Interview met: Saskia M.N Oudshoorn

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag is het tijd voor een nieuw interview en dit keer is het interview met niemand minder dan met Saskia Oudshoorn! Saskia won onlangs de kobo/bol en Sweek schrijfwedstrijd en dat is natuurlijk super gaaf. Tijd dus om haar eens aan de tand te gaan voelen. Zitten jullie er klaar voor ?

Saskia O Kobo Talent 5 Bol[730].jpg

Laat ik beginnen met je te feliciteren want op 25 juni won je de schrijfwedstrijd van Kobo/Bol en Sweek. Vond je het spannend om je aan te melden voor deze schrijfwedstrijd? Dank je wel! Het aanmelden was niet zo spannend, het wachten op de uitslag wel! Het moest een verhaal zijn van minimaal 40.000 woorden, dus ik dacht: dat moet te doen zijn om in vier maanden tijd een feelgood te schrijven. En dat lukte, uiteindelijk zijn het er zelfs meer geworden – de teller staan nu al op ruim 68.000 woorden. Je moest zoveel mogelijk ‘likes’ op Sweek verzamelen en ik ben daar niet zo super actief, dus dat was best lastig – al had ik best veel leuke reacties en ‘duimpjes’. Ik zat uiteindelijk bij de vijf boeken die door de jury gekozen waren en dat vond ik eigenlijk nog een veel groter compliment.

En wat ging er door je heen toen je hoorde dat je gewonnen had? Ik was heel erg ontroerd. En natuurlijk super blij! Het is als schrijfster zonder bekende uitgever moeilijk om bij een groot publiek bekend te worden en hopelijk brengt het winnen van deze prijs me weer een stapje verder. Niet dat ik zo nodig een “Bekende Nederlander” wil worden, maar er gaat veel bloed, zweet en tranen in het schrijven van een boek zitten. Als het boek eenmaal klaar is, is het natuurlijk het fijnst als zoveel mogelijk mensen het lezen en er ook plezier aan beleven. Het winnen van de prijs voelde als erkenning en beloning van die inspanning en ik denk dat dat iets is wat we allemaal graag willen – en ook nodig hebben in het leven.

De prijs van deze schrijfwedstrijd is dat je verhaal Voor haar doe ik alles’ complete redactie en cover krijgt en wordt uitgegeven als paperback e-book en audioboek. Super tof! Je schreef al dat het boek waarschijnlijk wel een andere titel krijgt. Waar haalde je de inspiratie vandaan voor dit boek? Ja, de feelgood gaat een andere titel krijgen. Welke – dat blijft nog even een geheimpje… Hou mijn Facebook Saskia Oudshoorn – Auteur in de gaten of mijn website www.saskiaoudshoorn.com. Wanneer de titel bekend mag worden en de cover klaar is, laat ik dat zo snel mogelijk aan mijn volgers weten. Ik ben heel blij met de redactrice die ik toegewezen heb gekregen. Een frisse, professionele kijk van iemand anders is altijd goed en tegelijkertijd leer ik van haar op- en aanmerkingen. Inspiratie haal ik overal vandaan. In mijn hoofd bedenk ik een grove verhaallijn en als ik ga schrijven, gaan bij mij de hoofdpersonen uit zichzelf leven. De karaktertrekjes van de hoofdpersonen haal ik overal vandaan: mensen om me heen, dingen die ik lees of hoor. In dit boek staat ook de liefde voor bakken en lekker eten centraal, een beetje geïnspireerd door ‘Heel Holland Bakt’. Ik heb daar helaas niet zoveel tijd meer voor, maar ik heb mijn favoriete recept en een paar succesvolle bakrecepten uit de familie in het boek verwerkt. Een appeltaart speelt een rol in het plot, maar dat moet je straks zelf maar gaan lezen!

Het is overigens niet de eerste keer dat je aan een schrijfwedstrijd mee deed want eerder deed je al mee aan de Sweek/Crime Compagniecontest met je eerste boek “Zie jij mij?” Ook bij deze wedstrijd stond je in de finale. Wat deed je besluiten om met deze schrijfwedstrijd mee te doen?  “Zie jij mij?” is eerst uitgegeven als “Buiten Spel”. Door dit boek, het eerste boek dat ik ooit schreef en zelf uit heb gebracht, ben ik in contact gekomen met Simone van der Vlugt. Zij vond dat ik talent had – een prachtig compliment van deze schrijfster die ik bewonder. Ik heb bij haar schrijfcoaching gevolgd. Ik heb enorm veel van haar en met die kennis heb ik “Buiten Spel” herschreven naar “Zie jij mij?”. Ik heb dat manuscript ingezonden voor de wedstrijd en inderdaad ben ik in de finale gekomen. Zoals ik hierboven ook al aangaf, is het voor een beginnende schrijver zonder de marketing en promotie van een grote uitgever lastig om bij een groot publiek bekend te worden en schrijfwedstrijden kunnen daar bij helpen. Door middel van dat soort wedstrijden proberen uitgeverijen tegenwoordig ook talent te vinden.

