Interview met Karin Hazendonk

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag gaan we de blogs van eigen bodem met Karin Hazeldonk afsluiten. Dat doen we natuurlijk zoals jullie gewend zijn van mij door een  interview met Karin Hazendonk. De interviews vind ik echt super leuk om te doen omdat je op die manier een auteur echt wat beter leert kennen. Ik probeer bijna in hun hoofd te kruipen om hun gedachten te kunnen lezen. Maar ja dat gaat natuurlijk niet haha.

Interview met Karin Hazendonk
Interview met Karin Hazendonk

Ongenadig je nieuwste thriller is onlangs verschenen hoe vond je het om het eerste exemplaar vast te houden? Het eerste exemplaar vind ik altijd heel bijzonder. Dat begint al bij de proefdruk die nog door mijzelf en een aantal anderen, waaronder mijn uitgever, wordt gelezen. Het is al een echt boek, dat ik kan voelen, kan ruiken, kan doorbladeren.

Waar haalde je de inspiratie voor ongenadig vandaan? Ik wil natuurlijk niet al te veel over de inhoud verklappen, maar ik las een artikel in een tijdschrift waarvan ik dacht: Dat bestaat toch niet. Onmogelijk dat iemand zoiets kan doen. Zelfs al zou het maar voor de helft op waarheid berusten, is het al bizar genoeg.

Door dat artikel schreef ik al vrij snel de eerste hoofdstukken van Ongenadig. Uiteindelijk is het nog een paar keer herschreven, mede dankzij een proeflezer die me heel veel over een bepaald onderwerp kon vertellen. Daardoor zijn er geen ongeloofwaardigheden ingeslopen over een bepaalde periode in het leven van een van mijn personages. (Lekker geheimzinnig, vind je niet?)

Kun je misschien in het kort vertellen waar Ongenadig over gaat? Voor degenen die het boek nog niet voorbij hebben zien komen, de korte inhoud:  Anouk raakt tijdens een personeelsfeest aan de praat met Sven. Ze is gecharmeerd van hem en de aantrekkingskracht blijkt wederzijds. Sven leest iedere wens uit haar ogen en Anouk is ervan overtuigd dat hij de ideale man is. Als Sven na een paar maanden vraagt met hem te gaan samenwonen, zet de onzekere Anouk, aangemoedigd door haar tweelingzus Miranda, haar twijfels aan de kant en trekt bij hem in. Al snel ontstaat er een scheurtje in de perfecte relatie. Sven heeft zijn eigenaardigheden en een bizarre hobby. Anouk probeert uit alle macht daarmee om te gaan. 

Na een ongelukje lijkt Sven twee gezichten te hebben. Zijn onverschillige kant laat Anouk aan haar lot over, terwijl zijn zorgzame kant haar het volgende moment liefdevol verzorgt. Zo ook die ene avond. Anouk slikt de medicijnen die Sven haar heeft gebracht en ze valt in slaap. Ze wordt echter niet wakker in de slaapkamer en lijkt overgeleverd aan de morbide plannen van Sven. Ongenadig is: Als je denkt dat je iemand kent, volledig kunt vertrouwen …  De waarheid kan onvoorstelbaar zijn.

Je begon je schrijvers pad met kinder- en jeugd boeken waarnaar je overging op Thrillers. Van waar heb je deze switch gemaakt? Dat was een droom. Ik schrijf al vanaf dat ik een jaar of acht was en eigenlijk schreef ik altijd over dieren. Dieren die net zo leefden als mensen. Daardoor is ook mijn eerste (voor)leesboekje ‘Kunnen vissen dromen’ ontstaan. De volgende uitdaging werd een verhaal voor de jeugd. Dat werd ‘Het duistere dorp’. Het bleef altijd wel in mijn hoofd spelen. Een boek voor volwassenen, met name thrillers omdat ik dat genre heel graag lees.

