Interview met Esther Wagenaar

Hallo lieve lezers van bookstamel,

Vandaag is het weer tijd voor een interview! Dit keer mocht een Interview met Esther Wagenaar doen.  Esther heb ik leren kennen toen ik Vipster werd bij Celtica en is echt een hele lieve warme auteur. Daarnaast heeft ze net als mij dyslexie en dat vind ik toch wel heel bijzonder een auteur met dyslexie. Of dit het schrijven van een boek lastiger maakt dat kun je dus in onderstaand interview lezen.

Interview met Esther Wagenaar

Bovenstaande tekening is door Esther Wagenaar zelf getekend. Het zijn 2 personages uit haar serie. 

Interview met Esther Wagenaar

Laten we beginnen bij het begin. Hoe ben je ooit begonnen met schrijven? Het is niet begonnen bij schrijven, maar bij verhalen verzinnen. Ik had als kind al veel fantasie en verzon hele werelden. Schrijven was een manier om ze te onthouden; een noodzakelijk kwaad. Ik ben op mijn 21ste een boek gaan schrijven, omdat ik een verhaal kwijt moest: het verhaal over de planeet Terra 7. Zo’n 25 jaar later bedacht ik pas dat het misschien wel een goed idee was om het uit te geven.

Ik vind het erg dapper van je dat je een boek bent gaan schrijven, want je hebt net als ik dyslexie. Je bent dan ook een enorme inspiratie bron voor mij. Kun je misschien uitleggen wat de extra moeilijkheden zijn bij het schrijven aan een boek als je dyslexie hebt? Het lastige van dyslexie is dat je veel fouten niet ziet. Je moet heel bewust taalregels toepassen om foutloos te schrijven en dan nog ben je er niet. In het Nederlands is het nou eenmaal zo dat er voor een aantal dingen geen regels zijn en je niet kunt horen hoe je een woord schrijft als je het hardop uitspreekt. Wanneer schrijf je een ei of ij? Een d of een t, een b of een p, een c of een k/s? Taal is lastig als je geen woordbeeld hebt.

Tijdens het schrijven zet ik in Word een pagina in A5 ipv A4 zodat de hoeveelheid woorden op een bladzijde beperkt blijven. Ik lees zinnen regelmatig hardop, maak dankbaar gebruik van het werkwoord lopen voor de d of de t en natuurlijk van spellingscontrole. Ook Google is mijn vriend: als ik echt niet weet hoe je een woord schrijft, zoek ik het op.

Daarnaast ben ik afhankelijk van mijn proeflezers en een goede redacteur. Ik ben altijd blij met de hulp van anderen.

En ben je in je jongere jaren eigenlijk net als ik ook tegen vooroordelen aangelopen die mensen hebben over dyslexie? Ik kom uit een tijd dat men in mijn omgeving niets over dyslexie wist. Daarna is pas jaren later vastgesteld dat ik ADD heb. Ook dat werd niet herkend. Het betekende dat ik flink onderpresteerde op de basisschool en onzeker werd. Dat ik veel gepest werd, maakte het alleen maar erger. Mijn ouders hebben zelfs het advies gehad om mij naar de LOM-school te laten gaan! Pas op de MAVO ontdekte ik dat ik prima kon leren. Ik haalde zulke hoge cijfers dat ik toch naar de HAVO kon.

Dat ik dyslexie had, ontdekte ik pas toen ik ongeveer 25 was en dus na het schrijven van het verhaal van Terra 7. Ik heb toen bijles Nederlandse taal gekregen en dat hielp enorm. Met extra aandacht en veel oefenen kun je ook met dyslexie beter in taal worden. Nu ik zoveel met taal bezig ben, zie ik nog steeds vooruitgang.

Neemt niet weg dat de handicap blijft en er dus relatief veel fouten in mijn teksten staan: ook in berichten op Facebook of op mijn website. Als iemand daar een opmerking over maakt, bedank ik diegene altijd, ook als het geen leuke opmerking is. Ik merk dat mensen daar over het algemeen goed op reageren en zelfs excuses maken.

En wat ook helpt is dat ik ouder en minder onzeker ben!

Terra 7 Het groene kristal is je eerste boek dat is uitgegeven en speelt zich af op Terra 7. Waar haalde je de inspiratie vandaan voor deze wereld? In 1991 begon de oorlog in voormalig Joegoslavië (nu opgedeeld in Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo en Noord-Macedonië). Een afschuwelijke oorlog, dichtbij huis, waarin buren elkaars vijanden werden. Ik kon niet bevatten dat zoiets kan gebeuren en ben er veel over na gaan denken. Daar had ik de tijd voor, omdat ik ernstig ziek werd. Wat mij bij het denken helpt, is als ik het in een ander perspectief plaats en als SF liefhebber werd dat al gauw een andere planeet.

