Interview met Ursula Visser
Hallo lieve lezers van Bookstamel,
Ursula Visser is een super goede auteur en uitgever. Ik mocht een Interview met Ursula Visser houden. En daarnaast mocht ik ook nog eens een van haar toffe boeken lezen. Evolutie is het boek dat ik heb mogen lezen. Mijn recensie van dit boek vind je hier.
Interview met Ursula Visser
Kun je jezelf even voorstellen voor de lezers die jou nog niet kennen ? Aangenaam kennis te maken! Mijn naam is Ursula Visser. Ik ben geboren in het voorjaar van 1968, in het meest oostelijke deel van Nederland, en ik woon daar nog steeds met mijn partner. Ik ben dol op draken, mystieke wezens en de magische werelden van fantasieboeken. Scifi-boeken geven me een interessante blik in de toekomst, en soms wou ik dat ik tijdreizen kon, gewoon om te zien wat er zal gebeuren. Schrijven is mijn passie. Mijn boeken zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels.
Je schrijft zowel Nederlandstalige als Engelstalige boeken. Waarom heb je de keuze gemaakt om in beide talen te gaan schrijven? Ik denk veel in het Engels, ik zeg wel eens dat ik in het verkeerde land ben geboren. In Engelstalige landen voel ik me direct thuis. Ik schreef eerst alleen in het Nederlands, maar het verhaal van Mara kon ik niet anders dan in het Engels schrijven. Dat riep en smeekte om in die taal geschreven te worden.
Ik ben echt super benieuwd naar de vertalingen van de Drakenhart boeken. (Ik ben namelijk gek op draken.) Kun je misschien vast een tipje van de sluier over deze serie geven? Drakenhart wordt een vertaling van The Dragon Queen series en zal als een verhaal (een bundel) verschijnen. Het verhaal gaat over Mara, die als jong meisje twee drakeneieren steelt in een verboden gebied. Haar ouders nemen de eieren in beslag. Mara ziet ze niet meer, totdat ze toevallig op latere leeftijd op de draken stuit en per ongeluk besmet wordt met de Drakenbloedvloek. Ze wordt verbannen en moet noodgedwongen naar de gevaarlijke Zwarte Landen vertrekken.
Als je een serie schrijft weet je dan al van te voren dat het een serie wordt? Ik plan een verhaal niet van tevoren, ik hou ervan dat een verhaal zichzelf ontwikkelt. Het was de bedoeling dat Blood Curse een novelle zou worden, maar al gauw wist ik dat ik zoveel te vertellen had, dat paste niet in één verhaal. Uiteindelijk zijn het drie delen geworden, ieder deel een beetje dikker. Dus ik plan het niet bewust.
Verschilt het schrijven van een serie van het schrijven van een losstaand boek? In zekere zin. Het hoofdpersonage zal in alle delen terugkomen, maar in een serie kan ik meer de focus leggen op een bepaalde gebeurtenis, of fase in het leven van de hoofdpersoon. De Dragon Queen series zijn drie verhalen die een bepaalde gebeurtenis beschrijven en afronden, maar waarbij de verhaallijn doorloopt in het opvolgende boek.
Wanneer kunnen we het nieuwe deel in The Dragon Queen serie verwachten? Blood Magic komt dit jaar uit, in het najaar.
Je schrijft vooral fantasy en sci-fi verhalen. Waarom heb je juist voor dit genre gekozen? Dat ligt me het beste. Ik schrijf het makkelijkst als ik in die genres schrijf, het gaat meer vanzelf.
En hoe ben je eigenlijk ooit begonnen met het schrijven van boeken? In 2004-2005 hebben we een reis door Australië gemaakt, sabbatical. Ik hield een blog bij waar ik onze avonturen op bijhield (dat was toen nog helemaal nieuw) en ik kreeg zoveel opmerkingen dat ik er een boek van ‘moest’ maken, dat ik dat gedaan heb. In 2006 is deze uitgekomen. Leven uit een koffer is niet meer verkrijgbaar, ik heb alle beginnersfouten die gemaakt kunnen worden, gemaakt. Maar ik heb er wel veel van geleerd.
Ik ga zelf Evolutie van jouw hand lezen. Ik ben erg benieuwd naar dit verhaal omdat het over een zoektocht naar wie je bent gaat en het accepteren daarvan. Waar haalde je de inspiratie voor dit boek vandaan? We reden met openbaar vervoer langs “Hadrian’s Wall” in Noord-Engeland, langs eindeloze stenen muurtjes en groene weilanden en ineens dacht ik: wat zou er gebeuren als hier een ruimteschip zou landen? Waar komen ze vandaan? Hoe zien ze eruit?
Hoe komt een personage in een boek, zoals John Water, tot stand? John is een antiheld, absoluut niet de ideale schoonzoon. Hij is arrogant, en denkt alles beter te weten. Ik wilde hem niet sympathiek maken, maar hem wel zwaktes geven. Zijn wereld stort in elkaar op een bepaald moment, dat verandert hem en juist dat intrigeert me; wat doe je als je zekerheden afgenomen worden?
Op welk personage uit jouw boeken lijk je zelf het meest? Uhm….dat is een moeilijke! Ik denk dat ik Alysa (een van de draken uit de Dragon Queen serie) een beetje meer van mezelf heb meegegeven. Ha ha!
Welk fantasy figuur of wezen vind je zelf het meest bijzonder? Draken, ik ben er dol op! Ze bestaan echt hoor, alleen zijn ze vele malen kleiner geworden. In de woestijn van Australië heb ik ze gezien, nou ja…de kraaghagedis leek er wel op. Stel je voor dat die enorm groot zou zijn. Hij spuwt alleen geen vuur…gelukkig maar.
