Interview met Gillian King

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Over 3 dagen word ik alweer 37 🙂 ja ja de 40 komt steeds dichterbij. Ik ga geen groot feest geven ik zou gaan lunchen met mijn moeder maar die werd onverwachts vandaag al geopereerd dus komen alleen s’avonds een paar mensen van de boekenclub langs. Maar als ik bijna jarig ben dan betekent dat ook dat januari bijna voorbij is. Helaas gaan we dus alweer afscheid nemen van de laatste auteur van eigen bodem  Gillian King. Maar eerst is het nog tijd voor een interview met Gillian King.

Wil je meer weten over Gillian King na het lezen van dit interview. Dan kun je hier het blog lezen waarin Gillian King haar eigen voorsteld, hier de blog waarin ik meer vertel over de boeken die Gillian King heeft geschreven en tot slot hier de recensie van haar boek Ik Mis je. Dit boek kun je hier kopen.

Interview met Gillian King

Je schreef altijd al in schriftjes etc maar rond je 30ste had je pas de rust om aan een manuscript te gaan werken. Hoe wist je dat het toen het juiste moment was om er voor te gaan? Eigenlijk was het een heel merkwaardig moment om te gaan schrijven. Ik was net bevallen van mijn zoon en mijn dochter was 2,5 jaar oud. Hectiek alom. Door de gebroken nachten voelde ik me totaal niet uitgerust, dus schrijven was niet iets wat in de planning stond. Toch deed ik het, want ik had een soort ‘nu of nooit’ gevoel. Alsof ik alles bereikt had (getrouwd met mijn jeugdliefde, een eigen praktijk én een compleet gezin), behalve dan die ene wens: schrijven! Dus het voelde voor mij heel logisch om dat moment te kiezen. Achteraf vind ik mezelf knettergek natuurlijk.

Op welke plek schrijf je het liefste aan je boeken? Twee jaar geleden zijn we naar een mooie jaren 30 eengezinswoning verhuisd, ik zag voor me hoe ik op de zolder (die verdeeld is in twee kamers) een eigen schrijfkamer zou creëren, maar uiteindelijk gunde ik de complete zolder aan mijn dochter die nu 13 is. Dus zij heeft nu meer dan genoeg ruimte om met al haar vriendinnen af te spreken (en dat zijn er nogal wat) en ik schrijf meestal op de bank of in bed.

Dat het schrijven een schot in de roos was is wel gebleken want inmiddels heb je al 6 romans op je naam staan, had je daar ooit van durven dromen? Nee totaal niet, ik schreef in eerste instantie puur voor mezelf. Ik wilde graag een boek schrijven, ik had nooit verwacht dat een uitgever het zou willen uitgeven en ik had al helemaal niet verwacht dat zoveel mensen het zouden willen lezen en ik nu zelfs al 6 romans geschreven zou hebben. Het is echt heel bizar om al je boeken te zien liggen en om al die fijne, enthousiaste reacties te krijgen van lezers.

Tussen je vijfde boek en je zesde roman zat 4 jaar waarom heb je gekozen voor een lange pauze tussen boek 5 en 6? Na mijn vijfde roman ‘Alles of niets’ had ik behoefte aan een adempauze, ik wilde me niet meteen in een nieuw boek storten. Tegelijkertijd werd Het Leerhuis (mijn praktijk voor leerlingen met leerproblemen) steeds groter, we kregen steeds meer vestigingen. In mijn hoofd had ik weinig rust om te schrijven, maar misschien had ik diep vanbinnen ook wel behoefte aan een lange pauze om echt goed na te denken over het plot en over mijn toekomst als schrijfster en de richting die ik op wilde gaan.

Wat was de inspiratie van je laatste boek Ik Mis je? Ik denk dat we allemaal wel iemand kennen bij wie het leven van het ene op het andere moment veranderde door een nare gebeurtenis. Dat leek me een interessant uitgangspunt voor een boek. Een desastreuze gebeurtenis verandert het leven van Charlie en Carsten, waardoor hun onbezorgde jeugd in één klap voorbij is en hun liefde geen kans meer lijkt te hebben. Ik vond het mooi om hierover te schrijven, omdat ik denk dat het ondanks het heftige thema, toch veel emoties bevat die lezers herkennen.

Wat heb je geleerd tussen het schrijven van je eerste boek en je laatste boek? Heel veel, bij mijn eerste roman wilde ik zoveel mogelijk gebeurtenissen in één boek proppen, het mocht vooral niet saai zijn en werd daardoor nogal over the top. Ik denk dat ik nu met veel meer rust schrijf en het verhaal veel geloofwaardiger weet te brengen.

En welke tip zou je beginnende auteurs mee willen geven? Wacht niet altijd op inspiratie, maar ga ervoor zitten en begin te schrijven. Lukt het niet? Dan probeer je het morgen weer, geef het niet op. Zorg dat je blijft schrijven en het niet te lang laat liggen, zodat je ‘in het verhaal’ blijft. Gebruik proeflezers en stel je open voor kritiek. Hoe moeilijk dat soms ook is. Een tip die iedereen denk ik wel geeft, is heel veel lezen. Bekijk eens hoe schrijvers die jij bewondert de dingen aanpakken, je kunt hier heel van leren.

