Interview met Ellis van Zijll

Hallo lieve lezers van bookstamel ,

Nog een paar dagen en ik word weer een dagje ouder 🙂 En als ik een dagje ouder word dan begint ook bijna een nieuwe maand en dat betekend nieuwe auteurs van eigen bodem! Alhoewel ik de auteurs van februari te gek vind is het ook altijd weer jammer om afscheid te nemen van de auteurs van deze maand. Vandaag gaan we afscheid nemen van Ellis van Zijll al weet ik haast zeker dat we nog heel veel van haar gaan lezen. Voordat we Ellis gaan uitzwaaien is het natuurlijk nog tijd voor een Interview met Ellis van Zijll.  Het is weer een lang interview geworden dus ik zou zeggen ga er even lekker voor zitten. 

Interview met Ellis van Zijll

Interview met Ellis van Zijll

Laat ik beginnen met je te feliciteren met het uitkomen van je eerste duistere fantasie boek Abdij van de Nacht. Deze werd op 25 januari gelanceerd tijdens het boek 10 evenement van Godijn Publishing. Hoe ben je bij Godijn Publishing terecht gekomen? Dank je wel! Het is voor mij echt een droom die uitkomt. Ik ben bij Godijn Publishing terecht gekomen toen mijn manuscript af was en ik op zoek ging naar een uitgever die bij mijn verhaal zou passen. Godijn heeft een groot fantasy fonds dus wilde ik mijn poging bij hen wagen. In eerste instantie wilde ik kijken of ze er überhaupt interesse in hadden, maar ze wilde mij als laatste lid van Boek10 hebben. Dat was voor mij natuurlijk al helemaal ontzettend bijzonder.

Vond je het spannend dat je boek tijdens zijn groot evenement werd gelanceerd?Spannend is nog zacht uitgedrukt haha. Ik vond het heel erg spannend en was erg zenuwachtig ervoor. Spreken voor een groot publiek is niet mijn sterkste kant maar door de steun van mijn medeauteurs is het toch gelukt en heb ik een stukje voorgedragen uit Abdij van de nacht. Het was sowieso een geweldige dag met een hoop leuke activiteiten en ik heb ook veel leuke mensen ontmoet.

Je bent begonnen met het schrijven van griezelige en spannende verhalen voor jongeren en kinderen hoe ben je hier ooit bij terecht gekomen?Toen ik jong(er) was las ik veel boeken van Paul van Loon en het Griezelgenootschap. Deze boeken vond ik zo geweldig dat ik dacht: dat wil ik ook eens proberen. Hier kwamen de Volle maan finale (2010) en V.A.M.P.S(2012) uit voort. Daarna heb ik een tijd niets afgemaakt qua verhalen. Drie jaar geleden begon het dan toch weer te kriebelen en ben ik begonnen met het schrijven van Abdij van de nacht.

Inmiddels is dus je eerste duistere fantasie boek voor volwassen / (young adults) een feit. Wat was het grootste verschil tussen schrijven voor volwassen en schrijven voor jongeren? Ik denk vooral taalgebruik. Bij kinderen en jongeren moet je opletten dat je niet te lastige woorden gebruikt. Ook is de leeftijd van de personages belangrijk. Jongeren zullen zich minder aangetrokken voelen tot een hoofdpersoon die allang volwassen is en andere dilemma’s heeft in het dagelijks leven dan zij, en andersom. Hier zijn uiteraard uitzonderingen op.

Wat moeten mensen verwachten bij het genre duistere fantasie? In mijn ogen zijn dit verhalen waar horrorelementen in verwerkt zijn. Denk aan een donkere of sombere sfeer en angst van de personages. Vaak zijn er ook verschijningen of monsters in verwerkt die de lezer liever niet in het echt zou tegenkomen. Soms worden er ook gruwelen in beschreven die je in andere boeken niet terug zou vinden.

