Interview met Marijke Verhoeven

Hoi lieve lezers van Bookstamel,

De Crime Compagnie is de uitgever als het gaat om spannende boeken. Marijke Verhoeven is een van hun auteurs. Haar boek Onderschat kwam afgelopen januari uit. Marijke Verhoeven weet spanning ontzettend goed te combineren met romantiek. Spanning en romantiek is iets wat we steeds vaker gaan zien en een genre wat mij persoonlijk heel erg aanspreekt. Ik vond het dan ook tijd worden om Marijke Verhoeven eens aan de tand te gaan voelen in een interview. Dat interview kun je hier onder lezen.

fwIMG_5586[2934]

Interview met Marijke Verhoeven

Zou je jezelf even in het kort kunnen voorstellen aan de lezers van Bookstamel.com Mijn naam is Marijke Verhoeven, ik ben in 1967 geboren in Groningen. Ik ben getrouwd met Frans en heb twee zonen uit een vorige relatie. Mijn man heeft een zoon, dochter en een kleindochter. De drie heren wonen (nog) bij ons thuis. O, en natuurlijk niet te vergeten mogen wij ons huis delen met Neil en Gary, onze eigenzinnige en praatzieke katten.

Waar is je passie voor het schrijven van boeken vandaan gekomen? In mijn jeugd heb ik ontzettend veel gelezen, ik deed niets liever en fantaseerde dan als het boek uit was, vaak verder over die verhalen of karakters. Daarmee kwam eigenlijk al de wens om zelf te willen schrijven. Ik ben op vrij jonge leeftijd dan ook al gaan proberen om korte verhalen te schrijven of te tekenen.

In 2011 besloot je om fulltime te gaan schrijven. Vond je het niet ongelofelijk spannend om de evenementenorganisatie gedag te zeggen en je volledig te gaan focussen op het schrijven? Dat was aan de ene kant behoorlijk spannend, omdat ik natuurlijk niet wist of mijn schrijfsels wel goed genoeg waren en of het dan bij een hobby zou moeten blijven. Aan de andere kant was het bijzonder aangenaam om eindelijk een boek volledig te kunnen afronden. En natuurlijk was de overstap van een drukke baan buitenshuis naar de eenzaamheid van het schrijven ook wel een dingetje. Soms is dat fijn, maar soms kan ik het directe contact met collega’s erg missen.

Wat vind je eigenlijk het moeilijkste aan het schrijven van een boek? De start. De eerste hoofdstukken waarin je het verhaal al wilt opbouwen, maar toch wel enige uitleg moet geven en daarbij eveneens moet zorgen dat de lezer meteen wordt meegezogen. Ook kan het soms even duren voordat je zelf in de flow van een verhaal komt. Maar wanneer dat gebeurt, schrijft het verhaal zichzelf meestal.

Waarom heb je er voor gekozen om thrillers met romantiek te gaan combineren? Omdat juist dat de boeken zijn die ik zelf graag lees. Jaren geleden las ik in Saint-Palais-sur-Mer (de Franse badplaats uit Onderschat) mijn eerste boek van Nora Roberts. Deze Amerikaanse schrijfster heeft een aantal thrillers op haar naam staan waarin eveneens een hoop romantiek voorkomt. Dat vond ik fantastisch, vooral omdat dit ook overeenkwam met de verhalen die al zo lang rondspookten in mijn hoofd.

Inmiddels heb je al 7 boeken op je naam staan (Tenminste als ik goed geteld heb) wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tussen het schrijven van je eerste boek en de laatste? Eigenlijk erg veel. Ik schrijf nu totaal anders dan dat ik negen jaar geleden deed. Ik heb zoveel geleerd, eerder liet ik veel zien van bijvoorbeeld alleen al de gedachtegang van de karakters. Niet nodig. Show, don’t tell. Maar dat is soms best moeilijk, vooral wanneer je wordt meegesleept in je eigen verhaal. Een goede redacteur is daarom ook belangrijk, die neemt je tegen jezelf in bescherming, bekijkt je boek vanuit een heel andere hoek zoals een bevriende proeflezer doet. Confronterend soms, maar het verhaal wordt er sterker van.

Je boeken worden uitgegeven door De Crime Compagnie. Hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?  In 2014 was lezend Nederland nog helemaal in de ban van Vijftig Tinten Grijs en de website Secretpages.nl schreef een erotische verhalenwedstrijd uit voor Nederlands schrijftalent. Het winnende verhaal zou door uitgeverij De Crime Compagnie uitgegeven worden. Via uitgeverij Elikser had ik toen al drie boeken gepubliceerd waarin erotiek een rolletje speelde, dus ik besloot de kans te wagen en won! En ik ben toen bij De Crime Compagnie gebleven 😊

Onderschat, je nieuwste boek is onlangs uitgekomen. Op de voorkant van het boek kunnen we lezen: Wie kun je vertrouwen als alles instort? Hoe belangrijk is vertrouwen in jou leven? Vertrouwen is erg belangrijk voor me. Ik heb het nodig om me veilig te voelen en mezelf te kunnen zijn.