Welk personage uit je eigen boeken is je favoriet en waarom? Oef, ik denk dan toch wel Charlie uit ‘Ik mis je’, zij maakt zoveel mee, maar komt er zo sterk uit. Het was ook heerlijk om over Charlie te schrijven en over alles wat ze meemaakte.

Welk personage lijkt op jezelf en waarom? Haha, leuke vraag… jeetje, ik heb eigenlijk geen idee. Ik denk dat ik in ieder boek wel een stukje van mezelf heb gestopt, ik vind het lastig één personage te noemen dat daadwerkelijk het meest op me lijkt. Ik denk dat mensen die mij écht goed kennen, in ieder personage wel iets van mij zullen herkennen.

Je schrijft feelgood boeken zou je ook wel eens in een ander genre willen schrijven? Jazeker, ik heb al eens een mini-uitstapje gemaakt naar de thrillerwereld. Er was een schrijfwedstrijd van Vrouwenthrillers.nl en daar deed ik aan mee. Mijn verhaal verscheen toen in een verhalenbundel. Ik vond het geweldig om zo’n soort verhaal te schrijven, ik had het gevoel dat ik er al mijn fantasie in kwijt kon.

Je hebt zelf een man en twee kinderen hoe hebben jij en je man elkaar ontmoet? We hebben elkaar op de middelbare school ontmoet. Hij zat in de vierde en ik in de brugklas, ik vond hem heel leuk, maar het ging vanwege het leeftijdsverschil niet werken. Hij vond mij echt nog zo’n klein brugpiepertje. We verloren elkaar uit het oog, maar toen ik 17 was, kwamen we elkaar weer tegen in het uitgaansleven en klopte het plaatje opeens wel.

Wat is het moeilijkste aan het schrijven van een feelgood boek.  Ik denk dat het moeilijk is om steeds weer te bedenken hoe twee mensen die elkaar op de eerste pagina’s ontmoeten, vervolgens op de laatste pagina’s bij elkaar komen… want dat is wat er in een feelgood meestal gebeurt. Ik vind het soms lastig om enerzijds origineel te willen zijn en tegelijkertijd niet onrealistisch te worden.

Naast auteur ben je ook de eigenaar van Het Leerhuis in de Haagse Vruchtenbuurt, een praktijk voor kinderen met leerproblemen, leerstoornissen en faalangst. Ik heb zelf dyslexie en daardoor op school ook altijd faalangst gehad en weet dus hoe belangrijk de juiste hulp is. Wat was jouw reden om dit Leerhuis op te starten? Ik vind het geweldig om met kinderen te werken, na al die jaren verveelt het nog steeds niet en het is ontzettend positief en dankbaar werk. Ik ben er eigenlijk ingerold, doordat ik na mijn studie een bestaande praktijk kon overnemen. Ik werd dus op heel jonge leeftijd zelfstandig ondernemer, maar ik heb hier nooit spijt van gehad.

Je laatste boek is uitgegeven bij Zomer en Keuning hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen? Ik heb mijn manuscript opgestuurd en niet lang daarna belden ze me met de vraag of ik langs wilde komen. Ik weet het nog als de dag van gisteren, want ik rende na dat telefoontje hysterische rondjes door de woonkamer.

Wat zou je graag nog willen bereiken in het leven? Op schrijfgebied lijkt het me geweldig als mijn boek verfilmd zou worden. Dat lijkt me echt fantastisch om naar mijn eigen verhaal te kijken in de bioscoop.

Oke tot slot heb ik natuurlijk ook voor jou een aantal keuze vragen welke kies jij en waarom?

Schrijven of kinderen met een leerprobleem begeleiden? Wat een gewetensvraag… ik heb die vraag ook vaak aan mezelf gesteld, ik kan niet kiezen. Ik wil het allebei en ik denk ook wel dat het allebei kan. Ik zou wel bereid zijn minder te werken binnen de praktijk als dat mijn schrijfcarrière ten goede zou komen, maar om het echt op te geven, zou ik heel lastig vinden.

Een boek recht uit je hart of een bestseller? Een bestseller, want ik denk dat mijn beste boeken ook echt uit mijn hart komen.

Ontbijt of Diner? Diner! En dan het liefst met vrienden en een koud wijntje.

Buiten of Binnen ? Oef, buiten denk ik dan, maar wel als het zonnig is. In de winter zit ik het liefst lekker knus binnen onder een dekentje.

Lezen of Schrijven? Schrijven, al vind ik lezen ook heerlijk om te doen.

Fruit of Groente? Fruit, dat was geen lastige keuze voor me. Ik ben gek op fruit.

Actieve vakantie of lekker lui aan het strand? Absoluut ontspannen op het strand. Ik kom dan echt tot rust.

Bos of Strand? Strand. Ik woon in Den Haag en zou niet zonder strand kunnen.

Binnen of buitenland? Binnenland, al droom ik wel van een tweede huis op een Spaans eiland. Misschien kan ik daar dan eindelijk mijn schrijfkamer creëren 😉

Super bedankt Gillian dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem. Ik heb er enorm van genoten om met jou te mogen samenwerken.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] je meer lezen over Gillian King lees dan mijn interview met haar hier. Het boek Ik mis je kun je hier […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x