Interview met Cathinca van Sprundel

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Helaas de maand is alweer op zijn einde gelopen! De spanning voor mijn operatie word steeds groter nog maar een paar dagen en dan mogen we weer onder het mes. Voordat het zover is gaan we eerst afscheid nemen van Cathinca van Sprundel als blogger van eigen bodem. Want volgende maand hebben we natuurlijk weer nieuwe auteurs van eigen bodem. Dus tijd om een Interview met Cathinca van Sprundel te gaan houden.

Cathinca van Sprundel

Wil je Cathinca van Sprundel beter leren kennen lees dan hier mijn Recensie van haar boek. Deze kun je trouwens hier kopen. Of hier het blog waarin ik haar voorstel

Interview met Cathinca van Sprundel

Laten we beginnen met een makkelijke vraag. Waar haal je de inspiratie voor je boeken vandaan ? Ik laat me inspireren door oude sprookjes, verhalen, mythen, geschiedenis, grappige weetjes en muziek. Soms haal ik ideeën overal en nergens vandaan.

Je was al van jongs af aan bezig met taal en schrijven wist je toen ook al dat je schrijfster wilde worden of had je eerst andere dromen? Als ik kijk naar mijn eerste vriendenboekjes varieerde dat enorm. Ik wilde clown (al ben ik helemaal niet grappig) boer, brandweervrouw, juf, zangeres of moeder worden. Schrijfster kwam er eigenlijk bij toen ik de boeken van Thea Beckman ontdekte in groep vijf. Sindsdien droomde ik ervan om schrijfster te worden.

Wanneer begon je met schrijven aan je eerste gepubliceerde boek? Het idee ervoor kwam nadat ik mijn scriptie voor Film- en literatuurwetenschappen geschreven had over de Mabinogion, dat zijn dus welshe mythen. Dat was in 2012 en ik wilde er toen al mijn eigen verhaal van maken Dat idee is een tijd blijven liggen. In de tussentijd werkte ik aan andere kortere en langere verhalen. In 2015 begon ik met het schrijven van een eerste hoofdstuk, dat ik heb weggegooid. Het boek heette toen nog ‘De dochter van Pryderi’ en Airys heette Maira. Een jaar later was er een manuscriptenwedstrijd waaraan je mee kon doen met een eerste hoofdstuk en een samenvatting van het hele verhaal. Ik stuurde het verhaal in, maar vergat het compleet. Toen hoorde ik dat ik in de top drie zat en dat de jury erg benieuwd was naar de rest van het boek. Ik moest toen razendsnel aan de bak en de rest van het verhaal heb ik in drie maanden geschreven. Ik won de wedstrijd en de eerste editie van De vrouwe van Myrdin verscheen in juni 2017.

Je boek is uitgegeven door Dutch Venture Publishing hoe ben je bij de uitgeverij van Jen Minkman terecht gekomen? Deze vraag sluit aan op de vorige. De eerste editie van ‘De vrouwe van Myrdin’ kreeg goede recensies, en ik ging veel fantasyfestivals en evenementen af. Daar ontmoette ik Jen en dat klikte. In maart 2018 stopte mijn vorige uitgeverij vanwege gezondheidsredenen en Jen was gelukkig zo enthousiast dat ze het verhaal wilde overnemen. In september 2018 kwam dus de vernieuwde versie uit.

Een tijdje geleden verscheen je tweede boek De held van Anwyn vond je het spannend om de eerste reacties op dit boek te krijgen? Ontzettend. Wat zouden mijn lezers ervan vinden? Net zo goed als mijn eerste boek? Zou ik de verwachtingen kunnen inlossen? En ik lijd nog wel eens aan die twijfel waar veel schrijvers aan lijden: ‘kan ik überhaupt wel schrijven? Was dit eerste boek geen toevalstreffer?’ Maar tot nu toe zijn veel lezers gelukkig enthousiast.

In welk thema of genre zou je graag nog eens een boek willen schrijven? Naast mythische en sprookjesachtige fantasy zou ik wel eens magisch realisme willen proberen, urban fantasy of juist een historische roman. Ik zie me ook nog wel eens schrijven voor een jongere doelgroep, van jeugd van 10 tot 12. En ik zou ook nog wel eens zelf een verhaal willen schrijven en illustreren.

Stel je zou een slechtere recensie krijgen maar hij is wel goed onderbouwd hoe zou je daar op reageren? Dat is geen ‘stel’, dat is al een paar keer gebeurd. Ook die recensies heb ik gewoon gedeeld op Facebook, tenzij ik dacht dat lezers er niks aan hadden. 1-sterrecensies heb ik gelukkig nog niet gehad, al blijft het balen als iemand je verhaal niks vindt. Recensies zijn ervoor om te zorgen dat de juiste lezer mijn boeken oppakt. Ik laat in de vrouwe van Myrdin veel aan de verbeelding van de lezer over en ik zet er flink de vaart in. Dan vindt iemand die dol is op trage Scandinavische thrillers waarin alles uitvoerig wordt beschreven er natuurlijk niks aan.

Wat vind je het leukste aan het schrijven van een boek? Zowel het verzinnen als het uitwerken van die ideeën. ’s Avonds en in de auto passeren er hele passages in mijn hoofd.

Wat vind je het lastigste aan het proces van verhaal in je hoofd tot winkel? Ik vind het lastig soms om verhalen af te maken, en ook het redactieproces. Daar word ik toch geconfronteerd met mijn eigen fouten. Het malle is, dat als ik eenmaal bezig ben met redigeren, ik toch weer door mijn eigen verhaal gegrepen word en dan geniet van de ontwikkeling.