Ik heb bij mijn eerste twee thrillers dan ook alle fouten gemaakt, die een beginnend auteur kan maken. Ik had geen idee wat er allemaal bij kwam kijken en ik geloofde alles wat er werd gezegd. Dat resulteerde in een boek dat bomvol stond met fouten. Geen geweldig debuut dus. Toch waren er genoeg lezers die het verhaal goed vonden. Ik schreef een tweede thriller, maar bleef bij dezelfde POD uitgever. Het boek werd beter ontvangen, maar ook daar haperde nog flink wat aan.

Het was volhouden. Verbeteren. Vallen en opstaan. Leren, vooral veel leren. Dankzij het plezier dat ik in schrijven heb, is dat gelukt.

Wat is het grootste verschil tussen het schrijven van een jeugdboek en het schrijven van een Thriller? Een jeugdboek vind ik moeilijker om te schrijven dan een thriller. Bij een jeugdboek vind ik dat je goed rekening moet houden met de doelgroep. Schrijven in een begrijpelijke taal, niet te moeilijk, maar ook weer niet te kinderachtig.

Met een thriller kan ik me echt uitleven. Ik schuw de grenzen niet, het mag van mij wel een beetje gruwelijk zijn. Daarentegen vind ik het ook fijn om een verhaal te schrijven dat onder je huid kruipt. Een verhaal waarover je blijft nadenken.

Je thrillers worden uitgegeven door Letterrijn hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen? Door een collega-auteur die me heeft aangemoedigd om Waanidee naar LetterRijn te sturen.

Vind je het moeilijk om het schrijven met je gezin te combineren? Nee, voor mij is dat niet echt lastig. Mijn man en ik zijn samen, we hebben geen kinderen meer thuis die aandacht nodig hebben. Mijn man is degene die me stimuleert. We zijn een goed team.

Over welk onderwerp zou je nog graag een boek schrijven? Dat is een lastige. Er zijn nog zoveel dingen waarover ik zou willen schrijven, maar eigenlijk wacht ik rustig af tot ik door iets word getriggerd. Dat kan van alles zijn. Een bericht in de krant, iets op de televisie.  Wat ik wel wil verklappen is dat ik, naast een nieuwe thriller, een horrorverhaal aan het schrijven ben.

Welk personage uit een boek lijkt het meest op jouzelf? En waarom? Niemand. Ik verzin een personage en die reist met me mee gedurende het schrijven. Ze worden zowel mijn vrienden als mijn vijanden. Kunnen me slapeloze nachten bezorgen. Op het moment dat het boek echt klaar is, moeten we afscheid nemen van elkaar. Vergeten doe ik ze niet.

Hoe komen jou personages eigenlijk tot stand? Ze ontstaan zodra het boek zich in mijn hoofd ontwikkeld. Ik zie mijn personages wel voor me. Hoe ze eruit zien, welke kleding ze dragen, wanneer ze zich prettig voelen en wanneer niet. Hun karakters ontwikkelen zich meestal tijdens het schrijven.

Over welk onderwerp zou je graag nog eens een boek willen lezen? Ik zou het echt niet weten.

Wat zijn jou favoriete thrillers? Ik geloof niet dat ik (buiten de boeken van Stephen King) een favoriete thriller heb. Ik lees graag de boeken van Dean Koontz, maar ook van Robin Cook. Er komen toch iedere keer weer andere auteurs die ik lees. Ik kijk ontzettend uit naar de nieuwe Erika Foster van Robert Bryndza, maar daarvoor moet ik nog geduld hebben tot januari volgend jaar.

Heb je eigenlijk auteurs waar je als kind naar opkeek of die jou op een of andere manier hebben geïnspireerd? Als kind niet zo. Ik verslond boeken en het kon me echt niet schelen wie het had geschreven. In de jaren 80 maakte ik kennis met de boeken van Stephen King. Ik begon met Carrie en sindsdien ben ik verslaafd aan zijn boeken.

