Hoe is het nu met Joanne Carlton

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Iets meer dan een jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met Joanne Carlton. Joanne is het Engelse pseudoniem van Sandra J. Paul. Intussen heeft ze ook haar eigen uitgeverij Hamley Books opgericht.

Vorig jaar mocht ik Joanne interviewen voor de blogs van eigen bodem en, daaraan gekoppeld, ook haar boek Hart-slag lezen. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik een goed contact heb opgebouwd met haar. Ik doe regelmatig mee aan een van de leuke blog tours die Hamley Books organiseert.

Binnenkort komen er twee nieuwe boeken uit van deze leuke auteur: Stof onder de naam Joanne Carlton en Kwijt onder de naam Sandra J. Paul. Dus tijd om te kijken hoe het nu met Joanne Carlton is.

Oké, voor ik over ga tot de vragen gericht aan jou als auteur, moet ik je toch echt eerst even feliciteren met de enorme groei van Hamley Books in het afgelopen jaar! Er hebben zoveel leuke nieuwe auteurs getekend én er is een nauwe samenwerking ontstaan met uitgeverij Lannoo. Wat moet je daar ontzettend trots op zijn! Kun je misschien een tipje van de sluier geven over wat we nog dit jaar en in 2020 kunnen gaan verwachten van Hamley Books? Dankjewel voor de vraag, Melanie! En ook bedankt voor de steun die je ons het afgelopen jaar gegeven hebt. Hamley Books ontstond in het najaar van 2018 omwille van Hart-Slag, dat wij als experiment zelf op de markt wilden gooien. Intussen hebben we dit voorjaar vijf boeken in verschillende genres uitgebracht en volgen er in het najaar nog acht.

Het begint met het boek Stof (Joanne – ikzelf dus), gevolgd door Day Dreamer, geschreven door de jonge, talentvolle Luna Van Roosen, die debuteert met dit moderne sprookje. Daarna volgt de thriller Kwijt (Sandra – ikzelf dus), Fatale Keuzes, een thriller van debutante Nina Verheij, Black-Out, het vervolg op het succesvolle Upgrade, geschreven door Lara Reims en Het leven dat ik kende van Esther Boek, die ook al in april bij ons verscheen met het zeer succesvolle De Perfecte Moeder. Daarnaast hebben we nog twee bijzondere boeken: Thuisloos, een bundel kortverhalen geschreven door onze auteurs ten voordele van een goed doel om dakloze jongeren te steunen en een remake van mijn allereerste thriller Azerty, die oorspronkelijk in 2015 werd uitgebracht in beperkte oplage.

Intussen ben ik volop bezig met het voorjaarsaanbod en kan ik alvast verklappen dat daar een paar echte kleppers bij zullen zitten. We hebben een aantal heel leuke bekende auteurs én een paar talentvolle debutanten mogen tekenen onder ons label. Zonder al te veel te spoilen, kan ik alvast zeggen dat we tot nu toe al een heel mooie gevarieerd aanbod kunnen brengen in thrillers, romans, jeugd, young adult en fantasy. We kiezen bewust voor variatie en brengen maximaal twintig boeken per jaar uit, wat maakt dat wij erg selectief zijn over wiens manuscript we aanvaarden.

Nou snel door naar jou als auteur. Laten we beginnen met het mooie boek Stof, wat onlangs is verschenen. Ik mag natuurlijk mee doen aan de blog- tour en daarvoor kregen we echt weer een super leuk pakket! Hoe is het idee ontstaan voor het boek Stof? Het is eigenlijk begonnen met de oorspronkelijke Engelstalige cover, ‘Dust’. Mijn designer komt regelmatig met mooie ontwerpen die al dan niet blijven hangen. Dat had ik bij deze cover. Ik zag het design en het concept voor Dust schoot me meteen te binnen. Ik wilde al een hele tijd iets doen rond de problematiek die we dezer dagen ervaren rond politiek, milieu en snelgroeiende technologie en kwam zo op het idee: what if? Wat als onze wereld letterlijk om zeep werd gebracht door een combinatie van deze problemen? En wat doen we dan? Want onze planeet zal zichzelf altijd wel herstellen, maar doet de mensheid dat wel? Dit, gecombineerd met hoe de gewone man-in-de-straat zich zou voelen op dat moment, werd dus Stof.

