Interview met Leonie Sophia van den Hoek

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag is het tijd voor een Interview met Leonie Sophia van den Hoek . Als ik jullie was zou ik even de tijd nemen voor dit interview want Leonie heeft genoeg te vertellen 🙂

Wat veel van jullie nog niet weten is dat ik vroeger een poos op taiboxen heb gezeten. Ik ging op deze sport om me eigen te leren verdedigen en wat meer zelf vertrouwen te krijgen. Ik moest ermee stoppen omdat me gewrichten uit de kom bleven gaan maar heb er wel enorm veel van geleerd. Leonie Sophie heeft ook aan vechtsport gedaan. De wijze les die zij daarmee heeft geleerd lees je in het interview hieronder.

Interview met Leonie Sophia van den Hoek

Interview met Leonie Sophia van den Hoek

Je begon al op jonge leeftijd met het schrijven van verhaaltjes in schriftjes wist je toen ook al dat je later auteur wilde worden? Ja! Al voor dat ik kon schrijven en lezen speelde ik een favoriet rollenspel met vriendinnen. Dan pakte ik een schriftje en maakte er allemaal golfjes in met mijn pen, dit was “mijn boek” en ik was schrijfster. Een ander rollenspel was dat ik de superheldin was die de prinsen en prinsessen ging redden. Een klein meisje mag toch ook superheld zijn en hoeft toch niet perse de (hulpeloze) prinses te zijn? Dat zie je heel erg terug in Prinses Maan en de heerser van het duister, een prinses die een soort van superheldin is. Terug naar het, wist je toen al dat je auteur wilde worden? Ik ben heel mijn leven helemaal fan van boeken. Ik heb zeker duizend boeken verzameld die ik van het voorwoord tot en met het nawoord gelezen heb.

Waar schreef je vooral over toen je jong was? Vanaf het moment dat ik begreep wat stickers waren heb ik schriftjes vol geplakt met een soort strip-sticker-verhaaltjes. Ik heb toen ik zes jaar was een boekje geschreven (zonder stickers) over dieren in het bos die een rechtszaak hadden. Zo had ik papier dubbelgevouwen, aan elkaar geniet en er met hanenpoten mijn verhaaltje in geschreven met de nodige illustraties natuurlijk. En tada, mijn eerste boekje. Daarna ben ik overgegaan op fantasy verhaaltjes in schriftjes. Op mijn zevende heeft mijn vader een groot bureau voor me gemaakt waar ik aan kon zitten schrijven. Alles wat in me opkwam, schreef ik op.

Inmiddels is je debuut boek Prinses Maan en de heerser van het duister een feit. Hoe was het om je eerste boek tot leven te zien komen? Mijn uitgeefster Jitske is zo lief en adequaat! Ze heeft het hele proces van aanpassen tot uitgeven ontzettend leuk gemaakt. Daarnaast is het geweldig om te zien hoeveel mensen mijn boek lezen en ervan genieten. Er staat een boodschap in die zo goed overgekomen is en waar ik hele mooie reacties op heb gekregen.

Kun je misschien in het kort aan de lezers vertellen waar het boek over gaat? Het boek begint met een groep vrouwen die onder de grond opgroeien in een militair gevangenis kamp. Eén van die vrouwen is Maan. Ze ontsnapt en blijkt bijzondere krachten te bezitten. Het is echt een verhaal voor mensen die het niet gewend zijn om fantasy te lezen maar ook voor die-hard fantasyfans. Je kunt het een fantasyboek noemen met een missie. Ik wil dat vrouwen zich begrepen voelen en zelfverzekerder worden. En het is natuurlijk heel erg spannend.