Wanneer begon je eigenlijk met het schrijven boeken? Ik heb altijd wel geschreven, maar tot 2014 niet heel actief. Heel lang geleden heb ik ooit een 2e plek in een schrijfwedstrijd bij de ‘Margriet’ gewonnen. Maar dan komen er kindjes, je hebt je werk, verplichtingen en er is weinig tijd voor zoiets als schrijven. “Buiten Spel/Zie jij mij?” heb ik eigenlijk geschreven omdat ik een boek van een bekende schrijfster las dat zo stom eindigde dat ik dacht: dit kan ik ook! En misschien zelfs wel beter hahaha. Zonder ooit een schrijfopleiding gevolgd te hebben, ben ik in een kerstvakantie gaan schrijven en van het een kwam het ander. Mijn tweede boek ‘Op eenzame hoogte’ werd zelfs Vrouwenthriller van het Jaar bij www.vrouwenthrillers.nl. Ik heb met negen andere schrijfsters meegeschreven met een online vrouwenthriller op die site, er is een zomerverhaal bij de Hebban Feelgood club gepubliceerd, er staan een verhaal van mij in “19x soms niet” van Godijn Publishing – alleen maar leuke dingen sinds die tijd!

Was dit ook altijd al een droom van je of wilde je vroeger totaal iets anders gaan doen? Ik heb tot voor kort nooit bedacht dat ik een heuse schrijfster zou worden. Ik ben er maar een beetje ‘ingerold’. Nu lijkt me geweldig als ik van het verzinnen van verhalen zou kunnen leven, maar dat is lastig. Ik probeer me te focussen op het plezier dat schrijven me brengt en de positieve reacties die ik krijg, ervaar ik als cadeautjes en ik krijg er heel veel energie van.

Wat zou je graag nog willen gaan bereiken op het gebied van schrijven? Het lijkt me zo ontzettend gaaf als ik bij een uitgever terecht kom, die mijn boek op een stapel in de boekhandels krijgt. En dan het liefst op Schiphol. Dat mensen jouw boek meenemen de wereld over en er een paar fijne uurtjes mee beleven. Wat is er mooier dan dat? Tot die tijd blijf ik gewoon genieten van alles wat ik bereik en mag meemaken.

En heb je nog dromen naast het schrijven die je heel graag zou zien uitkomen? Ik heb een ontzettend fijn leven. Ik ben gezond, getrouwd met een leuke man, twee gezonde kinderen en een mooie mix van werkzaamheden waar ik veel voldoening uit haal. Als dat zo door maar blijven gaan, ben ik een gelukkig mens. Daarnaast nog grote dromen – behalve dat boek op de stapel in alle boekhandels natuurlijk hahaha – voelt alsof ik teveel vraag.

Hoelang ben je ongeveer bezig geweest met het schrijven van “Zie je mij?” Echt geen idee… Ik durf ook eigenlijk niet bij te houden hoe lang ik met een boek bezig ben. Er gaat ongemerkt enorm veel tijd in het schrijven en in het herschrijven zitten.

Ik ga je debuut boek “Zie je mij?” lezen voor een recensie. Wat kan ik verwachten van het boek? “Zie jij mij?” is een spannend boek, maar ook romantisch en een tikkeltje sexy. Ik hoop dat je daarvan houdt en dat je kan inleven in de hoofdpersonen. Het speelt zich voor een gedeelte in New York af (heel gave stad, ik ben er twee keer geweest) en in Oostenrijk (mijn favoriete winterbestemming). Volgens de jury van de Crime Compagnie Contest is het “Een lekker verhaal voor een zwoele zomeravond”. Hopelijk ben je het ermee eens.

Heb je alweer nieuwe dingen op de planning staan? Jazeker! Mijn derde boek – dat waarschijnlijk “Dubbele agenda” gaat heten – komt volgend jaar uit bij “Ambilicious Uitgever”. Ik heb een nieuw manuscript klaar dat de werktitel “Los Geslagen” heeft. Daar komen een aantal van de hoofdpersonen die ook in “Zie jij mij?” en “Op eenzame hoogte” meespelen in terug. Wie dat uit gaat geven, weet ik nog niet. Daarnaast ben ik hard bezig aan het vervolg van het boek waarmee ik de Kobo Talent wedstrijd gewonnen heb. Dat verhaal is nog niet af en ik popel om de lezers te laten weten hoe het verder gaat met Liv en Matthew!

