Interview met Petra Doom

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag sluiten we helaas alweer de blogs van eigen bodem met Petra Doom af. Dat betekend dat ik een interview met Petra Doom mocht doen. Het afsluiten van de blogs vind ik wel altijd ontzettend jammer omdat je dan toch weer een soort afscheid moet nemen van een auteur. Gedurende de maand leer je deze auteurs toch een stuk beter kennen en een van de fijne dingen aan bloggen vind ik dan ook het contact met de auteurs. Maar natuurlijk ook met jullie lezers!

Maar goed tijd dus om Petra Doom is even flink aan de tand te voelen in het afsluitende interview voor haar blogs! Ik hoop dat jullie net zo hard gaan genieten van dit interview als ik heb gedaan tijdens het stellen van de vragen. Petra Doom super bedankt voor je medewerking aan de blogs van eigen bodem!

fotograaf © Koen Broos

Interview met Petra Doom

Heb je altijd al geweten dat je graag auteur wilde worden?
Ja en nee. Ik vertelde mezelf al lang verhaaltjes, en verzon samen met mijn zusje hele werelden, voor ik ooit bewust had nagedacht over het concept ‘auteur’ worden. Eigenlijk was ik het dus al voor ik het wist…

Wat deed je voordat je auteur werd?
Ik heb Kunst- en Cultuurwetenschappen gestudeerd. Daarna heb ik een poos voor een uitgeverij gewerkt, en geef ik workshops over persoonlijke ontwikkeling, symbolen en sprookjes. Maar geschreven heb ik daarnaast altijd, dat is een soort levensbehoefte.

Waar haalde je de inspiratie voor de Overstekers-serie vandaan?
Deels uit mijn liefde voor mythologie, ik was als kind al gefascineerd door Griekse en Romeinse mythen en sagen, en die belangstelling heeft zich steeds verder verbreed naar andere culturen. Deels ook uit mijn fascinatie voor verschillen in hoe mensen in verschillende culturen samenleven: hoe ze zich uitdrukken, rituelen beleven, omgaan met afwijkingen, … En tot slot komt veel ook uit het dagelijkse leven: kleine scènes die in mijn hoofd een eigen leven gaan leiden.

Op welke plek werk je graag aan je boeken?
Ik werk heel vaak opgekruld op de bank, laptop op schoot, kop thee binnen handbereik.

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven van een boek?
De fase meteen na het begin, als de eerste scènes zijn geschreven, maar ik nog helderheid moet krijgen over welke richting het boek op wil. Dan heb ik soms te veel ideeën in mijn hoofd, te veel mogelijkheden, die allemaal een heel ander boek zouden worden. Daaruit kiezen kan even worstelen zijn.

Welk personage uit de Overstekers-boeken lijkt het meest op jezelf?
Ik heb wel wat dingen gemeen met Mirabel: net als zij ben ik geneigd tot bemiddelen als ik een misverstand of conflict zie ontstaan. Anderzijds heeft ze ook heel andere karaktertrekken – ze durft bijvoorbeeld een pak meer, en anders dan Mirabel ben ik niet bepaald een ochtendmens. Maar in al mijn personages zit wel ergens een splintertje van mij, zo kan ik diep onder hun huid kruipen…

Hoe ben je bij uitgeverij Lannoo terecht gekomen?
Ik had mijn manuscript naar hen ingezonden, en kreeg veel sneller dan verwacht (uitgeverijen krijgen zoveel manuscripten dat de wachttermijn standaard drie à vier maanden is) antwoord. Binnen de week kreeg ik al een mail dat ze heel geïnteresseerd waren in mijn manuscript, de uitgever was meteen fan van mijn personages geworden.