Naast het schrijven ben je PeruBo Publishing gestart. Hoe ben je er bij gekomen om je eigen uitgeverij te starten? In het begin was ik aangesloten bij een self-publish platform, maar ik wilde graag meer. Mijn eigen uitgeverij, om misschien later andere auteurs uit te geven en de kans geven om hun boek in hun handen te hebben.
Ninja Paap-Luijten is de eerste andere auteur bij je uitgeverij. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen? Ik ken Ninja al een aantal jaar en ben proeflezer van haar manuscripten. Ik was meteen verliefd op haar verhalen, waar het ongewone heel gewoon is. Ze heeft een eigen stijl, en ze kan vertellen! Oragayn en Galavina waren de eerste manuscripten die ik las en ik was verloren. Het smaakte zo naar meer en ik wilde dat andere lezers er ook van konden genieten. Ik heb gevraagd of ik Oragayn mocht uitgeven en ze zei ja!
Ben je van plan om in de toekomst nog meer auteurs aan de uitgeverij toe te gaan voegen? Ik heb niet de ambitie om een hele grote uitgeverij te worden. Aandacht voor de auteur vind ik belangrijk. Als een auteur me in de toekomst opvalt wie weet wat er gebeurt. Daarom zal ik met PeruBo Publishing (voorlopig) geen termijn beschikbaar stellen waarin auteurs hun manuscripten op kunnen sturen, omdat we liever zelf selecteren.
Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken voor een manuscript een boek is geworden dat in de winkel ligt? Een heleboel! Voordat je ook maar kunt denken aan een boek uitgeven, is een netwerk van specialisten nodig. Wij werken samen met vormgevers voor boekomslagen en binnenwerk, redacteuren en marketing adviseurs. Iedereen heeft een eigen taak, doet zijn ding om het boek zo mooi mogelijk te maken, daarnaast wordt de hele marketingcampagne opgezet en contact gelegd met boekwinkels. Ik vergeet vast nog een heleboel stappen!
Wat kunnen we in de toekomst nog van Ursula verwachten? Allereerst de vertaling van Terra Nova in het Engels. Daarna volgt de publicatie van Blood Magic, het laatste deel uit de Dragon Queen Series. Alysa krijgt een eigen side-story, hier schrijf ik momenteel aan. Ik ben met een project bezig met andere schrijvers, daarover mag ik nog niet meer vertellen dan dit: het wordt een bundel korte verhalen.
Wat is je grootste droom die je ooit nog zou willen zien uitkomen? Dat mensen eindelijk beseffen dat er maar één aarde is, en ernaar gaan handelen om haar te beschermen en te koesteren.
Iedere lezer vormt een eigen mening over het verhaal in je hoofd. Een boek is nooit goed of slecht want iedereen heeft zijn eigen persoonlijke mening. Maar hoe ga je om met deze meningen als ze niet alleen positief zijn? Ik vind dat iedereen die de moeite neemt om mijn boeken te kopen en te lezen zijn of haar mening mag uiten, of ze het boek nu leuk vinden of niet. De onderbouwde recensie van 1,5 ster van een van mijn eerste uitgaves, heeft me enorm geholpen om mezelf te verbeteren. Dat was echt een cadeau, ook al stak die lage score wel even. Ik prijs mezelf gelukkig dat de recensent de moeite heeft genomen om alle verbeterpunten toe te lichten. Uiteraard ben ik ook ontzettend blij als mijn boeken goed bevallen bij de lezers.
En wat is het mooiste compliment dat je ooit van een van je lezers hebt gekregen?Dat ze niet kunnen wachten totdat het volgende deel uitkomt. Dan heb ik iets goed gedaan.
En dan natuurlijk nog een paar keuzevragen. De lezers vinden het natuurlijk ook leuk om te weten waarom je het een of het ander kiest.
Boeken uitgeven of boeken schrijven ? Boeken schrijven. Als is uitgeven ook een vorm van iets maken, bij het schrijven kan ik mezelf uiten en mezelf verliezen in een andere wereld.
Lezen of Schrijven? Schrijven. Hoewel ik ook graag lees hoor, heel graag zelfs.
Engelstalige boeken of Nederlandstalige boeken? Engels. De taal heeft meer woorden waarmee dingen worden beschreven, haast een symfonie. Misschien heeft het met de cadans te maken, die je ook hoort als het gesproken wordt.
Een papieren boek of een e-boek? Papier! Ik smokkel wel eens, als het te heet is dat ik aan een boek plak, of ’s avonds.
Buiten of Binnen? Binnen, buiten word ik teveel afgeleid haha!
Zomer of Winter? Geen van beide. Doe mij maar het frisse groen van de lente of de prachtige kleuren van de herfst.
Appartement of Huis? Appartement. Ik heb geen groene vingers en een betonnen tuin… nee.
Stad of Dorp? Dorp. Een stad vind ik leuk om een museum te bezoeken, maar het liefst wil ik er snel weer weg.
Drop of Chocolade? Ik snoep niet veel, maar als ik snoep: chocolade! Cadbury! De enige echte voor mij. Of Tim Tams….hmmmmmm
Heel veel liefs, Melanie
Benieuwd naar de boeken van Ursula Visser neem dan eens een kijkje op haar website
wederom weer een goed interview
Mooi interview met een talentvolle schrijfster. Ik heb haar boeken gelezen en mijn favoriet is Evolutie. Ik hoop nog meer van haar te kunnen lezen.
Je hebt er weer een erg goed interview van gemaakt, altijd weer een plezier om te lezen!
Wat een inspirerende dame! En petje af dat ze in 2 talen kan schrijven.
Leuk interview! Voor het laatste met de dilemma’s! Fijn weekend!