Ik wilde een antwoord op vragen waarom het mensen niet lukt om vreedzaam samen te leven. Waarom steekt fanatisme steeds weer de kop op? Hoe komt het dat mensen die eens vrienden waren vijanden worden (en andersom)? Kun je breken met het verleden of neem je het altijd met je mee? Wanneer hou je je wel aan de regels en wanneer niet?

Al deze vragen zie je in mijn boeken terug. Wat het mij geleerd heeft, is dat er geen eenduidig antwoord is.

Welk personage uit Het groene kristal is jou favoriet en waarom ? Ze zijn me allemaal even lief. Het interessante aan Dion vind ik zijn twijfel, ondanks zijn indrukwekkende gave. Zania bewonder ik voor haar kracht. Aan Virginia vind ik het mooi om te zien hoe ze groeit en bewust keuzes maakt. Kyril is een echte overlever. En Relf bewonder ik om zijn overtuiging. Het lijkt me best prettig om zeker te zijn van je eigen gelijk.

Inmiddels ligt deel 2 Het Huis van de Roos in de winkels? Vind je het spannend of de mensen dit deel net zo goed gaan vinden als het vorige deel? Nou en of! Wat het iets minder spannend maakt, is dat ik voor mijn tweede boek gebruik heb gemaakt van proeflezers en die waren enthousiast. Dat zegt natuurlijk lang niet alles, dus ja, spannend blijft het.

Wat kunnen de lezers van het tweede deel in de Terra 7 serie verwachten? In dit boek volg je Conrad naar het noorden van Terra 7. Zo leer je het Noordelijk Verzet kennen, de Nardse stad Lina en de Afraanse samenleving en dan met name die van de edelen als Conrad in het voorname Huis van de Roos komt.

Het is een groot contrast met de meer primitieve volken als de Terrazones en de Beryls en ook de reden waarom ik Conrads reis in een apart boek beschrijf. Het speelt zich namelijk af in hetzelfde tijdsbestek als het laatste deel van boek 1. Pas in boek 3 komen de verhaallijnen bij elkaar en zien we Dion, Zania, Virginia en Kyril weer terug.

Je boeken worden uitgegeven door Celtica Publishing hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen? Door de boeken van Patty van Delft! Ik had de Drägan Duma serie gelezen en vond het zo leuk: een Nederlandse fantasy auteur bij een Nederlandse uitgeverij. Ik wist niet eens dat het bestond! Ik heb mijn manuscript ter beoordeling naar Rianne Lampers gestuurd en die was enthousiast. De rest is geschiedenis…

Als auteur bezoek je ook wel eens evenementen welke vond je het leukste? Castlefest! Fijne sfeer en leuk om met allemaal andere Nederlandstalige schrijvers bij elkaar te staan. Ook fijn: geïnteresseerde bezoekers waar je heerlijk mee kunt praten over boeken.

Terra 7 is een trilogie wist je al gelijk toen je begon met schrijven dat het een trilogie zou worden? Ik was gewoon begonnen en had in het begin geen idee. Al snel kreeg ik door dat het behoorlijk ingewikkeld is om zo’n groot verhaal te schrijven. Ik ging in een schema de verhaallijnen bijhouden en op het moment dat de karakters gingen leven, kreeg ook het verhaal een eigen leven. Ik begreep toen dat het te groot was voor een boek en dat het een trilogie werd. Uiteindelijk schreef ik het hele verhaal in negen maanden: 1022 handgeschreven A4-tjes. Met de hand, want ik kon niet lang zitten en een laptop was niet te betalen in die tijd.

Wat heb je geleerd tussen het schrijven van het eerste boek en het derde deel? Heel veel en ik leer nog steeds. Zo heb ik het tweede boek helemaal opnieuw geschreven om de oude tekst los te kunnen laten. Mijn zinnen zijn nu beter dan toen. Het derde boek ga ik ook opnieuw schrijven. Dat is best een flinke klus, want er is toch het een en ander veranderd en alle verhalenlijnen moeten wel weer bij elkaar komen!

Ik ben lid van een schrijfgroep geworden dat eens in de zes weken bij elkaar komt en waar we feedback geven op elkaars teksten. Heel leuk en ongelofelijk leerzaam.

Schrijven is een creatief proces en mijn ervaring met dat soort dingen is dat je je daar altijd in kunt blijven ontwikkelen. Heerlijk.

