Blogtour: Cilka’s keuze van Heather Morris

Hallo lieve lezers van bookstamel,

Ik mocht namens Harper Collins Holland het boek Cilka’s keuze vooruit lezen. Dit boek ligt sinds gisteren in de groot handel. In Cilka’s keuze maken we kennis met Cilka Klein. Cilka klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz-Birkenau word gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden. Maar na de bevrijding word haar dit aangerekend. Ze wordt gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke behandelingen doorstaan. En weer blijven de ogen van een kampbewaarder te lang op haar rusten. Cilka’s keuze is een verhaal over hoop en overleven

Dit boek van Heather Morris is emotioneel maar ook prachtig een uitgebreide recensie kun je later op mijn blog vinden. Maar vandaag wil ik jullie eerst meenemen in mijn gedachten over vrijheid en tweede wereldoorlog

20191007_183900

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

Maar soms vraag ik me af hoeveel Nederlanders weten wat vrijheid eigenlijk betekend. Want soms heb ik het idee dat de mensen tegenwoordig vrijheid maar voor lief nemen. Voor mij is vrijheid dat ik mag zijn wie ik ben ondanks mijn geloof en mijn uiterlijk. Maar vroeger waren juist deze dingen het die mensen tot een doelwit maakte. Laat ik jullie meenemen in een klein stukje van mijn familie geschiedenis.

Tot ik een jaar of 8 was leefde mijn overgrootmoeder nog of zoals ik er noemde oude omatje. Mijn oude oma was mijn alles ik vertelde haar al mijn geheimen en vond troost bij haar. Regelmatig ging ik dan ook na schooltijd bij haar dammen of gewoon op de thee terwijl zij zat te handwerken. Als ik dan bij haar op de thee was hadden we het ook regelmatig over vroeger. De tweede wereld oorlog had zijn sporen na gelaten op mijn grootmoeder en oma . Mijn grootvader heb ik helaas nooit gekend.

Mijn overgrootmoeder oma en overgrootvader hebben alle drie de oorlog mee gemaakt mijn oma was op dat moment nog een jong meisje. Mijn opa was een hele dappere man want van plaats dat hij zich verschuilde in zijn huis was hij een man waarover je in veel verhalen kunt lezen. Mijn opa hielp namelijk mee om joden te laten schuilen. Lange tijd ging dit goed. Helaas was er iemand die mijn opa heeft verraden. Jullie raden het vast al dat betekende dat de Duisters op de stoep stonden en mijn Opa meenamen. Mijn Opa werd naar een concentratiekamp toegebracht en vanaf dat moment leefde mijn oma en grootmoeder in continu spanning. Zouden ook zij opgepakt worden door de duisters. Zouden ze hun Man en vader ooit nog terug zien? Helaas hebben ze die kans nooit meer gekregen en is mijn overgrootvader in het kamp overleden. Later hebben ze nog wel een brief ontvangen met de bevestiging dat mijn overgrootvader daar was overleden. Voor mij is mijn overgrootvader een held want dankzij hem hebben een groot aantal mensen het wel overleefd. Dankzij hem en vele andere kan ik in vrijheid leven.

Mijn oma heeft het hier ook nog altijd moeilijk mee op 5 mei is er dan ook steen vast iemand van de familie bij haar om samen mijn overgrootvader te herdenken en haar de kans te geven haar herinneringen te koesteren en te delen met ons.

Wat betekend vrijheid voor jou? En wat kun jij je herinneren over de tweede wereldoorlog?

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x