Interview met: Luna van Roosen

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

De operatie aan mijn hand is inmiddels bijna een week geleden. Helaas viel de operatie erg tegen en heb ik veel pijn. Maar goed we blijven voor ogen houden waar ik het voor doe en bikkelen lekker door. Degene die mij volgen op Instagram en Facebook hebben vast het filmpje gezien waarin ik uitgebreid vertel over mijn dyslexie en waarom ik het zo belangrijk vind om toch te bloggen en lezen ondanks deze belemmering. Als mijn hand wat genezen is en type niet meer met links en een vingertje moet zal ik er een uitgebreid blog over schrijven. Maar voor nu wil ik iedereen die dit niet heeft gezien nog even op het hart drukken dat je altijd in jezelf moet geloven en je dromen moet blijven najagen.

Vandaag mag ik weer een super leuk interview met jullie delen. Dit keer is het een jonge auteur! Luna van Roosen is slechts 19 jaar oud en haar boek Day dreamer is dus net uitgekomen. Nou daar mag je toch super trots op zijn als 19-jarige! Dat heeft ze ook nog eens bij een super toffe uitgeverij Hamley Books mogen doen. Nou vandaag ga ik dus alles hierover aan haar vragen. Zitten jullie er klaar voor?

20190830_192121.jpg

Kun je jezelf misschien even kort voorstellen aan de lezers van Bookstamel? Hey iedereen, ik ben Luna Van Roosen. Schrijven is mijn grote hobby, die ik combineer met mijn studie Biomedische laboratoriumtechnieken. Maar als het mocht, dan zou ik mijn dagen liever willen vullen met de minder wetenschappelijke woorden. Tekenen is nog een van mijn vrijetijdsbestedingen, iets wat ook te zien is in mijn debuut.

Mijn debuut ‘Day Dreamer’ ziet op 15 september officieel het levenslicht bij uitgeverij Hamley Books. Het is een modern sprookje en tevens deel 1 van een tweeluik.

Gefeliciteerd met je debuut boek Day dreamer hoe was het om je eigen boek voor het eerst in je handen te houden? Héél emotioneel. Ik moest huilen van blijdschap – mijn grote droom is eindelijk uitgekomen! – en terwijl was ik bang om mijn ‘kindje’ met tranen te besmeuren. Op dat ogenblik kon ik mezelf amper onder controle houden. Alle stress, spanning en het verlangen van de afgelopen jaren die naar exact dát moment hadden geleid, barstten los. Ik stond op mijn benen te trillen, – hakken dragen bleek niet zo’n slim idee – mijn vingertoppen tintelden en bleven bijna hypnotisch de cover strelen. Wat ik daar vasthield heb ik véél langer dan negen maanden in mijn hart, hersenkronkels en usb-stick met me meegedragen.

Je bent 19 jaar oud en je eerste boek is al gepubliceerd een prestatie waar menig geen van droomt. Waar haalde je de inspiratie van je eerste boek vandaan? De allereerste inspiratie voor dit verhaal heb ik dankzij mijn eigen Henry: Noukie, onze hond. Daarna heb ik vooral veel sprookjes (en over sprookjes) gelezen. Ik wou voor mezelf een nieuw sprookje creëren waarin je toch elementen van verschillende andere sprookjes herkent. Eentje met veel aha-erlebnissen en stiekeme glimlachjes dus.

Je hebt een contract getekend bij Hamley Books hoe ben je bij deze super leuke uitgeverij terecht gekomen? Ongeveer twee jaar geleden ben ik naar een lezing van Sandra J. Paul gegaan in ons gemeenschappelijke thuisdorp Sint-Amands. Zij was meteen heel enthousiast over het feit dat ik zo geniet van schrijven. Sandra stelde spontaan voor om me een beetje te coachen en om te lezen wat ik toen schreef – Day Dreamer/Night Thinker! Een hele tijd later vertelde ze me dat ze een uitgeverij zou opstarten, met daar vlak achter of ik het zou zien zitten om te publiceren. Ik heb er nog steeds geen spijt van. Hamley Books is de beste uitgeverij die ik me had kunnen voorstellen, met ongelofelijk veel dank aan Sandra.

Naast het schrijven studeer je ook nog Biomedische Laboratoriumtechnieken, iets heel iets anders dan schrijven. Hoe ben je bij deze studie terecht gekomen? Tijdens mijn vijfde en zesde middelbaar heb ik ‘Biotechnische Wetenschappen’ gestudeerd. Dit sprak me erg aan en ik wou zeker iets in die trant verderzetten. ‘Biomedische Laboratoriumtechnieken’ is een soort van verlengde van deze studie, maar dan in het hoger onderwijs.
Ik had heel graag iets met creatief schrijven gedaan, maar jammer genoeg is dat aanbod beperkt in België. Zolang ik in mijn vrije tijd mag schrijven, kan ik ermee leven dat mijn studie niet in die sector ligt.

Wil je van schrijven je fulltime job maken of wil je daarnaast nog iets met je opleiding blijven doen? Mocht de (onmogelijke) wens uitkomen om mijn brood (en beleg) met het schrijven te verdienen, zou ik geen moment aarzelen… om als een gek over de straat te dansen. 😉
Jammer genoeg ben ik realistisch genoeg om te beseffen dat die kans vrijwel onbestaand is.