In de toekomst kunnen we natuurlijk nog het derde en laatste deel van Terra 7 verwachten. Maar wat kunnen we in de toekomst verder nog verwachten van Esther Wagenaar? Ideeën genoeg. Ik heb een concept liggen van nog drie delen Terra 7. Daarnaast een multiversum verhaal én een fantasy Young Adult. Ik hou van Young Adult, dus het lijkt me heel leuk om zelf zo’n verhaal te schrijven.

Voorlopig ben ik wel even bezig…

Vroeger las je zelf ook graag boeken wat waren je favorieten boeken of auteurs? Als kind vond ik Annie M. G. Schmidt geweldig. Lekker veel fantasie!

Mijn vader verzamelde SF- en fantasyboeken, dus daar kwam ik al vroeg mee in aanraking. Ik heb alles van Jack Vance gelezen, ben dol op Ted Williams, maar ook Robin Hobb en natuurlijk Tolkien.

Op het moment dat ik Engels leerde, ging ik ook in het Engels lezen. Ik hou van Jane Austin en de boeken van de Brönte zusjes. Ik denk zelfs dat Wuthering Heights het beste boek is dat ik ooit gelezen heb, al hoef ik het nooit meer te herlezen. De karakters zijn mij te heftig. Dat boek heeft heel lang in mijn hoofd gespookt!

Vroeger las ik veel, maar dat kan ik niet meer door een concentratiestoornis. Wat vaak wel lukt, is Young Adult en daar zitten ook genoeg mooie boeken tussen. Zo heb ik de boeken van Patty van Delft ontdekt.

En welk boek zou je de lezers aan kunnen raden? Boeken van Nederlandse SF- en fantasyauteurs. Dat er zoveel auteurs waren, was voor mij een openbaring! Als je van draken houdt, moet je de boeken van Patty gelezen hebben, voor echte SF kies je Johan Klein Haneveld. Sprookjesachtig? Carine J.A.Maes. Originele kijk op elven? Anna López Dekker. Vampiers, maar dan net even anders: Sophia Drenth. Liever in het Engels? Jeffrey Debris. En er is nog veel meer.

Tot slot heb ik voor jou natuurlijk ook een aantal keuze vragen. Welke kies jij en waarom?

Buiten of Binnen

Buiten. Ik zit veel binnen, maar ben altijd weer blij als ik een rondje met de hond kan doen.

Lezen of Schrijven

Schrijven, omdat dat me op dit moment beter lukt dan lezen. Ik hoop echt dat lezen ooit weer makkelijker gaat. Ik heb nog zoveel goede boeken liggen!

Eten of Drinken

Drinken. Het viel me op dat zelfs in mijn boeken de personages vaker iets drinken dan dat ze iets eten. En ja, zelfs een goede single malt whisky.

Donker of Licht

Licht, vooral zonlicht. Ik word er vrolijk van.

Fantasy of werkelijkheid

Fantasie. Als de wereld soms grijs en grauw is, helpt fantasie je er door heen. Het is een van de sterkste mogelijkheden van de menselijke geest.

thee of koffie

Thee, ik kan helaas niet tegen cafeïne.

Thriller of Roman

Een lastige. Ik neig dan toch naar roman. Er mag wat mij betreft best wat drama in zitten.

vakantie in het buitenland of in het binnenland

Buitenland en dan vooral Schotland. Er zijn nog heel wat plekken op Aarde die ik graag met mijn eigen ogen wil aanschouwen. In Schotland ben ik 4x geweest en ik verlang er altijd weer naar terug.

winter of zomer

Herfst! Maar goed, als ik toch moet kiezen, dan de zomer vanwege het vele licht.

Heel veel liefs, Melanie

Benieuwd geworden naar de boeken van Esther Wagenaar? Lees dan hier mijn recensie van het Groene Kristal en hier van Het huis van de roos. De boeken kopen dat doe je hier.

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
4 jaren geleden

Complimenten voor je website👍 Je slaagt er steeds zo goed in om het leuke van lezen te laten zien. Ga daar ook in 2020 mee door,

Alexandra
4 jaren geleden

Blijft leuk om meer te lezen over de schrijver van een boek. Dyslexie lijkt me lastig en frustrerend. Jullie zijn wel doorzetters met al die woorden die jullie op papier zetten.
Alexandra onlangs geplaatst…Disney+ aanbod in de kerstvakantieMy Profile

rachel
4 jaren geleden

een auteur met dyslexie is een doorzetter, dat blijkt wel want ze laat zich daar door niet tegen houden!!
fijne dagen!

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x