijven. Kun je iets vertellen over hoe deze samenwerking is ontstaan? De Schrijfjuffers hebben elkaar leren kennen tijdens een schrijfweek in Portugal, ruim twee jaar geleden. Ondanks dat we heel verschillend zijn, klikte het meteen. Het contact is gebleven en we merkten al snel dat we veel waarde hechtten aan elkaars feedback. Onze verhalen werden echt beter door naar elkaar te luisteren en tips te geven. Direct na de week in Portugal hebben we een whatsappgroep opgericht die nog dagelijks ettelijke keren volschiet met berichten. We doen veel samen, we bloggen, hebben een eigen website en gaan ook regelmatig met elkaar op pad. 1 februari zijn Barbara Sevenstern (Familiegeluk), Tamara Onos (Onder Invloed) en ik (Bonuszoon) bij de mooie boekhandel De Drvkkerij in Middelburg voor een trio-signeersessie. Ook spelen we daar met de bezoekers aan de boekhandel een moordspel dat we zelf ontwikkeld hebben.

Maar goed terug naar het schrijven op 11 mei 2019 verscheen je debuut thriller Bonuszoon bij Godijn Publishing hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen? Ik werd getipt door Tamara Onos dat er nog een plek vrij was bij Godijn in de 2019 editie van Boek 10. Ik heb Elly Godijn toen een mail gestuurd met mijn manuscript en ben vervolgens uitgenodigd om het uitgeefcontract te tekenen.

Je had natuurlijk al meegewerkt aan 2 verhalen bundels maar Bonuszoon was je eerste boek. Vond je het spannend toen de eerste recensies begonnen binnen te druppelen?Enorm spannend. Gelijk na de lancering op 19 mei startte een blogtour en ik heb de nacht voordat de eerste recensie kwam slecht geslapen. En vervolgens taart gehaald toen ik de eerste recensie las. Een rollercoaster aan emoties, haha.

TON_1972

Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak en recensies zijn vaak persoonlijk. Stel je zou een negatieve recensie krijgen hoe verwerk je dit dan? Gelukkig heb ik nog geen slechte recensie gehad, dus ik ben een gezegend mens. Maar als ik er een zou krijgen, wat in de toekomst vast een keer gaat gebeuren, is dat natuurlijk even slikken. Je hoopt tenslotte dat iedereen je boek mooi vindt. Maar je kunt ook van een recensie leren. Als negatieve kritiek goed onderbouwd is, is dat ook heel waardevol.

Waar haalde je de inspiratie voor Bonuszoon vandaan? 8.5 jaar geleden heb ik mijn huidige man leren kennen. 4 maanden nadat we elkaar hadden ontmoet, hebben we een sterk verwaarloosd huis gekocht op een unieke plek: het natuurgebied Plantage Willem III tussen Amerongen en Rhenen. Tijdens het schuren, schilderen en klussen is het verhaal in mijn hoofd gekomen en langzaam ontwikkeld tot wat het nu is.

In Bonuszoon wordt Lauren er van verdacht haar buurjongen te hebben vermoord. Haar gevoel zegt echter dat ze niet tot zoiets gruwelijks in staat is. Laura luistert naar haar gevoel. Luister jezelf vaak naar je gevoel of ben je meer een rationele denker? Ik luister altijd naar mijn gevoel. In de financiële branche waar ik vandaan kom, is het gebruikelijk om vanuit ratio te beslissen, maar als ik dat deed, waren dat meestal niet de beste beslissingen. Ik geloof dat het luisteren naar de onderbuik uiteindelijk altijd het beste is. Ik ben een impulsief mens en beslis vaak snel. Dat kan alleen als ik naar mijn gevoel luister. Als het goed voelt, hoef ik er niet lang over na te denken.

Eigenlijk is zelfvertrouwen iets dat voor iedereen heel erg belangrijk is. Ben je tijdens het schrijven van Bonuszoon wel eens ergens onzeker over geweest? Zo ja hoe ging je dan om met deze onzekerheid? Oh ja, hoor. Ik heb regelmatig het manuscript in een hoek gegooid en er tijden niet naar gekeken. Zeker toen ik die keer werd afgewezen door een uitgeverij. Voordat ik het manuscript aan Godijn Publishing stuurde, had ik bijna een jaar niet meer naar het verhaal gekeken. Ik was het helemaal zat en dacht dat het nooit wat zou worden met het schrijven. Gelukkig heb ik doorgezet en heeft Godijn vertrouwen in mij gehad. Een belangrijke les om nooit op te geven.