Wat vind je het leukste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?
Er zitten veel leuke aspecten, maar het leukste… het moment dat dingen op hun plaats beginnen te vallen. Dat ik een stukje lees en echt kippenvel krijg: ja, dit is precies zoals ik het bedoelde. Eén van de allerleukste dingen na publicatie, als het eenmaal in de winkel ligt, is als iemand mij komt vertellen dat hij of zij een bepaald stukje in het boek zo spannend / grappig / tof / interessant / ontroerend vond. Soms is dat ook iets heel onverwachts. Onlangs vertelde iemand mij bijvoorbeeld dat hij tegenwoordig met zijn 6-jarige dochtertje de bieslookbloemen gaat plukken in hun moestuin, om in de sla
te gooien. Het weetje dat de bloemen ook eetbaar zijn had hij opgedaan uit Overstekers. Zijn dochtertje vertelt het nu aan wie het maar wil horen. In het boek komt dat zo even tussen neus en lippen door aan bod, ik stond er geen moment bij stil dat het iemand zelfs maar zou opvallen. Dat vond ik geweldig leuk om horen!

Heb je zelf ook inspraak in de covers van beide Overstekers-boeken gehad?
Ik heb suggesties mogen doen bij de ontwerpen. Zo hebben we bijvoorbeeld in overleg de skyline in de achtergrond op de cover van deel 1 toegevoegd, om het ‘urban’ gevoel wat sterker te maken.

Als je de boeken nu zou kunnen herschrijven zou je dan iets anders doen?
Ik heb inmiddels natuurlijk veel ervaring opgedaan, dus boek 1 zou ik nu ongetwijfeld anders schrijven. Daarnaast ben ik ook wel een schrijver voor wie een boek nooit af is, ik blijf af en toe ideeën krijgen voor een verhaal dat al lang verschenen is. Ik weet niet of het daar beter van zou worden, misschien vooral anders.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens het schrijven van je boeken?
Erop vertrouwen dat een eerste versie ‘maar’ een eerste versie is. Een boek wordt pas echt het boek dat ik in mijn hoofd heb door mijn eerste ideeën op te schrijven, zodat de ideeën van de tweede (en derde, vierde) generatie kunnen geboren worden. Die hebben plaats in mijn hoofd nodig.

Naast het schrijven van boeken geef je ook workshops wat vind je zo leuk aan het geven van workshop?
Ik ben van nature vrij introvert, maar ik vind het enorm fijn om te praten over wat mij boeit, om kennis te delen. Mensen een klik zien maken, en – zeker bij workshops over persoonlijke ontwikkeling – met een lichter gevoel naar huis te zien gaan dan ze zijn aangekomen.

Wat trekt je zo aan in sprookjes en legendes?
De symbolen en motieven daarin zijn heel diepgeworteld en tegelijk enorm toegankelijk. Je kunt ze lezen op één niveau, maar er ook in kruipen, ze ontrafelen.
Oppervlakkig zijn veel sprookjes eenvoudig, bijvoorbeeld: simpel meisje slaat prins aan de haak. Dat is en blijft een romantisch verhaal, dat een snaar beroert. Maar wat gebeurt er als je dat verhaal beschouwt als iets dat zich in één mens afspeelt? Of iets helemaal anders: wat als je de rollen zou omdraaien, of als de prins een prinses is? Wat verandert er dan aan het verhaal? Waarom? Of nog anders: met welk personage identificeer jij je eigenlijk in een bepaald sprookje? Dat kan een heel intrigerende vraag zijn. Op een workshop over Sneeuwwitje vertelde iemand bijvoorbeeld dat ze zich het meest inleefde, niet in één van de personages… maar in de sprekende spiegel.
Ze zijn gewoon een onuitputtelijke bron, die zichzelf steeds vernieuwt, zoals je wel merkt aan de stroom hervertellingen en herinterpretaties in zowel boeken als films.

Je houdt van sprookjes en legendes, welke is je favoriet en waarom?
Ik heb wel een paar favorieten… Al voor de Disneyversie (ja, die bibliotheek!) vond ik het sprookje van Belle en het Beest heel intrigerend. Zowel de tegenstelling jong onschuldig meisje / beest, de opoffering van twee kanten, als het aspect van de vormverandering/transformatie zijn elementen die mij fascineren. Ook het sprookje van de zes zwanen, met de liefde, vastberadenheid, en het geduld van het hoofpersonage, die uiteindelijk beloond worden, vind ik erg mooi. De legende van Vrouw Holle is nog een favoriet: dat het sneeuwt als ze haar kussen opschudt… dat is toch een wonderlijk en heerlijk idee? Een Romeinse legende die altijd is blijven hangen, is die van Coriolanus. Hij is een oorlogsheld die verbannen wordt om zijn politieke ideeën, vervolgens tegen Rome optrekt met een vijandelijke legermacht, en dreigt de stad te vernietigen… en die uiteindelijk door een wanhopige smeekbede van zijn trotse moeder zijn eigen trots inslikt. Vraagstukken over macht, beïnvloeding, verantwoordelijkheid vind ik heel boeiend.