Waar je ons voorheen vaak mee nam naar Denemarken in je boeken, gaan we dit keer naar Frankrijk. Waarom koos je voor dit land? Vanaf 1985 heb ik Saint-Palais een paar keer bezocht, en iedere keer vormde zich een verhaal dat zich zou afspelen in het grote huis dat ik daar langs de kustweg zag staan. Het was voor mij vanzelfsprekend dat dit huis en daarmee Frankrijk een keer moest verschijnen in een boek.

Waar haalde je de inspiratie voor Onderschat vandaan? Onder andere dus uit Saint-Palais. Een ander deel van Onderschat speelt in een oud, afgelegen horecapaviljoen aan het Paterswoldsemeer. Tot 2015 werd dat pand bewoond door een gezin dat als anti-kraakwacht daar zat. Dat gegeven vond ik zo interessant dat daarover vanzelf een verhaal opdook, van een vrouw die daar alleen zou wonen.

Kun je een korte omschrijving geven van Marcia het hoofdpersonage in Onderschat? Marcia is enerzijds een vrijgevochten type, maar anderzijds is ze heel erg op zoek naar geborgenheid en liefde. Die tegenstrijdigheid maakt haar kwetsbaar, maar ze staat haar mannetje. Ze heeft het een en ander voor de kiezen gehad in haar leven en dat heeft haar gevormd.

Is er een personage in een van je boeken die qua karakter veel van jezelf weg heeft?Alle hoofdpersonen krijgen aardig wat van mijn mee, Marcia zeker, maar het meest herken ik mezelf in Nina uit de Kenning-serie. Al is zij meer uitgesproken in haar gedrag dan dat ik durf te zijn. Misschien is Nina een spreekbuis voor wie ik stiekem zou willen zijn.

Ben je momenteel alweer bezig aan je volgende boek? Jazeker. Ik vind het sowieso lastig om niet met een boek bezig te zijn. Ik ben eigenlijk altijd over een verhaal aan het denken of fantaseren. Dat was in mijn jeugd al zo. Vorig jaar heb ik door een combinatie van omstandigheden te maken gekregen met een burn-out, waarvan ik nog herstellende ben. Maar de eerste drie maanden waren verschrikkelijk, vooral omdat er in die periode in mijn hoofd geen ruimte was voor een verhaal. Dat heb ik als erg beangstigend ervaren.

Mijn uitgever Ilse Karman stelde toen voor dat ik, wanneer ik eraan toe was, mijn eerste drie boeken zou herschrijven. (Deze titels verschenen eerder via Elikser.) Dat resulteerde in een heruitgave van Onder mijn huid afgelopen zomer en Onderschat nu. Ik werk momenteel aan het volledig herschrijven van Onder invloed, de titel waar ik ooit mee debuteerde. Maar daarnaast loop ik al een tijdje met ideeën rond voor een historische detective en mogelijk een deel 4 in de Kenning-serie. Dus de verhalen zijn gelukkig bij me teruggekomen.

Op welke plek schrijf je het allerliefste? Ik zou mezelf het allerliefste een paar maanden opsluiten in het zomerhuis van mijn Deense vriendin Kirsten, maar dat is praktisch gezien niet haalbaar. Als ik schrijf moet ik me helemaal thuis voelen op die locatie en in alle rust goed kunnen concentreren. Ik zou bijvoorbeeld niet in een café kunnen schrijven of in een atelier met meerdere mensen nabij. Dus het is mijn bureau boven, of de grote eettafel beneden. Maar dit laatste dan met de gordijnen aan de straatkant halfdicht en natuurlijk met oortjes in voor bijpassende muziek.

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s voor je welke kies jij en waarom?

Lezen of schrijven? Dat is een lastige. Ik lees graag en veel. Maar als je me het mes op de keel zou zetten voor een keuze, dan wordt het toch schrijven.

Papieren boek of e-book? Papieren. Heerlijk, de bladzijden kunnen voelen in je vingers.

Schrijven met de hand of op een computer? Op een computer. Met de hand gaat niet snel genoeg om mijn gedachten bij te houden.

Hutje op de hei of appartement in een drukke stad? Dit heb ik toch beide echt nodig. Ik ben nogal gevoelig voor prikkels, maar een drukke stad vind ik boeiend en ik ontmoet ook graag mensen. Daarna heb ik echt wel de stilte van de hei nodig om alles te verwerken.

Snack of drankje? Drankje. Een glas droge witte wijn.

Uit eten of zelf koken? Zelf koken. Gezellig en leuk.

Thriller of Roman? Eigenlijk het liefste een combinatie, maar ook als ik hier écht moet kiezen: een roman.

Super bedankt Marijke voor je leuke en openhartige antwoorden op mijn vragen. Nu zijn jullie vast benieuwd geworden naar de boeken van Marijke.  Onder mijn huid en Onderschat 2 van Marijke Verhoeven haar boeken kun je nu voor slechts 6,99 per stuk als paperback kopen. Ik heb de boeken gelinkt naar de plek waar je ze kunt kopen. Nog een auteur van spannende boeken leren kennen? Bekijk dan eens het interview met Mariska Overman hier.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x