Interview met: Kaat De Kock

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Vandaag is het alweer de laatste week van Kaat De Kock in de blogs van eigen bodem. Maar ik ben er van overtuigd dat er nog veel meer blogs met boeken van Kaat op mijn blog gaan verschijnen. Want inmiddels heb ik al drie boeken van Kaat De Kock gelezen en van allemaal heel erg veel genoten. Maar goed voor we voor nu afscheid gaan nemen is het eerst tijd voor het Interview met Kaat de Kock.

Interview met Kaat de Kock

Interview met Kaat de Kock 

Voor de lezers die jou nog niet zo goed kennen, hoe zou je jezelf omschrijven?
‘Ik ben onzeker, neurotisch en ongeduldig, verstop mijn verlegenheid achter een grote mond, maar ik ben ook erg trouw, heb een groot gevoel voor rechtvaardigheid en heb tegelijk een klein hartje en een groot hart. Ik heb gevoel voor humor en probeer van alles ook de grappige kant te zien. Ik lees superveel, ik hou van Engeltalige stand-upcomedy en ik ben een crazy cat lady. Ik heb een hekel aan sport, maar ik hou er
wel van om in de stad alles te voet te doen en zo beweging en frisse (nou ja) lucht te krijgen.’

Je nieuwe boek Wie denk je wel dat je bent? is net uitgekomen (Ten tijde van het verschijnen van dit interview 😉 ) Het is een young adult maar voor het eerst een thriller. Vond je het spannend om in een ander genre te gaan schrijven?
‘Ja, sowieso! Ik heb altijd graag thrillers gelezen, maar vond het een te moeilijk genre om eraan te durven beginnen. Nu ik veel meer ervaring heb met schrijven en verhalen opbouwen, durfde ik het toch te wagen. Nu ben ik uiteraard wel bang voor de reacties van het publiek, maar als die negatief zijn, nou ja, dan heb ik me er toch mee geamuseerd.’

En waar haalde je de inspiratie voor Wie denk je wel dat je bent? vandaan?
‘Ik zag een hartverscheurende film op tv over een man van wie de dochter jaren geleden vermist was en die overal zijn dochter zag. Ik vroeg me af hoe dat voor de meisjes in kwestie moest zijn en kwam zo op het idee om een boek te schrijven over een meisje dat een man ontmoet die beweert haar biologische vader te zijn.’

Wie is je favoriete personage uit een van je boeken?
‘Ik hou van Esther, het hoofdpersonage van Het is ingewikkeld, omdat ze het dichtst tegen me aan leunt. Ze is de persoon die ik was als twintiger en tegelijk ook de persoon die ik toen wilde zijn. Een mengeling van die twee.’

Je youngadultboeken hebben vaak toch wel een heftig onderwerp erin, verwerkt bijvoorbeeld over anorexia. Is dit een bewuste keuze?
‘Niet echt, ik heb altijd gehoord dat je moet schrijven over wat je kent, dus doe ik dat. En aangezien ik niet de makkelijkste puberteit heb gehad, heb ik zelf wel wat hefige dingen meegemaakt. Niets op het lijf, over anorexia is dus autobiografisch, net als Chemie. En Sterker dan jij, over partnergeweld, is een samenraapsel van verhalen van meerdere vriendinnen. Het leek me eerste geen onderwerp voor een young adult, toch ik de cijfers zag van hoeveel hogeschool- en universiteitsstudenten al te maken kregen met partnergeweld. Toen besefte ik hoe belangrijk het was om op tijd te waarschuwen voor de signalen.’

Naast het schrijven van boeken voor young adults, schrijf je ook heerlijke feelgoodromans. Een goed voorbeeld daarvan is Daar gaat de bruid. Is het lastige om te switchen van de ene schrijfstijl na de anderen?
‘Nee, integendeel. Net zoals ik tijdens het tv-kijken perfect kan switchen tussen pakweg Tempation Island of Chernobyl, zo kan ik dat ook bij het schrijven. En net de afwisseling houdt het leuk en fris, want alleen zware thema’s, zou na een tijd ook gaan doorwegen.’

En welke boeken schrijf je het liefst?
‘Dat is als kiezen wie je favoriete kind is . Nee, zoals ik zei: het is de afwisseling die het leuk maakt.’

Je youngadultboeken geef je uit via Clavis Young Adult. Hoe ben je bij deze uitgeverij terechtgekomen?
‘De ouderwetse manier: ik heb mijn manuscript opgestuurd en na heel lang wachten – ik had het een beetje opgegeven – kreeg ik het verlossende mailtje. Ja, ik heb gegild en een gek dansje gedaan!’

