Interview met Aline van Wijnen

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag is het alweer tijd om afscheid te nemen van Aline van Wijnen. Nou ja haar boeken blijven gewoon in mijn kast staan. Er gaan er ook nog meerdere volgen die ik ga lezen natuurlijk maar voor deze maand zitten de blogs er weer op. Maar voor we afscheid nemen van haar is er natuurlijk nog het Interview met Aline van Wijnen. In dit interview geeft ze antwoord op heel veel verschillende vragen.

68590297_1589297141202383_5762298638810218496_n

Interview met Aline van Wijnen

Je eerste boek is uitgegeven nadat je een schrijfwedstrijd had gewonnen zoals we hebben kunnen lezen in je bio. Hoe kwam je erbij om jou verhaal in te gaan zenden voor deze wedstrijd? Ik heb heel veel geluk gehad. Ik had een roman geschreven over drie vriendinnen. Het manuscript lag klaar en ik was van plan om er een uitgever voor te zoeken. Op een donderdagavond eind 2015 − ik weet het nog precies!− zag ik een aankondiging van een schrijfwedstrijd van het tijdschrift Vriendin en uitgeverij Zomer & Keuning. Ze zochten een roman over vriendinnen en het gewenste aantal woorden was perfect. Ik kreeg het gevoel dat het voorbestemd was toen ik de voorwaarden zag. Ik keek het manuscript nog een keer na en stuurde het op. Er volgden lange maanden wachten, maar het verlossende telefoontje net voor Valentijnsdag 2016 was die stress meer dan waard.

Toen je eenmaal dat telefoontje kreeg dat je gewonnen had, wat ging er toen door je heen? O, dat was onbeschrijfelijk. Mijn grote droom ging uitkomen. Het was overweldigend en onwerkelijk tegelijk. Terwijl Dagmar van Zomer & Keuning de details aan de telefoon met mij doornam, moest ik mijn best doen om niet in tranen uit te barsten. Even later zat ik in de trein onderweg naar huis en kreeg ik de cover van Halsoverkop al in de mail. Het ging ineens van nul naar honderd: van het dromen van een uitgegeven boek naar een contract,een marketingplan en vier maanden later een boek in de winkels. Het was ongelofelijk, een ervaring om nooit te vergeten.

Als je nu opnieuw mee zou doen aan een schrijfwedstrijd zou je dan iets anders doen als de eerste keer? Nee hoor. Er zijn genoeg dingen in mijn leven die ik achteraf anders had willen aanpakken, maar met die schrijfwedstrijd ging het in een keer goed. Ik heb hem gewonnen!

Welke tip zou je beginnende auteurs willen meegeven? Mijn allerbelangrijkste tip is veel lezen. Door veel te lezen leer je welke genres er zijn,  welke technieken auteurs gebruiken voor een goed verhaal, wat werkt voor jou persoonlijk. Veel schrijven is ook belangrijk. Niet uitstellen voor ‘een keer als ik tijd heb’, maar tijd maken. Al schrijf je 200 woorden per dag, je zult je verhaal zien groeien tot het uiteindelijk een boek wordt. En doe mee aan schrijfwedstrijden! Je bouwt ervaring op, elke overwinning is een bevestiging van je kunnen en elk verlies is een aanzet om door te gaan. En als je een schrijfwedstrijd wint, kan het je enorm vooruit helpen naar een uitgegeven boek.

Je schrijft feelgood boeken. Hoe ben je bij dit genre terecht gekomen? Toch enigszins onverwacht. Ik heb altijd een roman willen schrijven. Groot. Literair. Nobelprijswaardig. Ik had alleen geen idee waar die over zou moeten gaan, wat ik nog kon vertellen om verschil te maken. Tot mijn man geopereerd werd en wij dagenlang aan huis gekluisterd zaten met boeken als enige afleiding. Mijn hoofd zat te vol en ik had geen zin in zware verhalen. Dus heb ik een feelgoodroman besteld en toen nog een en nog een. De postbode stond om de dag bij ons voor de deur en ik begreep een ding: dat was wat ik wilde! Geen ernstige zware boeken schrijven, maar romans die mensen afleiding zouden bieden. Verhalen met humor en een traan, romantisch en luchtig met een serieuze ondertoon.

Zou je nog wel eens in een ander genre willen schrijven of over een specifiek thema? Ik weet zeker dat ik me ooit aan een historische roman waag. De Tweede Wereldoorlog heeft mij altijd bezig gehouden, daar zou ik een boek over willen schrijven.

