Interview met: Dirk Warnaar

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Afgelopen maand debuteerde Dirk Warnaar bij Celtica met zijn boek Ashan deel 1. Als Vipster van Celtica kreeg ik de kans om Dirk eens flink aan de tand te gaan voelen in een interview. Aangezien ik mensen interviewen het leukste vind dat er is, zei ik hier natuurlijk geen nee tegen. Dus ik zou zeggen: pak er een lekker kopje koffie of thee bij, leun achterover en ontdek wat Dirk Warnaar allemaal te vertellen heeft.

20190713_174017

Als eerste natuurlijk super gefeliciteerd met het verschijnen van Ashan deel 1 – Overleven je debuutboek! Hoe voelt dat nou om je eigen boek eindelijk te kunnen vasthouden? (Voor de mensen die het leuk vinden in het magazine van juni kun je uitgebreid lezen hoe zijn boekpresentatie was de magazines van Celtica vind je hier Geweldig! En de weg erheen vond ik ook geweldig, maar nu weet ik weer waar ik het allemaal voor heb gedaan. En het mooie is dat het eigenlijk ook nog maar het begin is, want nu komen de eerste reacties van lezers terug, waardoor ik eens te meer besef dat niet het boek zelf het einddoel was, maar dat het gelezen wordt!

Waar heb je de inspiratie voor Ashan vandaan gehaald? Dat is een moeilijke. Heel in het begin, een jaar of twintig geleden, had ik een stad bedacht en een paar hoofdpersonen, allemaal mannen. Maar een echt verhaal had ik niet. Pas een jaar of twee geleden begon dat verhaal zich in mijn hoofd te vormen. Vanaf dat moment ging het snel. De pagina`s vlogen onder mijn vingers vandaan. In het verhaal zoals dat nu gepubliceerd is heb ik veel van mijn liefde voor fantasy, de geschiedenis vanaf de Romeinen tot aan de middeleeuwen en mijn afkeer van ongelijkheid tussen mensen kunnen verwerken. De vrouwen zijn bijvoorbeeld veel belangrijker voor het verhaal geworden. Ik kan me vreselijk storen aan de onderdanige rol die vrouwen in de geschiedenis en in veel boeken toebedeeld krijgen, vandaar.

Ashan word een tweeluik. Heb je er bewust voor gekozen om het verhaal in 2 delen uit te brengen? Eigenlijk niet. Gaandeweg werd het verhaal simpelweg te groot voor een enkel boek. In overleg met Celtica hebben we daarom besloten om er twee boeken van te maken. Dat gaf me de vrijheid om de tijd (en de bladzijden) te nemen om de dingen goed uit te werken.

Wat vind je het zelf het leukste personage in Ashan? Dat is eigenlijk een onmogelijke vraag. Ik hou van allemaal. Als ik toch moet kiezen, dan Salvia, Belim/Ashans zus. Zij wordt steeds belangrijker voor het verhaal, dat kan ik wel alvast vertellen.

En welke karaktereigenschappen van Belim heb je zelf ook of zou je graag willen bezitten? Grenzeloze nieuwsgierigheid en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Verder ontbreekt het mij soms aan zijn lef en inzicht in mensen. Overigens, vergis je niet, hij is geen held maar een mens en maakt soms ook domme fouten die grote gevolgen kunnen hebben.

Kun je misschien wat meer vertellen over waar je liefde voor schrijven vandaan komt? Ik schrijf al sinds ik heb leren lezen. Ik hoorde pas kort geleden dat mijn moeder vanaf dat ik een jaar of dertien was tijdens het opruimen allerlei schrijfsels van me tegenkwam en dat ze vond dat ik daar talent voor had. Het zit dus eigenlijk ingebakken. Schrijven brengt je fantasie tot leven, geeft er vorm aan, maakt het mogelijk om te delen. Ik weet eigenlijk niets leukers. Ik wil het dan ook nog heel lang blijven doen.

Hoe ben je eigenlijk bij Celtica als uitgever terecht gekomen? Via een tip van mijn vaste boekhandel: Hoofdstuk Een in Brielle. Ik vertelde Jan Biesheuvel over mijn schrijfsels en hij raadde me aan om contact met Celtica op te nemen. Hij had daar als boekhandel goede ervaringen mee. Daar heb ik geen spijt van gekregen!