Aangezien je Thrillers schrijft wat is jou grootste angst of nachtmerrie? Ik geloof niet dat het iets met thrillers schrijven te maken heeft, maar mijn grootste angst is dat iets met mijn gezin gebeurt. Een ongeluk of ziekte. Misschien wel wat algemeen, maar dat zou wel mijn grootste nachtmerrie zijn.

Oke tijd voor de keuze vragen wat kies jij en waarom?

Donker of Licht ? Licht

Thriller of Kinderboek? Thriller

Halloween of Kerst? Allebei!! Echt, ik ben dol op Halloween, maar ook op de Kerst.

Lezen of schrijven? Schrijven

Een bestseller of Een prijs winnend boek? Lastig. De droom van iedere auteur is denk ik wel een bestseller. Daarentegen is een prijs ook altijd leuk.

Winter of Zomer? Zomer. Ik hou van de lange dagen, de zon en de warmte. Ik ben helemaal geen liefhebber van sneeuw of kou. Dan zou ik het liefst binnen blijven en pas weer naar buiten gaan als het lente is.

Passie of Kennis? Passie

Heel veel liefs, Melanie

Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit interview met Karin Hazendonk. Benieuwd naar haar boek Ongenadig lees dan mijn recensie hier of koop het boek hier

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nicole Orriëns
4 jaren geleden

Leuk om te lezen dat een artikel in een tijdschrift de aftrap voor een boek kan vormen!
Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Meelmotten in huis? Zo kom je er van af!My Profile

Anja
Anja
4 jaren geleden

Leuk interview, ik kende deze schrijfster nog niet. Het boek Uitdagend lijkt me heel spannend. Ben wel benieuwd hoe het afloopt. Toch maar eens gaan lezen.

Sherry
4 jaren geleden

Wat een leuk interview. Ik heb haar vanaf het begin meegemaakt. Ik zag op Facebook voorbij komen dat ze een nieuwe boek had geschreven.
Sherry onlangs geplaatst…Clarins huile de lotus reviewMy Profile

Georgina Lifestyle
4 jaren geleden

Deze auteur kende ik niet. Leuk interview. En het boek lijkt mij superspannend! Ik heb nog aardig wat boeken te lezen, dus voorlopig zal ik deze nog niet aanschaffen, maar niet omdat het mij niet interessant lijkt. Ik moet de boeken die ik heb nog lezen. Eerst alles lezen voordat ik een nieuwe aanschaf :-).

Mandy
Mandy
4 jaren geleden
Antwoord aan  Georgina Lifestyle

Leuk om te lezen! Ik kende haar nog niet

Rory
4 jaren geleden

Dit klinkt als een spannend verhaal. Dat vind ik toch altijd wel intrigerend. Je leert iemand kennen en voor je het weet ga je best vriendschappelijk met elkaar om. Maar ken je elkaar echt wel goed genoeg om – bij wijze van spreken – bij iemand in de auto te stappen. In het dagelijkse leven denk je van wel. Maar als je dan dit soort verhalen leest. Spannend!
Rory onlangs geplaatst…Wanneer je dochtertje nogal dol is op haarbandjesMy Profile

Manon
4 jaren geleden

Klinkt als een enorm spannend boek!
Manon onlangs geplaatst…5 Aparte Pringles Smaken Deel 2My Profile

Xarifa
4 jaren geleden
Antwoord aan  Manon

Van welke boeken kan ik haar nog meer kennen? Ken haar namelijk niet
Xarifa onlangs geplaatst…Zes tips om je beter te concentreren voor school werk | &XaarMy Profile

trackback

[…] je karin Hazendonk nog wat beter leren kennen lees dan mijn interview met haar hier  Alle boeken die Karin heeft geschreven op een rijtje vind je […]

trackback

[…] komen. Eerder deed ze namelijk al eens mee aan de blogs van eigenbodem waarvoor ik haar o,a mocht interviewen. Deze auteur heeft al verschillende boeken op haar naam staan zoals Waanidee en ongenadig. Maar […]

10
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x