Ik zou het eveneens fantastisch vinden mocht ik voor een populair-wetenschappelijk tijdschrift als Eos mogen schrijven. Een combinatie van beide werelden, dus. En uiteindelijk studeer ik wel iets met het gedacht hierdoor een wetenschappelijk getinte job aan de haak te slaan.
Schrijven zal ik denk ik altijd blijven doen, ongeacht met welke job ik mijn weekdagen vul.

Je hebt ook al eens mee gedaan aan schrijfwedstrijden hoe vond je het om daar aan mee te doen? Ja, ik heb inderdaad al aan enkele wedstrijden meegedaan. Ze zijn op zich wel leuk, mede door de gezonde spanning die eromheen hangt en de vraag: ‘Wat als…?’

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven van een verhaal? Ik denk… namen voor de personages vinden. 😉 En de twijfels die ermee gepaard gaan.
Aan schrijven is vaak niets moeilijks, aan het laten lezen wel.

Day dreamer is een modern sprookje. Is dat ook de stijl waar je graag in schrijft of zou je ook wel eens een thriller willen schrijven? Ik weet zeker, alleen al door de andere verhalen die op mijn to-do-lijstje staan, dat ik me nóóit aan één genre zou willen vastketenen. Mijn kortverhalen, bijvoorbeeld, vallen meestal onder de noemer van horror. Er zijn nog zoveel verhalen waaraan ik zou willen werken, elk in een eigen genre: een sci-fi, een chicklit, iets meer historisch getint…
Ik hoop echter wel in elk van mijn verhalen steevast iets dromerigs en sprookjesachtig te verweven, door de verhaalsfeer of de schrijfstijl.

Stel je zou jezelf moeten omschrijven als een personage in een boek hoe zou je jezelf dan omschrijven? Dat is een moeilijke. Dromerig, denk ik. Iemand met surrealistische wensen voor de wereld die soms niet aanvoelt als de hare. Liever old-fashioned dan high-tech.
Wit en zwart. En grijs. (Maar vooral wit.) Ik zou liever willen worden voorgesteld als een gecompliceerd maar rond karakter, dan als een ‘flat character’.

In welk boek zou jij wel het hoofdpersonage willen zijn?
Ik denk dat de hoofdpersonages van mijn eigen verhalen een interessant leven hebben, met wie ik graag eens zou willen ruilen.

Wat voor soort boeken lees je zelf graag?
Alles wat niet té serieus of depressief is. Ik geniet van de meeste (urban) fantasy maar in een oorlogsverhaal zal ik uit mezelf nooit starten.

En wat is je favoriete sprookje? Wat is dié vraag moeilijk… Ondanks dat de oorspronkelijke sprookjes behoorlijk gruwelijk zijn, zijn er (ook tegenwoordig 😉 ) veel mooie sprookjes en hervertellingen. Veel sprookjes zijn relatief onbekend en hierdoor onbemind, enkele voorbeelden: ‘Broertje en zusje’, ‘Eenoogje, Tweeoogje en Drieoogje’…
Ik vind de typische ‘balletsprookjes’ prachtig!
En dat geldt uiteraard ook voor mijn eigen ‘Day Dreamer’/’Night Thinker’-duologie. 😉

Wat zou je over 5 jaar bereikt willen hebben? Stiekem hoop ik dan toch zeker een derde of vierde (vijfde?) boek met mijn naam erop in mijn boekenkast hebben staan. Ik hoop dat ik tegen dan iemands lievelingsboek heb geschreven en een heleboel mensen hebben laten lachen om de grapjes in mijn verhalen. En wie weet, iemand ‘verliefd’ laten worden op een personage…
Overdrijf ik als ik hoop op een longlist van een prijs te hebben gestaan?
Mijn diploma ‘Biomedische Laboratoriumtechnieken’ hebben behaald, een reis hebben gemaakt met een heerlijk verhaalidee als souvenir, een eerste echte liefde…
Je weet wel, het typische.

Kunnen we nog een nieuw boek van jouw hand verwachten? Tuurlijk, als het enkel van mij afhing zeker! ‘Night Thinker’, het vervolg op ‘Day Dreamer’, komt er bijvoorbeeld in februari 2020 aan. En daarna misschien…

Ook voor jou heb ik natuurlijk een aantal keuzevragen. Wat kies jij en waarom?

Studeren of Schrijven? Deze is een makkie.

Zoetigheid of hartig? Chocolade, zegt dat genoeg?

Hoofdpersonage of bijrol?

Fietsen of met het openbaarvervoer?

Lezen of Serie/film kijken?

Frisdrank of koffie of thee?

super bedankt voor dit leuke interview. Over een paar dagen vind je hier mijn recensie van Daydreamer.

Heel veel liefs, melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] jaar interviewen toen haar eerste boek Day Dreamer uitkwam bij Hamley Books. Dit interview kun je hier terug lezen als je dat leuk vindt. Omdat Night Thinker het vervolg is op Day Dreamer wil ik je wel […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x