Aanvankelijk was Dust een kortverhaal dat ik ingestuurd heb voor een Amerikaanse screenplay-wedstrijd zonder al te veel verwachtingen, maar het haalde de shortlist. Mijn redacteur raadde me aan om er een novelle van te maken, wat uiteindelijk dus resulteerde in het boek.

Stof wordt uitgebracht in twee verschillende versies een hardcover en een paperback. De hardcover heeft dezelfde cover als het Engelstalige boek en de paperback heeft een super knappe man op de cover. Kun je iets meer vertellen over hoe deze covers tot stand zijn gekomen? Kleine zijdelingse nota: er zijn slechts vijftig exemplaren beschikbaar van de hardcover (die wij de Golden Edition noemen 😉) – enkel te verkrijgen via onze eigen Hamley Books-website. De witte cover (met mijn personage Simon James erop), zal overal te verkrijgen zijn. Zoals zonet gezegd was de Golden Edition eigenlijk de oorspronkelijke versie, maar toen Dust in de boekhandels lag, merkten we dat veel lezers dachten dat het een sci-fi boek was. En dat is het niet. Stof is een dystopische psychologische thriller (de setting is een wereld die verwoest ‘zal’ worden, maar het verhaal zelf handelt eigenlijk over Simon).

Naar aanleiding van die reacties begon ik te brainstormen met mijn designer en kwamen we uit op het idee dat de cover meer op Simon als persoon gericht moest worden. Aanvankelijk hadden we een ander concept, maar dat werd gewijzigd in Simon. Toen ik die stockfoto van hem vond, wist ik dat hij degene was die ik wilde. Mijn designer heeft hem dan volledig aangepast uiteraard, met de nodige special effects.

Leuke anekdote: de man op de cover blijkt een Nederlandse fotograaf te zijn die in Sicilië woont en onze cover tegenkwam. We hebben sindsdien contact en zullen elkaar normaal gezien ontmoeten in september. Dat was heel bijzonder!

Stof gaat over Simon Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen? Of wil hij zijn leven vandaag beëindigen na het verlies van zijn vrouw en zoon? Als jezelf zou moeten kiezen je gezin of het voortbestaan van de mensheid wat kies jij dan ? Stof handelt niet over het kiezen tussen zijn gezin en het voortbestaan van de mensheid. De vraag gaat eerder over: zou jij als laatste willen achterblijven als de rest van de mensen om je heen er niet meer zijn? En wat als je gezin ook weg is? Hoe ga je daarmee om?

Ik persoonlijk zou niet kunnen achterblijven als laatste vrouw op deze wereld. Die vraag had ik mezelf al eerder gesteld, maar zonder mijn gezin, vrienden en familie zou ik verkommeren.

Stel: het zou je laatste dag op aarde zijn wat zou je dan het allerliefste van de hele wereld willen doen? Eigenlijk niet anders dan wat ik nu doe: gewoon genieten van de eenvoudige dingen en mijn gezin. Als ik de locatie zou kunnen kiezen, dan zou ik voor Londen gaan.

Wat vond je het moeilijkste aan het schrijven van Stof? Het is geen geheim dat Simon zijn vrouw en zoon verliest – dat staat ook op de achterflap van het boek 😉. Maar de flashback stukken waarin ik het daarover heb, vond ik emotioneel erg zwaar. In het kortverhaal waren die veel korter, maar in het boek komt de liefde tussen Simon en zijn gezin sterk naar boven.

Naast Stof breng je later dit jaar ook nog Kwijt uit onder de naam Sandra J. Paul. Kwijt is een thriller waarin Jim ontwaakt in zijn ouderlijk huis, maar alle herinneringen van de afgelopen twee jaar verloren is. Hoe kwam je op het idee voor dit verhaal? Ik heb een documentaire gezien over geheugenverlies die me enorm heeft gefascineerd. Er bestaan verschillende vormen van geheugenverlies en een daarvan ontstaat door psychisch trauma. Dat aspect ben ik beginnen onderzoeken, om vervolgens mijn concept omtrent dit fenomeen op te bouwen. We kennen allemaal het typische trauma wanneer je een klap tegen je hoofd krijgt, maar dit soort van geheugenverlies is heel bijzonder. Ik ben twee jaar aan dit boek bezig geweest – wel toepasselijk, denk ik dan 😉.