En je feelgoods worden uitgegeven door Horizon hoe ben je bij hen terechtgekomen?
‘Zij hadden mijn zomerverhalen en vervolgverhaal Lies in Flair (de Vlaamse Flair) gelezen en waren fan van mijn schrijfstijl. Daarom vroegen ze me of ik geen zin had om een feelgoodroman te schrijven. Aangezien ik zowat twintig jaar geleden tegen mijn zus had gezegd dat ik ooit een chicklitroman zou schrijven, was ik uiteraard meteen enthousiast, want ik had nooit gedacht dat die droom ooit écht zou uitkomen.’

Inmiddels schrijf je alweer een tijdje. Heb je altijd al auteur willen worden?
‘Als kind schreef ik in vriendenboekjes bij ‘Wat wil je later worden?’ altijd ‘juf en schrijver’. Ik schreef verhalen en was dol op opstellen boekbesprekingen schrijven. Maar ik dacht altijd dat schrijven is was voor andere, slimmere mensen met meer talent. Daarom probeerde ik zelfs niet, want een beetje gek is.

Dat ik uiteindelijk toch ben beginnen schrijven, komt omdat ik verhaaltjes begon te schrijven voor mijn dochter. Ik besefte hoe leuk ik het nog steeds vond en begon te experimenteren met genres en doelgroepen. Selfie was het eerste volledig afgewerkte boek dat daar uitkwam.’

Ik las op je website dat je Deens studeert hoe ben je daarbij terecht gekomen?
‘Ik ben verslaafd aan Deense tv-series, en soms leek het heel erg op Nederlands, maar bleek het toch iets anders te betekenen. Of hoorde ik een woord en zag ik de ondertiteling en vroeg ik me af hoe je dat woord schreef en zocht ik het op. Na een tijd was ik meer bezig met de taal dan het verhaal, dus besloot ik het gewoon te gaan leren.’

En is het studeren goed te combineren met het schrijven?
‘Dat is geen enkel probleem, want ik leer Deens via een app, meestal op de trein op weg naar mijn werk. Dat maakt dat ik de taal best goed kan lezen, ik heb de eerste twee delen van Dagboek van een muts bijvoorbeeld in het Deens gelezen, maar dat ik het nog steeds erg slecht begrijp als gesproken taal. Dus als ik iets vraag in het Deens, versta ik het antwoord niet, haha, dus dat heeft weinig zin. Maar ik kan op vakantie wel het menu en opschriften lezen of ter plaatse iets boeken op een Deense website.’

Op je website kunnen we ook lezen dat je het leuk vindt om een hapje te gaan eten en drinken of op citytrip te gaan. Welke stad is de mooiste waar je tot nu toe bent geweest.
‘Dat is een moeilijke vraag, want elke stad heeft wel iets te bieden. Ik ben gek op Londen, in die mate dat ik er graag wilde gaan wonen. Dat is nu met de brexit wel een beetje veranderd, al kom ik er nog graag. Ik probeer wel één of twee keer per jaar naar Groot-Brittannië te gaan en meestal is dat dan naar Londen. Ik ga er graag naar het theater of naar een comedy club. Maar ook in de kleinere Deense stad Aarhus ben ik mijn hart verloren. Het is er klein genoeg om gezellig en niet toeristisch te zijn, maar er is veel te zien en te doen. Ook Akureyri in IJsland vond ik prachtig. Ik zou er vast vaak naartoe gaan mocht het niet zo ver weg zijn en ik niet zou proberen om zo weinig mogelijk te vliegen voor het milieu.’

En wat is je favoriete restaurant of eten?
‘Een grote zak pickleschips! En als het iets verfijnder moet: ik ben gek op Indonesisch. Helaas hebben wij in België niet superveel Indonesische restaurants, dus als ik een dag of weekendje in Nederland ben, ga ik altijd wel op zoek naar eentje.’

Oké, even terug naar het schrijven heb je nog een bepaald doel of een droom die je graag zou halen?
‘Goh, ik vind dat ik al heel veel geweldige dingen heb mogen meemaken, maar als ik écht mag dromen, dan zou ik graag kunnen leven van het schrijven. Ik wil nog zoveel schrijven, maar ik kan niet omdat ik er nauwelijks iets mee verdien, waardoor ik vier vijfde werk. Selfie verschijnt binnenkort in Zuid-Korea, Rusland en Indonesië, dus droom ik er wel van dat mijn boek(en) daar een hit word(en) en er nog veel
landen volgen. Een verfilming van Daar gaat de bruid zou ik ook wel zien zitten.

En wat vind je eigenlijk het lastigste aan het schrijven van een boek?
‘Dat ik het voor en na mijn andere werk moet doen en daarom nooit lekker kan doorschrijven. En dat ik tijdens het hele schrijven ervan denk ‘dit is zo slecht’, omdat als ik klaar ben te beseffen ‘misschien valt het wel mee’. Ik ben bij elk boek weer even onzeker, ik ben echt superbang voor de eerste recensies op Goodreads en Hebban. Soms terecht, maar gelukkig meestal niet.’