Je bent zelf ook een fantasie liefhebber en bezoekt ook regelmatig een fantasie festival wat vind je zo leuk aan deze festivals? De sfeer is op deze festivals erg fijn, heel open en toegankelijk. Iedereen is zichzelf en kan zich kleden hoe zij dat willen. Op de festivals is er ook altijd van alles te doen voor fantasy liefhebbers. Er zijn kraampjes met boeken, beeldjes, wicca spullen, enzovoort, enzovoort. Je kan er vaak leuke workshops volgen en naar verhalenvertellers luisteren. Ook treden er veel folk bands op. Uiteraard verschilt het wel per festival wat er te doen en te krijgen is, maar de vriendelijke, magische sfeer is iets wat je overal terugvindt.

En welk festival moet ik zeker eens een keer gaan bezoeken Zelf ben ik nog niet op alle festivals geweest die er zijn, omdat er ook veel nieuwe bij gekomen zijn de afgelopen jaren, maar ik kan Castlefest en Elfia zeker aanbevelen.

Nu las ik ergens dat je van alles verzamelt dat met vampieren te maken heeft. Hoe is die voor liefde voor vampieren ooit ontstaan? Eigenlijk ook voornamelijk door Paul van Loon. Zijn boek Vampier in de school heeft als kind veel indruk op mij gemaakt. Ook de boeken over de Familie RIP: Nooit de buren bijten en Altijd bijten de buren, zijn favorieten van mij. Hierin is broer Ernst een vampier en een geweldig grappig personage. Toen ik ouder werd groeide mijn fascinatie voor vampiers nog verder door boeken en films als Twilight, Academycus Vampyrus en Underworld. Ook nu ben ik er nog steeds gek op en heb ik enkele jaren geleden de boeken van Sophia Drenth ontdekt, waarin vampiers weer in een heel nieuw jasje zijn gestoken. Dracula vind ik uiteraard ook geweldig. Daar heb ik zelfs meerdere uitgaven van staan.

Zou jezelf eigenlijk een Vampier willen zijn? Haha, ja dat lijkt me niet verkeerd. Het ligt er natuurlijk wel aan welke regels er dan van toepassing zijn. Niet tegen zonlicht kunnen is niet erg praktisch, al heb ik zonneallergie dus veel scheelt het ook niet haha.

Maar goed terug naar je boek Abdij van de nacht waar haalde je de inspiratie voor dit verhaal vandaan? Het idee voor Abdij van de nacht kwam toen ik in de bus zat naar mijn middelbare school destijds. Ik denk dat dat al wel weer zes jaar geleden is. Toentertijd schreef ik niet dus deed ik er niets mee, maar het idee is me altijd bijgebleven en is hier en daar wat veranderd. Uiteindelijk wilde ik het dan toch op papier zetten. Ik haal inspiratie uit muziek waar ik naar luister. Vaak als ik muziek luister komen er vanzelf beelden van een verhaal voor ogen, en dan hoeft het niet eens met de songtekst te maken te hebben. Nu nog zit ik vaak in de bus of tram en schieten mij ideeën te binnen.

En wat was het moeilijkste aan het proces van idee in je hoofd naar boek in de winkel? Doorzetten was voor mij heel moeilijk, tijdens het schrijven zelf. Ik ben een onzeker iemand dus vaak spoken terwijl ik schrijf gedachten door mijn hoofd zoals: Is dit wel goed genoeg? Doe ik het wel juist? Dit demotiveert erg en daarom heeft het schrijfproces van Abdij van de nacht ook wat langer geduurd. Nu heb ik hier gelukkig niet meer zo’n last van.

Je boek is natuurlijk pas net verschenen vind je het spannend dat mensen je boek nu gaan lezen? Ja heel erg! Het is toch een stukje van jezelf dat je met anderen deelt. Ik hoop natuurlijk dat andere mensen net zo van mijn wereld gaan genieten als ik zelf doe, maar ook als dat niet zo is ben ik benieuwd naar hun mening. Het is voor de eerste keer dat werk van mij zo de wereld in gaat, uitgegeven door een vrij bekende uitgever, dus ik weet nog niet goed wat ik allemaal kan verwachten.