Ben jezelf ooit bang om je geheugen te verliezen en niet meer te weten wie je bent?Absoluut. Ik kan me dat niet voorstellen, maar er zijn mensen die dit elke dag weer ervaren.

Wat is eigenlijk je grootste nachtmerrie? Om dementie te krijgen en niet meer te weten wie ik ben of wat ik doe. Dat lijkt me enorm angstaanjagend.

Is het schrijven van een thriller zoals Kwijt heel anders dan het schrijven van bijv Hart-Slag? Zeker. Zij die me volgen of me kennen, weten intussen wel dat ik zeer gevarieerde dingen schrijf en dat de muze beslist wat het zal worden. Een thriller als Kwijt is helemaal anders qua research en afwerking, met andere personages dan dat je bijvoorbeeld bij een YA zou doen. In boeken als Kwijt komt de ‘ernstige’-ik sterk naar boven. In andere boeken ga ik meer richting het paranormale en het fantasierijke. Maar wat ik heb gemerkt bij mezelf, is dat er altijd veel emotie aan te pas komt. Een paar ideeën waar ik nu aan werk zijn erg emotioneel en hakken er wel in bij me. Dat duurt dus langer om die op papier te krijgen zoals ik ze wil.

Nu was mijn vriend van de week ‘s avonds laat aan het werk toen die mij opeens een WhatsApp stuurde. Hij had een vraag in zijn hoofd die ik misschien wel aan de auteurs kon stellen. Ik vond het zo tof dat vriendlief hier aan dacht dat ik hem nu natuurlijk ook moet stellen. Wat is het aller eerste boek dat jezelf ooit gelezen hebt? Dat herinner ik me niet meer, maar wat ik nog wel weet is dat ik mezelf heb leren lezen. Ik was een erg vroege lezer en lees ook tot op vandaag nog steeds erg snel. Dingen die me bijgebleven zijn uit mijn kinderjaren zijn de Tiny-boeken, de Olijke Tweeling, dat soort van zaken. Ik maak er geen geheim van dat ik een fervent King-fan ben. Christine was een boek dat mijn leven heeft bepaald. Plots besefte ik dat ik ooit ook zoiets wilde doen. King is mijn held.

Stel we hebben volgend jaar weer een “Hoe is het nu met je gesprek” – wat hoop je dan bereikt te hebben? Op schrijfgebied hoop ik mijn ideeën verwerkt te hebben. Ik heb een idee voor een heel bijzondere YA-novelle die ik heel graag in hardcover zou willen uitbrengen. Daarnaast is er het vervolg van De Duistere School, die Het Verlaten Huis zal heten. Er is een idee voor een nieuwe psychologische thriller waar ik al drie jaar tussendoor aan werk en echt wel heel bijzonder is. En dan is er nog een idee rond een emotionele YA, die enorm veel emo-energie van me vergt.

Op Hamley Books-niveau hoop ik onze auteurs te mogen blijven coachen, fijne nieuwe mensen te mogen verwelkomen en gewoon verrast te blijven worden door prachtige manuscripten die me zo ontroeren dat ik er niet van kan slapen. Dat is mijn grootste droom – dan volgt de rest vanzelf.

Super bedankt Joanne/Sandra dat je weer mee wilde werken aan een kort interview! Nu duik ik snel weer in de boeken om verder te lezen 🙂 Stof is inmiddels uit, dus we gaan beginnen aan Kwijt!

Veel plezier! En dank je voor het mooie interview.

Heel veel liefs, Melanie

Wil je het voorgaande interview lezen dan kun je dat hier doen. Joanne/Sandra haar boeken kopen dat doe je hier

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Wil jij Azerty van Sandra J Paul kopen dan kun je dat hier doen. Sandra/ Joanne beter leren kennen lees dan mijn interview met haar hier.  […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x