Interview met Gaby Rasters

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Yes het is weer die tijd van de maand dat de blogs van eigen bodem weer langzaam ten einde lopen. De nieuwe Nederlandstalige auteurs voor volgende maand staan alweer te trappelen om zich aan jullie voor te gaan stellen. Maar eerst hebben we natuurlijk nog de afsluitende interviews met de auteurs van deze maand. Als eerste is dat een Interview met Gaby Rasters.  Ben jij nog niet bekend met deze auteur? Dan kun je hier het blog lezen waarin ik haar voorstel.

Ik zou zeggen pak wat lekkers te drinken erbij en ga er klaar voor zitten. Gaby heeft namelijk genoeg te vertellen in het interview dat ik met haar had.

interview met Gaby Rasters

Ben je nu benieuwd geworden naar de boeken van Gaby Rasters dan kun je deze hier kopen. 

Interview met Gaby Rasters

De lezers hebben jou in de vorige blogs al wat beter kunnen leren kennen maar hoe is het grote schrijfavontuur eigenlijk ooit begonnen waar kwam die passie vandaan? Ik schreef altijd al veel brieven, blogs, kleine verhaaltjes en gedichten. Gewoon heerlijk om te doen. Waar die passie vandaan kwam? Geen idee! Misschien een erfenis van mijn opa, hij schreef ook gedichtjes, hij overigens het mooiste handschrift dat ik ooit gezien heb! Overigens, deed ik op de basisschool mee aan een verhalenwedstrijd, die heb ik toen gewonnen. Dat was wel heel erg leuk!

Je eerste boek kwam tot stand middels een crowdfund actie wat heb je daar van geleerd en zou je het nog eens doen? Ik zou het NOOIT meer doen. Wat een ellende was dat, maar ook een prachtig avontuur. Zo spannend en intensief om in drie maanden tijd zoveel geld bij elkaar te sprokkelen. Ik heb er de gekste dingen voor gedaan en veel mensen werden gek van mij en mijn gespam op sociale media om een aandeel in mijn boek te kopen. Maar ik had het voor geen goud willen missen, het heeft me echt geleerd om ergens vol voor te gaan! Ook heb ik de meest bijzondere mensen leren kennen (een aantal bekende acteurs die de scenes uit mijn boek hebben nagespeeld). Daarnaast zag ik totaal onbekende mensen die voor mij aan het werk gingen: ze wilden allemaal dat ik het zou halen met mijn boek. Dat was echt mooi om te ervaren.

Je nieuwe boek Hou me vast zoals ik was is net uitgekomen bij uitgeverij de Boekerij hoe voelde het om een contract te tekenen bij zo’n grote uitgeverij? Dat is fantastisch! Ik heb daar zelfs niet 1 maar een aantal contracten getekend. Het volgende boek heb ik alweer af en ligt daar nu voor de redactie.. (Hemelse Modder). Ze hebben ook mijn eerdere trilogie overgenomen (Follow, Like en Share) en die krijgen een nieuw jasje! Ik vind het heel erg bijzonder, dat ik had ik nooit gedacht na het uitkomen van mijn eerste boek in 2014….

Hou me vast heb je geschreven voor een dierbare vriendin die helaas haar strijd tegen borstkanker heeft verloren was het niet super emotioneel om een boek over haar te schrijven zo kort na haar overlijden? Sterker nog, ik schreef het terwijl ze ziek was…en ik hoopte zo dat ze nog heel lang bij ons zou blijven. Ik begon in september te schrijven, in oktober is ze overleden en in december was ik klaar met het boek. Ik ben daarna ook echt even ziek geweest, de stress en emoties waren in mijn lichaam gekropen. Maar het was het allemaal waard. Een eerbetoon aan haar.

Hoe reageerde die vriendin toen je voor het eerst vertelde dat je een boek voor en over haar wilde gaan schrijven? Ik heb mijn eerste boek Herkenning bij haar thuis afgegeven op de dag van de boeklancering, ze had toen borstkanker. In maart 2018 bij de lancering van Nooit meer Bang was zij erbij, ik droeg het boek aan haar op, ze kreeg het eerste exemplaar. We huilden samen. Zo blij dat ze beter was….eind augustus kwam haar nieuws dat ze heel erg ziek was. Het was vreselijk. En toch vroeg ik haar of ik haar verhaal mocht gaan schrijven en dat mocht. Ze vond het bijzonder en was geraakt.

De boekpresentatie van Hou me vast is in het phillips stadion waarom heb je voor deze locatie gekozen?Mijn vriendin was de allergrootste fan van PSV. En Eindhoven was haar stad. Dit is haar feestje en ik hoop dat ze meekijkt.