Wat is het meest romantische dat iemand ooit voor je heeft gedaan? Dat mijn man ooit voor mij heeft gekozen terwijl het onder die omstandigheden helemaal niet vanzelfsprekend was. Romantischer dan dat bestaat niet.

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Overal vandaan. Haha, wat een standaard antwoord, dat hoor ik iedere schrijver geven, maar ik kan er niets anders van maken. Meestal zijn er een paar dingen bij elkaar die de basis vormen voor een verhaal. Iets wat ik ergens heb gehoord of gelezen, iets wat ik me afvraag of iets wat iemand in mijn omgeving heeft meegemaakt. Daar omheen verzin ik van alles bij: personages, gebeurtenissen. Onwijs leuk. Ik kan maandenlang verdwijnen in een verhaal.

Als je van jezelf een personage zou moeten maken, welke karaktereigenschappen mogen dan niet ontbreken? Wat een leuke vraag, hier moet ik echt over nadenken. De karaktereigenschappen van een personage zijn vaak uitvergroot. Dat zou in mijn geval heel goed kunnen met eerlijkheid, betrouwbaarheid, nieuwsgierigheid en smetvrees. Een grappig personage krijg je dan, die ga ik even onthouden!

Een personage in je nieuwe boek dat in februari 2020 uitkomt heet Melanie (hetzelfde als ik dus) Hoe ben je op deze naam gekomenBij de naam van mijn hoofdpersoon moet ik het gevoel hebben dat het klopt. Ik heb verschillende namen geprobeerd en Melanie paste gewoon bij het personage in mijn hoofd. Bovendien moest het een Frans klinkende naam zijn omdat ze een Franse moeder heeft en ik moest het kunnen afkorten voor het gemak. Zo noemen Melanies vrienden haar Mel. Wordt jouw naam ook vaak zo afgekort?

En kun je misschien een klein tipje van de sluier geven over dit boek? Natuurlijk. De flaptekst verklapt al dat Melanie voor het altaar wegloopt bij haar verloofde. Niet bijzonder origineel dus, zo veel feelgoodromans beginnen op deze manier. Maar de uitwerking is wel weer helemaal van mij. Het gaat om de kansen die wij bij de geboorte krijgen, hoe de plek waar je wieg heeft gestaan je lot bepaalt en of je daar veel invloed op hebt. Alle personages zijn op zoek naar geluk − op hun eigen manier.

Op Best of Romance hebben we enorm kunnen genieten van de briefwisseling tussen jou en Gaby Rasters. Hoe is deze samenwerking (dit idee) tot stand gekomen? Gaby en ik bellen en appen vrijwel elke dag over allerlei schrijfdingen. Op een dag kwam Gaby met het idee om er een brievenwisseling van te maken en op die manier onze lezers een inkijk te geven in ons (schrijf-)leven. Onze uitgever was meteen enthousiast en even later ging de eerste brief online.

Stel je zou met elke auteur mogelijk naast Gaby Rasters zo’n briefwisseling mogen doen. Met welke auteur zou je dat dan heel graag doen? Met Simon Sebag Montefiore of met John Boyne. Ik ben dol op hun boeken en ze lijken mij allebei interessante persoonlijkheden. Ik zou graag meer willen weten over hun leven en schrijfproces.

Wat kunnen we in de toekomst nog meer van je verwachten naast boek 3? Boek 4, 5 en 6 natuurlijk! Nee, zonder dollen, ik hoop dat het schrijven en uitgeven nog altijd leuk blijft en dat er regelmatig een nieuw boek van mij uitkomt. Daarnaast schrijf ik graag columns en korte verhalen voor bladen of mijn eigen Facebookpagina. Mijn hoofd zit altijd vol met ideeën, dus hopelijk krijgen jullie nog genoeg te lezen van mijn hand.

Wat doe je graag om te ontspannen? Schrijven en lezen. Ik ben zo ontzettend voorspelbaar:-). Wandelen werkt ook goed om mijn gedachten te verzetten, maar een goed boek en een glaasje wijn helpen mij altijd om tot rust te komen, dat kan ik iedereen aanraden.

In welk land zou je wel een romantisch uitje willen beleven? Wij hebben gelukkig al veel gereisd en veel leuke plaatsen gezien. New York staat al jaren hoog op ons verlanglijstje, maar het komt er steeds niet van. Ik ben geen liefhebber van gesloten ruimtes en zo’n lange vlucht is voor mij echt een belemmering die ik een keer moet overwinnen.

En waar kan jou droomliefde je voor wakker maken? Nou, om terug te komen op het reisje New York, het lijkt me wel wat als ik ’s morgens wakker word en Jeroen zegt dat ik niet naar mijn werk hoef te gaan, dat we in plaats daarvan naar New York vliegen en dat alles geregeld is!