Inmiddels hebben we het al even over schrijven gehad lees jezelf ook graag boeken?Als kind leende ik de bibliotheekpasjes van mijn zussen en broer om zoveel mogelijk boeken per keer mee te kunnen nemen. En dat ik film- en literatuurwetenschappen gestudeerd heb is ook wel een vage hint dat ik een boekenwurm ben.

Zo ja wat voor boeken lees je graag? Nu vooral fantasy, Young Adult, historische boeken, dus die oude mythen en sprookjes, soms verhalenbundels. Met een drukke baan, veel hobby’s en een sociaal leven schiet lezen er nog wel eens bij in, al probeer ik gemiddeld elke maand twee boeken te lezen.

We hebben in je bio kunnen lezen dat je graag naar festivals gaat. Naar wat voor soort festivals ga je graag? Dat zijn vaak fantasy- en historische festivals. Zo vind je me vaak bij Elfia in Haarzuilens en Arcen, natuurlijk Castlefest en kleinere beurzen zoals Fantasyfest in Rijswijk, Historisch Zoetermeer en de Midwinterfair vind ik ook altijd leuk. Ik hou van de muziek, de sfeer en de gezelligheid. Ook kom ik er veel vrienden en lezers tegen.

Ook hou je enorm van dansen. Dans je een bepaalde stijl of dans je gewoon vanuit je gevoel? Als je echt vrij danst, dan dans je uit je gevoel. Mijn moeder heeft een kinderdansgroep, dus dansen is er met de paplepel ingegoten. Ik heb aan klassiek ballet, jazzballet, streetdance, stijldansen en balfolk gedaan. Op dit moment doe ik al een aantal jaar aan Iers dansen.

Je maakt ook muziek bespeel je dan ook een bepaald instrument? Ik heb jarenlang gezongen, en sinds mijn negentiende bespeel ik de bodhrán, dat is een Ierse trommel. Daarmee heb ik een tijdlang in een bandje gespeeld. Sinds een aantal jaar heb ik een eigen Ierse harp.

Welke muziekstijl spreekt je het meeste aan? Ik hou van (Ierse) Folk, renaissance muziek, musical muziek, ik maak uitstapjes naar Gothic metal en Folk metal en alles daartussenin.

Wat kunnen we in de toekomst nog van Cathinca van Sprundel verwachten? In de herfst komt er bij Dutch Venture Publishing een sprookjesbundel uit. Samen met vier andere schrijfsters hebben we elk een eigen bewerking gemaakt van een sprookje. Daar kijk ik naar uit. En ik denk dat er nog wel een verhaal komt in de wereld van Myrdin. En ik heb ook nog genoeg andere ideeën.

Ik heb natuurlijk ook nog een aantal keuze vragen waarvan we ook graag horen waarom je voor het ene of het andere kiest?

Hartig of Zoet? Mag caramel zeezout ook? Ik ben een zoetekauw die tegelijkertijd een halve pot zout over mijn eten gooit.

Winter of Zomer? Zomer: ik ben een klassieke koukleum. Al houd ik ook erg van de lente.

Dansen of Muziek maken? Muziek maken, al is dansen beter voor mijn conditie. En sta ik eigenlijk ook niet echt stil als ik zing of bodhran speel.

Schrijven of Lezen? Lezen voor de ontspanning

Koken of uit eten gaan? Uit eten gaan, ik ben dol op lekker eten, maar niet zo’n goede kok. Al vind ik het wel leuk om voor anderen te koken.

E-boek of papieren boek? Niets gaat boven papier. Ik lees heel slecht van een scherm.

Strand of Bos? Strand. Ik heb tot een paar jaar terug in Scheveningen gewoond.

Nacht of Dag? Dag, dan ben ik het actiefst. Op dat gebied loop ik op zonne-energie.

Is er nog iets wat ik niet heb gevraagd wat je graag zou willen zeggen tegen de lezers van bookstamel? Bedankt voor de leuke vragen, volgens mij heb je het meeste zo wel gehad. En aan de lezers: benader me vooral op social media, of spreek me aan op festivals en eventementen. Ik vind het ontzettend leuk om over boeken en schrijven te praten. Ik bijt niet hard!

Super bedankt voor dit leuke interview Cathinca

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
4 jaren geleden

Mooi uitgebreid interview heb je weer gemaakt, complimenten. Leuk om eens te lezen over schrijfsters in een genre waar ik normaal eigen nooit iets van lees!

Gisèle
Gisèle
4 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Ik heb met veel interesse die interview gelezen.Het stuk over het proces van schrijven sprak me aan.Succes met de operatie

rachel
4 jaren geleden

weer een uitgebreide inteview!!

Frederique
Frederique
4 jaren geleden

Mooi interview, goede vragen. En jij succes nog natuurlijk!

Tania
Tania
4 jaren geleden

Leuk om iets meer te komen over de schrijvers achter het boek.

Janet
4 jaren geleden

Het is weer een leuk interview om te lezen. Ik vind het vooral leuk om te lezen hoe er met (negatieve) recensies wordt omgegaan.
Janet onlangs geplaatst…The Kimberley, Australië: 17x doen in dit afgelegen gebiedMy Profile

Neeltje | Thoughts in Style
4 jaren geleden

Wat gaaf dat je haar mocht interviewen! Super interessant om te lezen.

Neeltje | Thoughts in Style onlangs geplaatst…A Pretty Pastel Hangout You Must Visit | &C Store, AmsterdamMy Profile

Sherry
4 jaren geleden

Wat een super leuke interview.

Maaike
4 jaren geleden

Wat een leuk interview en Cathinca lijkt me een hele leuke vrouw maar dit genre spreekt me niet aan dus zal niet snel een boek van haar lezen 😉

9
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x