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijf proces? Alles wat erna komt: de marketing, het nagelbijten rondom de eerste recensies. Schrijven zelf is niet moeilijk, wel eenzaam en soms zwaar qua emoties, maar dat helpt me juist om een beter boek te schrijven.

Een grote lijdraad in je boeken zijn recente gebeurtenissen zo speelt nooit meer bang zich af tijdens de aanslagen van 2016 op de luchthaven in brussel is dit een bewuste keuze? Niks is een bewuste keuze, behalve het boek over mijn vriendin. Dat boek moest ik gewoon schrijven. Al mijn andere boeken ploppen ineens in mij op.

Naast recente gebeurtenissen waar haal je nog meer de inspiratie voor je boeken vandaan? Werkelijk overal vandaan. Echt alles. Ik word er soms gek van. Iemand praat met me en ik zie ineens een boek voor me. Ik voel het boek en het kruipt dan in mijn hoofd. Soms is een zinnetje genoeg om een verhaal in mijn hoofd te krijgen..

Heb je naast het schrijven van boeken nog een andere baan of is auteur zijn nu echt je fulltime baan? Ik werk als programmamanager jeugdcriminaliteit voor de gemeente Eindhoven. Een mooie maar heftige baan waarin ik werelden zie die ik nooit kende. Alles komt daarin voorbij. Ik doe dit nu een jaar en ik haal er veel voldoening uit. Mijn kijk op de wereld is nu wel anders: ik zie meer gevaren, helaas. Binnenkort ga ik weer met een speciaal team van de recherche mee met een kogelvrijvest aan. Dus….

Wat zou je nog graag willen bereiken op het gebied van schrijven? Nog meer mensen bereiken. Ik zou willen dat ik er meer tijd voor had, want iedereen is een verhaal waard!

Wat heb je geleerd na het schrijven van al die boeken dat je nog niet wist toen je begon met schrijven? Dat je geduld moet hebben, je publiek moet groeien. En dat je moet blijven schrijven. Volgens mij ben ik wel gegroeid als auteur en dat is mooi om te zien, voor mezelf.

En heb je dan misschien ook een tip voor alle jonge aspirant schrijvers? Geduld hebben, doorgaan, vallen en opstaan, lef hebben en wees uniek! Schrijf uit je hart! Over welk onderwerp of gebeurtenis zou je nog graag eens een boek schrijven?Over alle onderwerpen die meer bewustwoording bij het publiek zouden moeten krijgen, onderwerpen die het verdienen om belicht te worden…

Wat is jou grootste angst? Ik heb heel veel angsten. Hoogtevrees, bergenvrees, bang voor wespen. Mijn grootste angst? Alles rondom mijn kinderen.

Wat kunnen we in de toekomst nog allemaal van Gaby gaan verwachten? Heel veel meer boeken! 

Oke tot slot nog een aantal keuze vragen we horen natuurlijk graag waarom je voor het een of het ander kiest?

Koud of warm? Mijn man zegt dat mijn thermostaat slecht is afgesteld, dat ik alleen functioneer bij 23,7 graden. Alles daaronder is voor mij koud en alles daarboven te warm. Maar ik heb het liever koud en dan pak ik lekkere zachte dekentjes voor op de bank.

Roman of Thriller? Mag een combinatie ook? (zoals mijn boek Muurbloem of Julia & Julia). Maar als ik echt MOET kiezen dan een roman. Er is al genoeg ellende op de wereld, laat die wereld in de boeken maar mooi zijn.

E-boek of papierenboek? PAPIER!!!!!!!

Schrijven of lezen? Schrijven en nog eens schrijven.

Film of Serie? Maakt me niet zoveel uit.

Zoet of Hartig? Hartig: nootjes, chips…jammie!

Zwemmen of op een luchtbedje drijven? Luchtbedje, maar het water eronder moet wel warm zijn he!

Super bedankt voor dit leuke interview Gaby ik vond het erg leuk dat je mee wilde doen aan de blogs van eigen bodem.

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gabrielle
4 jaren geleden

Ik vind de interviews op je website altijd zo leuk, ik kende Gaby nog helemaal niet maar nu ben ik nieuwsgierig naar haar boeken!
Gabrielle onlangs geplaatst…Paard rijden op Gili Trawangan – IndonesiëMy Profile

rachel
4 jaren geleden

weer een goed en leuk inteview!!

Nicole Orriëns
4 jaren geleden

Wat een leuke manier om een boek uit te geven, met een crowdfunding actie. Hoewel ik dus begrijp dat het wel een enorm gedoe was.

trackback

[…] wil je Hou me vast zoals ik was kopen dan kun je dat hier doen. Wil je Gaby Rasters beter leren kennen lees dan mijn interview met haar hier. […]

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x