Je bezoekt ook regelmatig fantasy-festivals welk festival zouden wij als lezer zeker eens moeten bezoeken.
Ze hebben allemaal hun eigen charme, zowel de kleine als de grote.
Elfia is zeker een aanrader, je stapt echt een andere wereld in: de prachtigste kostuums, leuke acts, verhalenvertellers, lezingen, een fantasymarkt, schrijvers, zwaardgevechten, paardenacts… het festival gaat twee keer per jaar door, en mijn favoriet is de versie in Arcen. De omgeving van de Kasteeltuinen maakt het extra bijzonder.
Dichterbij voor veel Vlamingen: Elftopia in Ooidonk is ook een geweldig leuk festival dat de laatste jaren flink aan het groeien is.

Wat is je grootste angst?
Op schrijversvlak: opstaan en niet meer weten wat ik nu eigenlijk aan verzonnen verhalen vind. In het algemeen: dat iemand van wie ik hou iets akeligs overkomt.

En wat is je grootste droom?
Een echt magisch verhaal kunnen schrijven, dat de wereld een stukje beter maakt voor iedereen…

Wat kunnen we in de toekomst nog allemaal gaan verwachten van Petra Doom?
Ik heb gisteren een contract getekend voor een nieuw boek: een spiritueel sprookje voor volwassenen, geïllustreerd door twee geweldige tekenaressen. Ook Overstekers 3 zit in de pipeline, en voor ietsje verderop staat ook nog een YA-project op stapel.
In de nabije toekomst kun je mij binnenkort tegenkomen op een aantal festivals: de ambachtenmarkt in Oordegem, de Schotse dagen in Alden Biezen, Elftopia in Deinze en FantaSea in Breskens.

En dan hebben we natuurlijk nog een paar dillema’s waar je uit mag kiezen en natuurlijk vinden we het leuk als je dan ook verteld waarom je hier voor kiest.

Mild of Pittig
Mild => mijn maag jammert zich te pletter als ik te veel pittig voedsel naar binnen werk, want ik vind het wél lekker op zijn tijd.

Fantasy of werkelijkheid
Fantasy => de werkelijkheid zoals hij is, zorgt wel voor zichzelf… een dosis fantasy geeft ons de open blik om die beter te maken

Dromen of doen
Dromen om ooit te doen 😉

Chocolade of koekjes
Oh jee… koekjes met chocolade mag zeker niet? Dan chocolade met nootjes!

Huisdieren of geen dieren
Huisdieren => ik heb er momenteel geen, maar zodra ik verhuisd ben naar een huis met tuin komt er een kat

Dag of Nacht
Nacht => ik ben een laatavondmens…

Vakantie of schrijven
Schrijven doe ik ook op vakantie 😉

Lezen of t.v/film kijken
Lezen => ik ben een enthousiast Netflixer, maar als ik één van beide moet laten, dan weet ik het wel

Papieren boek of e-boek
Papieren boek => aan dat gevoel kan geen e-reader tippen, maar ik moet toegeven dat hij op vakantie heel fijn is…

Hopelijk vonden jullie dit interview met Petra Doom Leuk! Petra nogmaals super bedankt voor je medewerking ik heb er van genoten!

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Amina - Imfeelinggood.nl
Amina - Imfeelinggood.nl
4 jaren geleden

Heerlijk om te lezen weer dit! Eventjes in de wereld van een schrijver meekijken, love it!

bookstamel
4 jaren geleden

Dankjewel!

Life by - Mandy Eggens
4 jaren geleden

Wat weer een leuk interview! Ik heb niks met fantasy etc maar zo’n festival lijkt me wel gaaf om een keer mee te maken

trackback

[…] weer tijd voor een recensie en dit keer is dat de recensie van Overstekers Een kracht ontwaakt van Petra Doom dit is deel 1 in de overstekers […]

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x