Prinses Maan is een sterke vrouw nu las ik dat je zelf vroeger aan vechtsport hebt gedaan wat deed je precies? En hoe ben je erbij gekomen om aan een vechtsport te gaan doen? Mijn broer is als eerste begonnen met vechtsport, op zesjarige leeftijd had hij de blauwe band al! En ik mocht als kleine meid natuurlijk mee naar de trainingen. Ik vond het geweldig! En ben mee gaan doen. Mijn ouders vonden ook dat ik als meisje zijnde heel goed moest worden in vechtsport zodat ik mezelf altijd kan verdedigen. Zo heb ik Karate Shotokan, Judo, Kickboxen, Karate Kenpo (een soort straatvechten), Krav Maga (Militaire vechtsport uit Israël) en Systema (vechtsport van de Russische geheime dienst, Spetsnaz) gedaan. Ik vind de intensieve seminars geweldig, dat zijn speciale trainingen op leuke locaties zoals het strand of in het water, die soms een heel weekend duren! Mijn favoriete vechtsport is Krav Maga. Sommige mensen noemen het een extreme vechtsport, ik vind hem vooral héél effectief als zelfverdediging en raad het dan ook iedereen aan om het te leren! Al haal je alleen maar de eerste graad, dat heb je een super goede zelfverdediging. Ik heb trouwens niet alleen aan vechtsport gedaan, ik doe dit nog steeds en zal het altijd blijven doen.

Ik heb zelf jarenlang op tai-boxen gezeten ik leerde daar vooral om in mezelf te geloven. Wat is een wijze les die jij hebt geleerd tijdens het beoefen van je vechtsport? Vechtsport is voor mij een manier om even helemaal nergens aan te denken en heel veel plezier te hebben. Het teamgevoel van een hechte groep waarmee je grappen kunt uithalen en met elkaar kan “stoeien” is zeer motiverend om de meest ingewikkelde technieken te leren. Het gaat er dus vooral om dat je plezier hebt in het proces om vaardigheden te krijgen. Soms of vaak is het leven moeilijk, maar het is je team (de mensen om je heen) waarmee je plezier moet maken en hebben. Dat is voor mij een sleutel om gelukkig te zijn. En daarnaast heb ik een enorme zelfbeheersing gekregen! Maar dat is ook belangrijk natuurlijk als je militaire vechtsporten leert. Het is heel moeilijk om mij boos te maken en ik zal nooit geweld gebruiken tenzij ik écht geen keus heb (als ik de afstandsbediening van de tv wil hebben bijvoorbeeld).

Als we kijken naar jou biografie zien we dat je een veelzijdige persoonlijkheid bent van zeebioloog tot beveiliger. Wat is van al die banen het leukste dat je ooit hebt gedaan? Ik ben het type persoon dat van kennis houd en ik wil niet vast zitten in één veld. Als ik iets dieper wil begrijpen dan ga ik het studeren en haal ik er diploma’s in. Eerst heb ik biologie gestudeerd omdat ik de wereld wil begrijpen waar we in leven. Door naar de natuur om me heen te kijken werd ik verliefd op biologie. Daarna heb ik psychologie gestudeerd omdat ik de mensen beter wilde leren begrijpen. Waarom doen mensen wat ze doen? Het leukste waarin ik wetenschappelijk onderzoek doe vind ik de zeebiologie. De onderwaterwereld is fantastisch! Het heeft iets magisch en buitenaards. Er zijn bijvoorbeeld vissen heel diep in de oceaan die licht geven! Hoe gaaf is dat?

Ik dwaal af even terug naar het schrijven Prinses Maan is een fantasy boek. Heb je bewust voor dit genre gekozen? Nee. Ik schrijf een verhaal en pas nadat het manuscript af is denk ik; “Welk genre is dit eigenlijk?”. Het gaat mij echt om de personages, de spanning en de geuren en kleuren van het boek, niet om het genre. Ik ben natuurlijk een groot fantasyfan, dus dat er fantasieboeken uit mijn vingers komen is logisch, maar bewust? Nee.

Wat vond je eigenlijk het moeilijkste van het proces van verhaal in je hoofd tot boek in de winkel? De allerlaatste check voor de publicatie. Alles nog een keer doornemen, na de hoeveelste keer! Dat was echt even doorbijten.