Je hebt dus ook een aantal verhalen op Sweek staan. Waarom heb je besloten om je verhalen op Sweek te publiceren? Sweek is een relatief jong online platform en een manier om hopelijk ook de jongere generatie aan het lezen te krijgen. Laaggeletterdheid en het minder populair worden van het lezen van boeken gaat me aan het hart – lezen is zo ontzettend leuk! Ik ben ook ambassadeur van onze plaatselijke bibliotheek en actief in een lokale schrijversgroep.

Is er nog een onderwerp waar je heel graag een boek over zou willen schrijven? Ik schrijf tot nu toe alleen maar fictie. Ik ben ook politiek actief, dus misschien kan ik na die carrière wel een boek schrijven dat raakvlakken met de politiek heeft, maar het lijkt me niet verstandig om dat nu te doen…

Welke boeken lees jezelf graag? Spannende thrillers zoals van Harlan Coben of Karen Slaughter. Maar ik maak ook uitstapjes naar romantische boeken, non-fictie of wat meer literatuur – het ligt een beetje aan mijn stemming. Ik lees ook meerdere boeken tegelijkertijd.

Welke boodschap zou je graag aan de lezers van Bookstamel willen meegeven? Ik vind het super leuk dat je aandacht besteed aan Nederlandse schrijvers! We hebben talent in Nederland en het is fijn als mensen ook die minder bekend schrijvers leren kennen. Er zijn maar heel weinig schrijvers die bij ‘De Wereld Draait Door’ zitten of met hun boek in alle bushokjes in Nederland staan. Iedere vorm aan aandacht op publiciteit is meer dan welkom! Pak gewoon eens een boek van een schrijver die je niet kent, en wie weet word je aangenaam verrast. Voor wat betreft mijzelf: lees eens een boek van mij en vind je het leuk: schrijf een recensie, vertel het je vrienden, zet het op je boekenplankje bij Hebban etc. Vind je er niks aan, vertel het mij hahaha.

Oké, tot slot heb ik natuurlijk voor jou ook nog een aantal keuze vragen welke kies jij en waarom?

Lange dagen of lange Nachten? Lange dagen. Ik slaap weinig en overdag ben ik productief. Ik kan nog wel een paar uur in een etmaal erbij gebruiken.

Mooie natuur of een mooie stad? Een combinatie. Als ik moet kiezen, dan natuur. Ik ben graag buiten en op het water.

Wandelen of met de auto? Wandelen, al is een auto soms echt noodzakelijk. Ik zit zoveel achter de computer, dus ik kan iedere vorm van lichaamsbeweging goed gebruiken.

Lezen of Schrijven? Schrijven. Maar ook een schrijver moet lezen, vind ik, al waarschuwde Simone me: “Als er een schrijver is geboren, gaat er een lezer verloren…” En zoals gezegd, lezen is hartstikke leuk.

Thriller of Waargebeurd verhaal? Thriller. Dan kan ik nog denken dat het verzonnen is wat mensen elkaar aan kunnen doen….

Schrijfwedstrijd winnen of Je boek in een ander land uitgeven? In een ander land uitgeven. Nu ik een schrijfwedstrijd gewonnen heb, zou het heel erg tof zijn als een van mijn boeken vertaald werd in het Engels. Ik heb best veel collega’s die geen Nederlands spreken en ik zo het gaaf vinden als zij ook mijn boeken kunnen lezen!

Winter of Zomer? Ieder jaargetijde heeft zijn charmes, de afwisseling van seizoenen vind ik het leukst van Nederland. Van de winter kan ik ook genieten, open haard en kaarsjes aan. Als ik moet kiezen: Zomer. Lekkere lange dagen, zon, terrasjes…

Bedankt voor dit super leuke interview Saskia ik vond het erg leuk om jou te interviewen.

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Melissa
4 jaren geleden

Leuk interview! Saskia komt over als een tof mens, ben benieuwd naar de recensie van haar boek!

Bookstamel
4 jaren geleden
Antwoord aan  Melissa

Saskia is een heel tof mens! De recensie komt snel online

Henk
4 jaren geleden

Mooi interview heb je weer afgenomen; mooi om te lezen hoe ze bij de boek is gekomen wat er allemaal komt kijken bij de totstandkoming van dat boek.
Henk onlangs geplaatst…Politici komen van Mars, burgers van VenusMy Profile

Nicole Orriëns
4 jaren geleden

Wat geweldig om zo’n prijs te winnen zeg. Dat is toch een fijne opsteker en bevestiging dat je als schrijver goed bezig bent.

Wanda
4 jaren geleden

Blijft leuk om zo wat meer achtergrondinformatie over een schrijver te krijgen.

Cynthia
4 jaren geleden

Ik ben door je interview erg benieuwd geworden jaar het boek. Ik ga ook eerst even je review afwachten
Cynthia onlangs geplaatst…Review: Brain Train | Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019My Profile

trackback

[…] al een van de auteurs van eigen bodem. Ik mocht haar toen interviewen en dat interview kun je hier terug […]

7
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x