Interview met J.J Miro

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Jeetje wat gaat de tijd ontzettend snel het is alweer eind juni. Over 2 dagen hebben we gezellig een buurt bbq ik hoop dat het dan een beetje mooi weer is. En dan is er alweer een half jaar om en gaan we weer langzaam toewerken naar de winter. Maar goed voor dat de feestmaand om is hebben we natuurlijk nog wel wat leuke dingen op de planning staan. Vandaag beginnen we met het interview met J.J Miro want het is helaas alweer de laatste week van haar blogs van eigen bodem 🙁 ik vond het super tof dat je mee wilde doen aan de blogs van eigen bodem.

Interview met J.J Miro

Interview met J.J Miro

Je schrijft onder het pseudoniem J.J Miro waarom heb je er voor gekozen om onder een pseudoniem te schrijven? J.J. Miro is een verkorte versie van mijn naam. Mijn initialen zijn echt J.J. Mijn derde naam is mijn roepnaam, welke ik heb afgekort tot ‘Mir’. En de ‘o’ komt van mijn achternaam. Ik gebruikte dit pseudoniem al op de sociale media. Als auteursnaam klinkt het beter dan ‘J.J.M. Ouwehand’. Tenzij je schrijft over de visserij ofzo.

En heb je eigenlijk altijd al auteur willen worden of droomde je vroeger van hele andere dingen? Ik droomde (en droom nog steeds) over van alles. Ik heb altijd ook erg gehouden van muziek en had graag het conservatorium gedaan. Net zo graag als dat ik dierengeneeskunde had gestudeerd, of de kunstacedemie had afgerond. De beroepen die in mijn fantasie de revue hebben gepasseerd zijn niet op twee handen te tellen, maar schrijven en het bedenken van verhalen heeft wel altijd een rol gespeeld in mijn leven. Zo ben ik jaren correnspondent geweest voor de lokale krant, heb ik stripverhalen getekend en toneelstukken geschreven.

Misschepsels van Meh: De schemerling is je debuut boek kun je in het kort vertellen aan de lezers waar het boek over gaat?
Het is een sprookjesachtig verhaal, dat zich afspeelt op de ietwat mislukte wereld ‘Meh’. De sfeer is wat grimmig maar met een ludieke ondertoon. Dit is flaptekst die ik gebruik om de lezers een zo goed mogelijk beeld te geven van het boek:

“Ik ben een hersenspinner.” Jonos maakte een lichte buiging en wachtte een paar seconden op een applaus dat uitbleef, waarna hij op theatrale toon zijn verhaal vervolgde: “Ik ben een wezen van de nacht. Een meester in het creëren van zenuwslopende illusies! Wee diegene die mijn domein betreedt!”
“Nou?”
“Die zal de schrik van zijn leven krijgen!”
“Werkelijk? Doe eens.”

Het is vijf jaar geleden dat het dorpskind Hannah het moeras betrad en de Schemerling ving. Sindsdien is de helft van Meh gehuld in duisternis en zit het jonge meisje vast in een doorgedraaide werkelijkheid. Overal ter wereld wordt er geleden onder de gevolgen van de vangst. Zelfs in het moeras. Want hoewel Jonos zich in het begin prima vermaakte met het meelokken van de vele verdwaalde zielen, valt er de laatste tijd niet veel meer te beleven. De mensen zijn gevlucht en zijn gebied is zo goed als uitgestorven.
Dan ontmoet hij Flok, een oersterke maar stijfkoppige dwerg. Hij haalt hem over om hem te helpen met het bevrijden van de Schemerling, in de hoop dat alles weer zal worden zoals het was.

En waar heb je de inspiratie voor dit boek vandaan gehaald? Het verhaal is gebaseerd op een toneelstuk die ik zo’n tien jaar geleden heb geschreven. Een van de jonge spelers, die de rol van Flok heeft gespeeld, heeft me overgehaald er een boek over te schrijven. Deze jongeman is inmiddels zelf een bekende naam in de boekbloggerswereld: Joost Zuijderduijn.

Wat is je favoriete personage in het boek?
Er zijn meerdere personages waar ik gehecht aan ben geraakt. Jonos en Flok staan voor mij zeker bovenaan, puur om de lol die ik heb gehad met het schrijven van hun eigenzinnigheden. Maar ik heb ook zeker een zwak voor Josje, het heksje uit Brokvlah.

Is er een personage in het boek met karakter eigenschappen die jou goed zouden omschrijven? Ik vrees dat ik het meest lijk op Flok. Ik ben ook erg koppig en rechtlijnig, obsessief en makkelijk te manipuleren. Tevens kom ik, net als Flok, niet altijd even genuanceerd uit de hoek en weet ik me geen raad met andermans emoties.

En hoe zou je jezelf eigenlijk in 3-4 woorden omschrijven?
Redelijk functionerend autist.