Wat vind je het moeilijkste aan het uitbrengen van een boek? En wat het leukste?Met het schrijven zelf heb ik geen moeite: ik ga achter mijn toetsenbord zitten en de rest gaat bijna vanzelf. Ook feedback en redigeren vind ik leuk. Ik schaaf graag net zolang aan een stuk tekst tot ik helemaal tevreden ben. Het gaat mij dus niet om de hoeveelheid woorden, maar om de kracht die van die woorden uitgaat. Alles wat daarbij helpt, is welkom, dus ook een advies vanuit de redactie om flink te schrappen wanneer ik me verlies in details. Het enige waar ik moeite mee heb, is me neer te leggen bij de planning voor het uitbrengen van het vervolg op Ashan. Als het alleen aan mij lag dan zou dat veel eerder zijn.

Vind je het spannend dat heel Nederland nu kennis kan gaan maken met de verhalen die eerst alleen nog maar gedachtes in je eigen hoofd waren? Ja en nee. Een boek uitgeven is net zoiets als je kindje aan iedereen laten zien. Je hoopt natuurlijk dat iedereen het net zo mooi vindt als jijzelf en je wapent jezelf alvast tegen minder enthousiaste reacties. Maar ik moet zeggen: tot nu toe is iedereen erg positief. Ik heb zelfs een uitgebreide boekbespreking met een paar lezers gedaan. Heel leuk om dan te horen hoe ze het boek beleefd hebben.

Over welke onderwerpen zou je nog graag eens een boek schrijven? Ik ben nu bezig met een boek over de ouden, die in de gedaante van mensen op aarde rondlopen en die door mensen als goden worden gezien. Zij gebruiken mensen om hun onderlinge strijd uit te vechten. Dat verhaal begint aardig vorm te krijgen. En daarna? Ik heb nooit een gebrek aan inspiratie, dus dat komt wel goed.

Wat is je grootste droom op het gebied van schrijven? Veel sterke, goed gewaardeerde boeken uitbrengen! En dan hoop ik dat mijn eigen helden ooit ook iets van mij lezen. Dat lijkt me geweldig!

Waarom zouden de lezers van Celtica Magazine nu juist jouw boek moeten (nou ja mogen) gaan lezen? Omdat het niet alleen maar een verhaal is in een fantasystijl. Ashan gaat over echte mensen, met verschillende achtergronden, die samen een familie weten te vormen, met problemen, tegenslagen en successen, die altijd voor elkaar klaarstaan. En dat zou voor iedereen herkenbaar moeten zijn.

Tot slot nog 2 vragen die niet over schrijven gaan maar wel een groot onderdeel van je leven zijn.

Je reist ook erg graag, vooral door landen als Ierland en Schotland. Wat vind je zo bijzonder aan deze landen? De rust die ervan uitgaat. Wanneer ik daar ben valt alle stress van me af. Ik voel me er onderdeel van de natuur in plaats van dat ik er gebruik van maak. De cultuur en de mensen daar versterken dat gevoel.

En welke plek moeten we zeker eens bezoeken als we daar zijn? Als je ooit eens een stedentrip Dublin doet, ga dan ook een dag naar de Wicklow Mountains en de oeroude grafheuvel Newgrange. Heb je meer tijd, bezoek dan de provincie Donegal. Heerlijk rustig, eindeloze stranden, de hoogste zeeklippen van Europa en de mooiste uitzichten op de oceaan. En wat betreft Schotland: de westkust en dan met name het eiland Skye. Magisch gewoon! Je snapt dat mensen hier tot voor kort nog vol in allerlei sprookjesfiguren geloofden.

Super bedankt voor dit interview, Dirk, ik heb ervan genoten om je wat beter te leren kennen. Nu ben ik zo nieuwsgierig geworden naar het boek dat ik het maar eens snel ga lezen! Dat betekent dus dat jullie in het volgende Celtica magazine mijn recensie van Ashan van Dirk Warnaar kunnen gaan lezen! Dus ik zeg: tot volgende maand maar weer.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x