Heb je er bewust voor gekozen om een thriller te gaan schrijven of zou je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre willen maken? Ik hou zelf enorm van thrillers en dit verhaal leende zich voor een thriller. Maar ik heb ook een aantal korte verhalen geschreven. Ik lees ook graag romans en sluit niet uit dat ik ooit nog een roman schrijf. Maar mijn volgende boek wordt in ieder geval weer een thriller. Een psychologische thriller, net als Bonuszoon. Er staat nog geen letter op papier, maar de werktitel heb ik al: Puur uit liefde en het verhaal zit in mijn hoofd. Nu nog opschrijven. Daar ga ik deze maand mee beginnen.

Op welke plek schrijf je het liefst? Schrijven doe ik eigenlijk de hele dag in mijn hoofd. Als ik de krant lees of televisie kijk of in de stad loop, dan bedenk ik soms dingen die ik snel in mijn telefoon opsla. Ik stuur mezelf mailtjes met allerlei ingevingen die ik later dan hoop te kunnen gebruiken. Als ik er echt voor ga zitten, dan schrijf ik het liefst in mijn schrijfhuisje in de tuin. Ik kijk uit op het natuurgebied Plantage Willem III en zie daar de hele dag herten en Galloway koeien voorbijschuiven. Rustgevend en inspirerend.

bewaar voor later op pinterest

Antoinette

Tot slot heb ik voor jou natuurlijk ook een aantal dilemma’s. Welke kies jij en waarom?

Zelf een boek schrijven of andere schrijvers begeleiden? Dat is het een lastige want ik vind het heel gaaf als ik anderen kan helpen door het beoordelen van hun manuscript of hun marketing kan vormgeven, maar als ik echt moet kiezen dan is het schrijven van een boek toch het allerfijnst. Misschien juist daarom vind ik het leuk om anderen verder te helpen. Omdat ik weet hoe fijn het is als het schrijven lukt.

Buiten of Binnen? Met mooi weer buiten, anders absoluut binnen.

E-book of Fysiek exemplaar? Absoluut een echt boek. Ik wil een boek aanraken, voelen en ruiken.

Ontbijt of Diner Diner. Gezellig tafelen, met een roseetje erbij.

Tv of Boek  Boek. Wat kan ik anders zeggen als auteur?

Fruit of Groente? Fruit. Blauwe bessen, frambozen, druiven: heerlijk!

Vliegtuig of boot? Boot. Wij hebben zelf een boot. Als je een half uur op de boot zit, heb je het gevoel dat je al dagen onderweg bent. Een boot geeft echt een vrij gevoel.

Typmachine of met de hand schrijven? Inmiddels typemachine. Omdat ik bijna nooit meer met de hand schrijf, is mijn handschrift niet meer om aan te zien.

Oud of Nieuw? Oud als in vintage. Ik hou van oude spullen. Daar zit karakter en leven in. Mooi!

Wat een leuke vragen! Dankjewel. Hebben jullie ook zo genoten van dit interview met Antoinette Kalkman?  Antoinette ik wil je super bedanken dat je mee hebt gedaan aan de blogs van eigen bodem en mijn lezers een kijkje hebt gegeven in jou wereld. Ik hoop nog heel veel boeken van je te lezen. 

Heel veel liefs, Melanie

Bonuszoon van Antoinette Kalkman kun je hier kopen. Mijn recensie van dit boek vindt je  hier.

*** Soms krijg ik voor de recensies op mijn blog een recensie exemplaar. Maar dit beïnvloed mijn mening niet. Want ook de uitgevers en auteurs verwachten een eerlijke en oprechte mening. Ik recenseer vanuit mijn passie en hart. Bookstamel is geen recensent die let op taalfouten etc want dat is een beetje lastig met mijn dyslexie. Ik recenseer dus puur op het verhaal zelf.

Klik je via mijn site op een link om een boek te kopen. Dan krijg ik daar een iniminie bedrag voor per verkocht boek. Van dit geld betaal ik de kosten voor mijn website en evt kosten voor winacties. Ik blog niet voor mijn werk, ik blog omdat ik door ziekte thuis zit en iets zocht om te doen voor een beetje afleiding ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] maken met Antoinette Kalkman, ook een van de Schrijfjuffers. Mijn interview met haar kunnen jullie hier lezen. Zij vertelde me ook al wat over haar […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x