Interview met Liz Hartevelt

Hallo lieve lezers van Bookstamel, De maand komt alweer tot een einde Nog 5 dagen en ik ben jarig! Wahooo. Maar goed het einde van de maand betekent ook dat we helaas weer afscheid gaan nemen van de auteurs van eigen bodem van afgelopen maand. Ik vind dat altijd zo een bittersweet moment. Aan de ene kant verheug ik me op het interview met Liz Hartevelt en de andere auteurs ! Dat vind ik toch nog steeds een van de leukste dingen op de wereld. Aan de andere kant vind ik het super jammer om weer afscheid te nemen van een auteur.

Alhoewel we natuurlijk nooit helemaal afscheid nemen van de auteurs omdat de meeste natuurlijk nog met heel veel leuke nieuwe boeken komen. Maar goed genoeg gekletst tijd voor het interview met Liz Hartevelt

Ongetemd van Liz hartevelt 

Tijd voor het interview met Liz Hartevelt

Nou laten we maar eens bij het begin beginnen natuurlijk 🙂 Wanneer heb je besloten dat je een boek wilde gaan uitbrengen? Als dertienjarige vond ik dat ik de ‘nieuwe Carry Slee’ moest worden, dus vanaf toen wilde ik eigenlijk al boeken uitbrengen. Ik heb jaren gedacht dat ik dat bij een reguliere uitgever wilde. Dat wil ik nog steeds overigens, maar dan als combinatie van zelf uitgeven en bij een uitgever.

Toen kreeg ik een writersblock en kon ik gewoon niet meer schrijven. Een writersblock dat zeker 1.5 jaar heeft geduurd. Toen besloot ik: ik ga schrijven voor mezelf, niet om uitgegeven te worden, maar wat ík leuk vind. Maar natuurlijk gaat boeken schrijven voor anderen dan toch wel weer kriebelen.

Dat was het moment dat ik op Wattpad terechtkwam. Zit ik nog steeds overigens en staan nog wat dingen op die nog niet herschreven zijn. Dus mocht je me willen toevoegen: Theclockworkheart ben ik daar. Ik begon met het posten van Ongetemd (dat toen Niets is wat het lijkt heette) en dat was zo’n succes dat ik dacht: misschien kan ik dit verbeteren en uitgeven. En zo geschiedde.

Je schrijft hot en steamy liefdes verhalen. Hoe ben je bij dit genre terecht gekomen? Pff, goede vraag. Ik denk een combinatie van ouder worden en het feit dat het aanbod steeds groter werd. Ik weet nog wel dat een van mijn eerste New Adults Sterrenhemel van Colleen Hoover (Hopeless in het Engels) was. Ik werd meteen verliefd op Colleens schrijfstijl en het genre. Overigens is Colleen – of CoHo zoals ze ook wel genoemd wordt – nog steeds een van mijn favoriete auteurs in het genre.

Vind je het lastig om de Sexy scenes te schrijven? Soms. Maar over het algemeen heb ik er niet zoveel moeite mee. De eerste keer is het behoorlijk raar. Nog raarder: als je als duo (met Mariëlle Brouwer) schrijft en je zo’n scene schrijft, terwijl de ander meeleest. Heel gek, haha. Maar het went allebei en inmiddels gaat het prima.

Zelfs in het openbaar lukt het steeds beter. Ik hou ervan om in koffietentjes te schrijven, dus als je me tegenkomt kan het maar zo zijn dat ik een steamy scene schrijf. Of in de trein, al zet ik het lettertype dan wel extra klein als er iemand naast me zit die probeert mee te lezen.

Heb je er bewust voor gekozen om je boeken in eigen beheer uit te geven? Jup. Het New Adult/Romance genre is sowieso eentje waar veel in eigen beheer wordt uitgegeven. In Amerika bijvoorbeeld, maar misschien in Nederland nog wel meer. Er zijn niet veel uitgeverijen die het uitgeven en als ze het al uitgeven is het meestal toch vertaald werk van Colleen Hoover bijvoorbeeld. Snap ik goed, maar ik vind het jammer. Nederland heeft zoveel goede romance-auteurs, maar er is maar weinig werk dat origineel ook Nederlands is bij uitgeverijen te vinden.

Ongetemd heb ik nooit naar een uitgever opgestuurd overigens. Ik had geen zin om maanden en maanden te moeten wachten op een ‘nee, geen interesse in’. En op de een of andere manier voelde het ook niet goed om te doen. Daarnaast had het – in een andere vorm – al op Wattpad gestaan en dat trekt uitgevers meestal ook niet echt over de streep. En eerlijk is eerlijk: het is een lastig genre om te verkopen in bijvoorbeeld een boekhandel. Romance-boeken worden vooral als ebooks verkocht. Zelf doe ik dit trouwens ook, haha.