Nu schrijf je zelf reviews en andere leuke blogs op https://abookbat.jimdofree.com/ dus je weet wat je aan reviews kunt verwachten. Vind je het dan lastig om de reviews over je eigen boek te gaan lezen? Enerzijds wel, het is altijd lastig om kritiek te krijgen op iets waar je lief en leed in gestoken hebt. Maar van goed onderbouwde kritiek kan je ook weer leren om je volgende werk beter te maken. Ik ben ook heel nieuwsgierig naar hoe mensen het lezen ervaren. Iedereen merkt toch weer andere dingen op en geeft aan andere dingen voorkeur. Het lijkt me heel bijzonder om de verschillende meningen van mensen te horen over mijn boek.

In Abdij van de nacht sluit Dago zich aan bij een roversbende omdat hij zijn familie wil beschermen. Hoever zou jij zelf gaan om je eigen familie te beschermen? Dago maakt een moeilijke keuze, maar ik zou die zelf ook gemaakt hebben. Als het leven van mijn familie op het spel staat zal ik er alles aan doen om hen in veiligheid te brengen.

Het boek speelt zich af in een tijd waar Religie erg belangrijks is. Geloof jij zelf ergens in? Nee, ik ben zelf niet gelovig, maar religies hebben mij wel altijd heel erg geboeid. Wat maakt dat mensen geloven, en wat zijn de positieve en negatieve kanten ervan. In een verhaal waar ik nu aan bezig ben speelt het ook weer een rol.

Welk personage uit een willekeurig boek zou jou het beste omschrijven? Jeetje, dat is een lastige. Hoofdpersonages in boeken zijn vaak een stuk heldhaftiger en dapperder dan ik ben hahaha. Ik denk dat ik dan voor Cat ga uit Fangirl.

Tot slot heb ik nog een aantal Dillema’s voor je natuurlijk. Welke kies jij en waarom.

Vooral altijd leven in een fantasy wereld of in de huidige wereld? Dat ligt eraan of ik mijn dierbaren mag meenemen, zo ja dan fantasy wereld. Zo niet, dan blijf ik toch in de huidige wereld.

Vampier of Weerwolf Dat is een lastige voor mij. Ik hou van beiden, maar dan kies ik toch vampier. De mysterieuze kinderen van de nacht blijven mijn favorieten.

Een bestseller in een ander genre schrijven of voor altijd fantasy blijven schrijven?Mijn liefde voor fantasy is te groot om er ooit vanaf te stappen denk ik, maar wie weet in de toekomst.

Hutje op de hei of huis in een drukke stad. Hutje op de hei. Heerlijk genieten van alle rust en het zal een ideale plek zijn om te schrijven.

Zwart of Wit? Zwart, dat draag ik ook best veel haha.

Zoet of Zout? Zoet, ik ben echt een zoetekauw. Chocola en snoepjes kan ik moeilijk laten liggen.

Televisie of boek? 100% een boek! Ik heb zelfs geen televisie in huis.

Netflix of kabel tv Dan kies ik voor Netflix, daar is toch meer te vinden wat mij aanspreekt dan op tv.

Papieren boek of e – boek Ik lees beiden, maar papier heeft toch mijn voorkeur. Het is zo’n fijn gevoel om een boek in je handen te hebben of een mooie gevulde boekenkast in huis te hebben.

Familie of vrienden? Poeh dat is een lastige. Ik zie vrienden eigenlijk ook wel als familie, dus dan kies ik voor die term.

Heel veel liefs, Melanie.

Wil je Ellis nog wat beter leren kennen lees dan hier mijn blog over haar boeken. Een van haar boeken kopen dan kun je hier doen.

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bianca Schrijft
4 jaren geleden

Leuk om te lezen. Zelf ga ik binnenkort ook voor het eerst een auteur interview en ik vind dat reuze spannend. De Abdij van de nacht ligt op de stapel om gelezen te worden, maar ja, daar liggen er geloof ik nu zo’n stuk of 60. 🤣
Bianca Schrijft onlangs geplaatst…Boekrecensie” Lathrain: De Band – Anna Lopez DekkerMy Profile

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x