Wat kunnen we in de toekomst allemaal nog gaan verwachten van Kaat De Kock?
‘Ik kan niet verder denken dan het volgende boek, maar je kan vast nog veel verwachten mijn mij. Nog verhalen in Flair, een kinderboek, en nog zoveel ideeën die nu nog in mijn hoofd zitten, maar zeker nog op papier gaan belanden.

Oké tot slot nog een paar dillema’s. Welke kies jij en waarom?

Dag of Nacht?
‘Dag. Ik ben echt een ochtendmens. Mensen die uitgaan tot twee uur ’s nachts, ik kan er alleen maar bewondering voor hebben. Mijn hersenen stoppen ook gewoon met werken rond middernacht.’

Winter of Zomer?
‘Winter. Waarschijnlijk voel ik me daarom ook zo aangetrokken tot Scandinavië: ik hou gewoon niet van zon en warmte. Voor mij is dat alleen maar zweterig en plakkerig. Ik hou van dekentjes en haardvuren en warme drankjes.’

Eten of Drinken?
‘Eten! Ik ben gek op eten, helaas vinden zowel mijn weegschaal als mijn dokter dan ik iets té veel vaneten hou. Nu, een lekkere gin-tonic mag je mij ook altijd trakteren, hoor.’

Papieren boek of e-book?
‘Papier. Ik heb nog nooit een e-book gelezen en zal het ook niet snel doen. Ik denk dat het ook iets te maken heeft met mijn job: ik werk als tekstcorrector, en lees dus de hele dag teksten en boeken na op een scherm, vandaar dat zo’n e-book me te veel aan werken doet denken.’

Schrijven of lezen?
‘Lezen. Schrijven is de beste job ter wereld, maar het blijft werken. Lezen is reizen naar een andere wereld.’

Koud of Warm?
‘Koud. Als je het te koud hebt, dan trek je extra kleren aan en kruip je onder dekens. Tegen te warm kan je minder makkelijk iets doen.’

Vakantie of Best Seller?
‘Dat is een moeilijke! Ik denk een bestseller, dan kan ik het jaar erna langer op vakantie!’

Kleren of Eten?
‘Ik denk toch eten, omdat het meer is dan alleen eten, het is samenzijn met vrienden en samen praten en lachen en plezier maken.’

Nogmaals super bedankt voor je medewerking aan de blogs van eigen bodem Kaat De Kock! Ik heb er enorm van genoten.

Heel veel liefs, Melanie

Wil je Kaat de kock wat beter leren kennen neem dan eens een kijkje op haar website 🙂 Of lees het blog waarin ik mijn recensie van Daar gaat de bruid met jullie deel.

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda
4 jaren geleden

Bijzonder dat iemand in verschillende genres schrijft, lijkt me erg lastig om te switchen.

Manon
4 jaren geleden

Ik krijg gelijk zin om iets van haar te lezen!

Josan
Josan
4 jaren geleden

Hey wat leuk om nu eens de kant van een auteur te lezen. Leuk dat je ze ook weet te strikken voor zo’n persoonlijk interview.

Mama Minke
4 jaren geleden
Antwoord aan  Josan

Wat leuk om dit interview te lezen. Kende haar niet maar ze komt heel leuk over.

Maaike Gulden | Social Media & Online Marketing (@maaikegulden)

Wat een leuk interview. Ik kende haar niet maar het is een feest der herkenning dus ik vind het nu al een leuk mens en ben benieuwd naar haar boeken!

Cynthia
4 jaren geleden

Leuk interview. Ik kende haar nog niet. Ik ga eens een keer iets van haar lezen.

Reisblog van Manon Ruitenberg Fotografie
Antwoord aan  Cynthia

Lijkt me erg divers waar ze over schrijft. Leuk om dit interview te lezen.

Life by - Mandy Eggens
4 jaren geleden

Wat weer een leuk interview! Ik kende haar nog niet maar die boeken zien er wel goed uit!

Caroline
Caroline
4 jaren geleden

Ik vind dit een erg leuk interview, het nodigt uitkom haar boeken te gaan lezen.

Dhini van Heeren
Dhini van Heeren
4 jaren geleden

Wat een leuk interview. De boeken zien er goed uit en best dikke boeken ook.

https://dhini.nl

trackback

[…] Kaat de Kock blijven volgen neem dan eens een kijkje op haar website. Kaat eerst nog wat beter leren kennen lees dan mijn interview met haar hier. […]

trackback

[…] Wie denk je wel dat je bent van Kaat de Kock kopen dat doe je hier. Kaat de Kock wat beter leren kennen lees dan mijn interview met haar hier.  […]

trackback

[…] Daar gaat de bruid van Kaat de Kock kopen dat kun je hier doen. Kaat beter leren kennen lees dan mijn interview met haar hier. […]

trackback

[…] Daar gaat de bruid van Kaat de Kock kopen dat kun je hier doen. Of lees mijn interview met Kaat de Kock […]

14
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x