Ik wilde trouwens altijd al zelf een boek uitgeven. Op mijn achttiende al, maar toen had ik het geld niet. Overigens ben ik daar achteraf alleen maar blij om, want dan was ik niet tevreden geweest zoals ik dat nu wel ben.

Wat vind je het moeilijkste aan het uitgeven van een boek? Ik denk toch wel de promotie. Mensen moeten weten dat je boek bestaat en dus moet je erover praten. Maar je moet zorgen dat je niet altijd over je boek praat en geen wandelend verkooppraatje wordt waardoor mensen je gaan mijden. Dus ik probeer om het niet alleen over mijn boeken te hebben, maar bijvoorbeeld over die van collega-auteurs of het schrijfproces.

Ongetemd heeft het geschopt tot de schortlist van de Indie Awards dit jaar. Hoe vond je dat? Supergaaf! Ik vond het al gaaf dat mensen me genomineerd hadden en ik had niet verwacht dat ik de shortlist zou halen. Op de dag van de uitreiking was ik trouwens echt stiknerveus, haha.

Verwilderd is je tweede boek deze kwam afgelopen Oktober uit. Vond je het spannend om te moeten afwachten wat de lezers van dit deel zouden vinden? In augustus kwam het ebook al uit, in oktober de paperback. En zoiets is altijd spannend. Ik hoor het ook van mensen die al twintig boeken uitgebracht hebben. Het blijft altijd toch eng. Ik denk dat 99 procent van de schrijvers er wel last van heeft.

Je bent stiekem een beetje verliefd op Riley het hoofdpersonage uit een van jouw boeken. Wat vind je zo leuk aan Riley? Hij is grappig, brutaal, bijdehand (soms een beetje te), maar heeft een hart van goud. En hij is recht door zee, dat vind ik ook prettig. Ik weet graag waar ik aan toe ben. Van die vage mensen, daar kan ik gewoon niets mee.

Zit er ook een personage in je boeken die een beetje op jezelf lijkt? Zo niet: hoe zou een personage gebaseerd op jouzelf eruit zien? Qua uiterlijk: niet echt. Ik heb zelf een duidelijk beeld hoe mijn personages eruit zien en nope, dat is niet zoals ik. Maar qua innerlijk hebben ze allemaal wel dingen van mij. Zo staan er in Ongetemd stukjes uit mijn eigen dagboek (wel aangepast) en hebben alle personages wel dingen die ik meegemaakt heb of die ik zou kunnen meemaken. Niet alles, want 95 procent is toch echt fictie, haha.

Heb jezelf al een levenspartner gevonden? Zo niet: hoe ziet jouw droom man eruit? Nope, al jaren single, haha. Ik geloof dat ik qua uiterlijk niet echt een type heb. Ook als je ziet welke bekende mannen ik aantrekkelijk vind, dan is daar niet echt een duidelijke type in te zien. Want zo vind ik Luke Hemmings van 5 Seconds of Summer best knap (en een beetje jong ;-)), maar bijvoorbeeld Alex Gaskarth van All Time Low en Alex Pettyfer ook. En die lijken toch echt niet op elkaar, haha.

Maar blijkbaar val ik op mannen met humor. Een beetje zoals Riley, denk ik. En ik kan nu zeggen: ik vind donker haar en groene ogen supermooi, maar eerlijk? Mijn exen waren blond en hadden blauwe en grijze ogen. Dus ik weet niet of ik echt op donker haar en groene ogen val, haha. Maar ze hadden allebei wel humor en waren eerlijk. En in boeken ga ik meestal ook voor de mannen die grappig zijn, zoals Nikolai Lantsov uit de Grisha-trilogie.

Is er nog een genre of thema waar je graag een boek in zou willen schrijven? Ik wil graag nog bully romance schrijven. Daar wordt het meisje (meestal) verliefd op de jongen (meestal) die haar pest. Daarnaast ben ik heel benieuwd hoe een reverse harem schrijft. Als jullie dit interview lezen, heb ik een poging gedaan tijdens afgelopen NaNoWriMo.

Ook zou ik graag nog eens een lesbische New Adult willen schrijven. Ik vind dat er maar weinig vrouw/vrouw romance boeken zijn. Met twee mannen zie je veel meer, maar met twee vrouwen een stuk minder. Misschien omdat de meeste vrouwelijke schrijvers mannen makkelijker vinden schrijven? Ik ook overigens, dus ik snap het helemaal.