Nu ligt je boek al een poosje in de winkel en schrijven mensen hun mening over jou boek. Meningen kunnen nog al verschillen natuurlijk maar hoe ga je om met mensen die het boek niet zo goed vinden? Ik heb gelukkig helemaal geen negatieve reacties gehad! Alleen maar positieve reacties. En als er wel negatieve reacties zijn, dan ben ik goed voorbereid door mijn uitgeefster! Zij heeft vertrouwen in me en steunt me in alle onderdelen van het proces, van het uitgeven tot de marketing.

Is er iets dat je geleerd hebt tijdens het schrijven van je eerste boek dat je andere mensen wilt meegeven? Doorzetten. Ik krijg vaak de vraag; hoe doe je dat, naast je werk en opleiding boeken schrijven? Al schrijf je een hoofdstuk per week, alle kleine beetjes helpen om richting het eindresultaat te komen. En dat werkt eigenlijk met alles wat ik doe! Als je iedere dag een paar strepen op een leeg canvas zet, heb je uiteindelijk een schilderij. Maak je fouten? Schilder je er overheen, pas je het aan. Als je maar doorgaat en plezier hebt. Zo werkt het ook met het schrijven van boeken.

Als we dan terug gaan naar die voorliefde voor Fantasy. Welk fantasyfiguur of eigenschap zou je dan zelf wel willen hebben? Ik zou naar Zweinstein willen gaan om zwerkbal te spelen en rond te vliegen in de lucht met de allernieuwste bezemsteel. En magische lessen in een prachtig kasteel? Wie wil dat nou niet! Laat mij maar lekker toveren.

Wat kunnen we in de toekomst nog allemaal verwachten van Leonie Sophia? Deel 2 van Prinses Maan is bijna klaar om naar de uitgeefster te gaan en de eerste hoofdstukken van deel 3 zijn al geschreven. Daarnaast ben ik bezig met een andere serie. Iets met een jonge vrouw, wapens, vechten, moord en romantiek. Maar eerst wil ik deel twee van Prinses Maan uitgeven! Jullie kunnen dus meer boeken verwachten van me!

Tot slot nog een aantal keuze vragen. Welke kies jij en waarom?

Beste Zangers of Expeditie Robinson Beste zangers, ik hou van muziek!

Tv Programma of Netflix Netflix. Geen reclame, veel keuzes. Maar ik heb nooit tijd om te kijken! Ik lees en studeer liever.

Schrijven of Lezen Ooh die is moeilijk. Maar dan toch schrijven.

Warme maaltijd of koude maaltijd Warme maaltijd, en dan het liefst wat mijn man kookt. Hij kan zooo lekker koken.

Een dag in de ruimte of een dag onder de zee Een dag in de zee, in de ruimte, op een andere planeet. Misschien kan ik ook zeebioloog-astronaut worden?

Fantasie of werkelijkheid Fantasie. Het dagelijks leven is al serieus genoeg.

Uit eten of Zelf koken Het eten van mijn man. Hij kent de Arabische keuken en Indiase keuken en ik ben gek op hete chili!

Vechten of vluchten Vechten, of in ieder ervoor zorgen dat “de vijand” niet meer achter me aan kan rennen als ik vlucht, weet je wel…

morgen of gisteren  Morgen! Ik heb nog zoveel plannen!

Heb jij ook zo genoten van dit Interview met Leonie Sophia van den Hoek? Laat dan gerust hieronder een berichtje achter. Benieuwd geworden naar Prinses Maan en de heerser van het duister lees dan hier mijn recensie. Het boek kopen dat doe je hier.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Laura
4 jaren geleden

Leuk! Ik schreef ook vaak wat verhaaltjes. Maar ben er nooit echt wat mee gaan doen

Sherry
4 jaren geleden

Wat een leuke interview. Leuke vragen en leuk beantwoord. Ik ben benieuwd naar haar boek.

trackback

[…] Prinses Maan een de heerser van het duister kun je hier kopen.  Leonie beter leren kennen dat kun je in dit interview.  […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x