Tot slot hebben we natuurlijk ook een aantal keuze vragen. Wat kies jij en waarom?

Chocolade of aardbeien? Aardbeien! Daar ben ik gewoon dol op! Chocolade eet ik sowieso niet vaak: ik ben geen zoetekauw.

Een romantisch weekendje weg of een bestseller? Toch maar die bestseller, dat lijkt mij bijzonder om mee te maken. Bovendien verdien je daarmee vast genoeg om een weekendje weg te boeken om dat te vieren, win-win!

Papieren boek of e-book? Papieren boek. Een echt boek vasthouden en bladzijden omslaan vergroot mijn leesplezier, daar kan geen e-book tegenop. Ik word ook heel blij van onze overvolle boekenkasten. Een e-book heb ik welgeteld vier keer gelezen, alleen omdat er geen papieren exemplaar ervan te verkrijgen was.

Serie of Film?Ik kijk geen tv dus een serie gaat het niet worden. Daar heb ik geen tijd voor en eerlijk gezegd ook geen geduld. Een goede film op z’n tijd lijkt mij wel leuk, maar ook dat gebeurt veel te weinig, hooguit een paar keer per jaar. Ik ben echt een boekenwurm, ik kan er niks aan doen:-).

Ochtend of avond? Avond. ’s Ochtends stel ik niet zo veel voor, punt.

Wandelen of fietsen? Wandelen. Mijn man en ik wandelen elke avond na het eten een uur. Fietsen vind ik ook leuk, maar dat doen wij meestal met een doel: een boodschapje doen in de stad of een kop koffie drinken bij de Intratuin (daar kun je namelijk voordelige boeken scoren, haha).

Heel veel liefs, Melanie

Wil je nog meer weten over Aline van Wijnen lees dan het interview met haar hier, De recensie van Halsoverkop hier en het blog over haar boeken hier. Halsoverkop kopen dat kun je hier doen. 

 

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
An
An
4 jaren geleden

Wat een fijne dame! Ik gun het haar heel hard.

Alexandra
4 jaren geleden

Altijd leuk om iets meer te lezen over de schrijver van een boek.
Alexandra onlangs geplaatst…Financiële bufferMy Profile

Kristof
4 jaren geleden

Lezen, lezen, lezen… Ik heb het altijd heel veel gedaan en dat is gewoon voor alles goed. Ik merk dikwijls dat ik veel meer weet over vanalles en nog wat dan mensen uit mijn kennissen kring. Dat heeft niks te maken met het feit dat zij dommer of zo zijn maar zeker wel met het feit dat ze amper of nooit een boek lezen.

Lodi
4 jaren geleden

Ik ben dol op feelgood romans en moet eerlijk zeggen dat ik niet zeker weet of ik al eens een boek van Aline heb gelezen, hoe ze begon met de schrijfwedstrijd is toch een boek idee op zich.

rachel
4 jaren geleden

ik lees nog Steeds niet omdat ik daar gewoon geen geduld voor heb en eigenlijk ook geen tijd 😉 maar vind dit interview weer leuk om te lezen

Anja
Anja
4 jaren geleden

Leuk om zo een schrijver beter te leren kennen. Handige tip ook van die schrijfwedstrijden.

Cynthia
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anja

Leuk om weer een nieuwe schrijfster te leren kennen op deze manier
Cynthia onlangs geplaatst…Winactie: Inspirerende kinderboeken van Mo’s DaughtersMy Profile

Wanda
4 jaren geleden

Ook deze schrijfster van eigen bodem kende ik nog niet, maar ik zet haar naam in ieder geval op mijn lijstje, wie weet leuk om eens tussendoor te lezen.

Georgina Lifestyle
4 jaren geleden

Lezen is zo fijn, dat kan ik wel de hele dag doen, maar helaas heb ik hier geen tijd voor :-). Lezen doe ik voornamelijk voor het slapengaan en onderweg.
Leuk zo’n interview!

Mandy
Mandy
4 jaren geleden

Wat een leuk interview en wat grappig dat ze het boek al had voor de wedstrijd! Echt geluk

Janet
4 jaren geleden

Wat een leuk interview om te lezen. En zo te lezen viel alles inderdaad perfect op z’n plek, leuk!
Janet onlangs geplaatst…Elektronica op reis: wat neem ik mee in mijn koffer?My Profile

trackback

[…] jaar deed Aline van Wijnen mee aan de blogs van eigen bodem. Hier kun je het interview lezen en hier mijn recensie van haar boek Halsoverkop. Wat je toen vast niet […]

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x