Op je website las ik dat je wel een tas zou willen hebben zoals Hermelien in Harry Potter waar je spullen in kunt blijven stoppen. Welke spullen zou je in die tas stoppen? Ja, die tas lijkt me zo ideaal! Echt een geweldig ding. Vooral het feit dat je van alles mee kunt slepen zonder dat je tas uitpuilt of als je je omdraait de hele servieskast leeg veegt met je rugzak. Ik zou er sowieso mijn laptop instoppen, net als mijn tablet, notitieboekjes, pennen en thee ofzo.

De boeken die jezelf graag leest in je vrije tijd hebben vaak een tintje fantasy in zich. Welke magische kracht zou jij wel willen bezitten? Vliegen lijkt me heel handig. Als de bus weer eens te laat is, hoef je niet te wachten, maar kun je gaan wanneer je wilt. En je hebt ook nooit een probleem als je de laatste bus mist.

Maar toveren lijkt me ook ideaal, net als bijvoorbeeld de tijd kunnen versnellen. Vooral de ‘accio voorwerp’ spreuk uit Harry Potter zou ik echt ideaal vinden. Niet meer naar beneden lopen, omdat je je sleutels kwijt bent, maar gewoon ‘accio sleutels’ en klaar. Als ik echt moest kiezen, zou ik zoiets willen kunnen.

Wat zou je graag nog willen bereiken als auteur? Mensen aan het huilen krijgen, omdat mijn boeken ze zo emotioneren is toch wel een beetje mijn doel als auteur. Als ik zelf moet huilen om een boek vind ik hem heel goed en wil ik dat iedereen het leest. Ik huil niet snel, dus dat is een uitdaging. Laatste boek waarbij ik huilde (The Last Letter van Rebecca Yarros) was dan ook meteen een ugly cry. Ik geloof dat mijn hart nog steeds een beetje gebroken is door dat boek.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van Liz Greenash? Sowieso nog een derde deel in de Ongetemd-serie (En hopelijk ook een vierde). Daarnaast hopelijk nog een duo-boek, een Young New Adult-boek over een meisje die een weddenschap afsluit met de jongen die ze stom vindt dat ze nooit voor hem zal vallen. En hopelijk dus nog een vrouw/vrouw-boek, een reverse harem boek, bully romance en hopelijk mijn urban fantasy-serie. Kortom: ik ben voorlopig nog niet uitgeschreven.

Tot slot heb ik voor jou natuurlijk ook nog een aantal keuze vragen. Welke kies jij en waarom?

Warme chocolademelk met slagroom of een lekker kopje dampende thee? Dan ga ik toch echt voor de chocolademelk. Al moet ik zeggen dat ik vaker thee drink, haha. Maar stiekem vind ik chocolademelk vaak lekkerder.

Een schoonmaker of een tuinman? Doe dan toch die tuinman maar. Maar als mijn droomman schoonmaker is, is dat geen drama. Moet hij wel het huis poetsen, want dat vind ik – op stofzuigen na – irritant, haha.

Lezen of schrijven? Ja, toch maar schrijven. Al zou ik ook absoluut niet zonder lezen, want als lezen niet lekker gaat, wil het met schrijven ook niet echt vlotten. Maar als ik niet schrijf, raak ik ‘verstopt’ van binnen.

Buiten of Binnen? Binnen, want ik houd niet zo van de buitenwereld.

Gezelschapsspelletje of gameconsole? Ik houd van gezelschapsspelletjes (alleen ik speel ze nooit) zoals Kolonisten van Catan en Monopoly. Ik kan alleen niet zo goed tegen mijn verlies, haha, dus misschien is het maar goed dat ik ze nooit speel.

Zoetigheid of Hartig? Als ik echt moet kiezen toch hartig. Want ik heb liever een zak chips dan een reep chocolade. En sowieso altijd zoute popcorn, zoet vind ik daarbij echt niets.

Tattoo of Piercing? Tattoo, want die kan zoveel betekenissen hebben. Een piercing heeft meestal toch niet echt een verhaal erachter en ik houd van die verhalen achter een tekst of een plaatje. Overigens heb ik ze allebei, maar 1 piercing tegenover 6 tattoos (en dat worden er nog meer).

Super bedankt voor dit leuke interview Liz Hartevelt, ik heb enorm genoten van je antwoorden. Daarnaast vond ik het ook een feestje om je deze maand te mogen verwelkomen voor de blogs van eigen bodem. Ik hoop dat we nog heel veel van je gaan horen.

Wil je nu meer lezen over Liz dan kun je hier het blog lezen waarin ik haar voorstel, Hier de blog over haar boeken en hier de recensie van ongetemd.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Ongetemd van Liz Hartevelt kun je hier kopen. Mijn interview met Liz lees je hier.  […]

trackback

[…] Liz Hartevelt nog beter leren kennen lees dan het interview dat ik met haar had hier.  […]

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x