Heb je er bewust voor gekozen om in het Genre Fantasy te gaan schrijven?
Ergens wel denk ik. Niet dat ik een moment heb gehad waarin in een bewuste keuze heb
gemaakt. Maar ik heb altijd een voorkeur gehad voor verhalen die niet waarheidsgetrouw hoefde te zijn. Hoe meer vrijheid de fantasie kreeg, hoe beter.

Schemerling is natuurlijk je debuut wat kunnen we in de toekomst nog allemaal van jou gaan verwachten? Geen idee, dat hangt van jullie af. Ik zal vast nog wel een deel gaan schrijven. Maar of ik deze wil laten uitgeven, zal ook afhangen van de reacties die dit boek krijgt. Als blijkt dat ik beter iets anders kan gaan doen, zal ik dat advies ook zeker ter harte nemen.

En hoe ben je eigenlijk bij Zilverbron als uitgever terecht gekomen?
Er werd me verteld dat Zilverbron, in tegenstelling tot de meeste uitgeverijen, beginnende auteur van Nederlandse bodem graag een kans geeft. Dus heb ik ze benaderd met het verzoek mijn manuscript te lezen.

Wat zijn je grootste passies naast het schrijven van boeken?
Muziek en theater.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel? De redactie. Wanneer je het verhaal naleest en naleest, aanpast en weer naleest. Op een gegeven moment zie je het niet meer, terwijl je juist dan extra kritisch moet zijn.

Wat heb je geleerd tijdens het schrijven van je eerste boek?
Kritiek op een positieve manier te incasseren.

Wie waren jou grote voorbeelden?
De stijl van Terry Pratchett heeft me altijd erg aangesproken.

En heb je misschien nog een tip voor auteurs die zouden willen beginnen met schrijven? Wanneer iets niet lukt, probeer dan uit te zoeken waar dat aan lag, leer ervan en probeer het opnieuw. Falen hoort er gewoon bij. Het zorgt ervoor dat je beter wordt dan je was.

Tot slot heb ik nog een aantal keuze vragen. Wat kies jij en waarom?

Ochtend of avond?Avond. Alles is rustiger, de kleuren zijn zachter en iedereen is weer thuis.

Fantasy of Horror? Beide in de juiste verhouding. Genoeg fantasy om in een andere wereld te zijn, maar niet zodanig veel dat ieder personage bij een dozijn complexe namen wordt genoemd. Genoeg horror om een gruizig randje te geven aan het verhaal, maar niet zodanig veel dat het draait om de gore.

Toneel of Film?
Toneel. Maar dan vooral om zelf hobbymatig mee bezig te zijn. Als het gaat om een avondje uit, ga ik liever naar de bios dan naar een theater.

Schrijven of lezen?
Schrijven. Na het schrijven is mijn hoofd leeg. Na lezen zit mijn hoofd vol. Ik prefereer een leeg hoofd. Vooral op vakantie, of ’s avonds voor het slapen.

Ontbijt of diner ?
Diner. Ik ontbijt omdat het moet, ik dineer omdat ik tegen die tijd ook daadwerkelijk honger heb.

Fietsen of wandelen?
Wandelen. Met de hond in een bos. Heerlijk. Tijdens fietsen moet je opletten. Tijdens wandelen een stuk minder. Dat ligt me beter.

Muziek of tv? Muziek met een flinke voorsprong. Ik heb enkel een televisie om films op te streamen, maar heb ruim vijftien jaar niet meer naar een zender gekeken.

Dankjewel voor dit super leuke interview

Heel veel liefs, Melanie

Wil je meer te weten komen over J.J Miro lees dan het blog waarin ik haar voorstel hier. Haar boek kopen dat doe je hier

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda
4 jaren geleden

Leuk om zo een totaal onbekende schrijfster wat te leren kennen en hoe ze tot het schrijven van haar boek is gekomen.

Nicole Orriëns
4 jaren geleden

Leuk om te lezen, en een kijkje te krijgen in hoe het is om een schrijver te zijn! Ik kende haar nog helemaal niet.

Liz
Liz
4 jaren geleden

Ze klinkt echt als een hele relaxte en down to earth vrouw. En ze is ook echt heel realistisch. Daar heb ik wel bewondering voor.

alexenlizzy
alexenlizzy
4 jaren geleden

Weer heerlijk geschreven en leuk om meer te zien van de persoon achter de naam.

selflovemilou
4 jaren geleden

Wat een leuk en origineel interview, zeker omdat het een onbekende auteur is. Zo krijg je allicht meer inspiratie voor boeken!

Shenur
4 jaren geleden

Wat leuk om een nieuwe auteur te leren kennen. Ik ben benieuwd naar haar boeken.

Lisanne Pörteners
4 jaren geleden

Leuk om op deze manier een schrijfster te leren kennen!

Henk
4 jaren geleden

Weer een leuk interview. ik vind de naam van die wereld ‘meh’ heel goed gevonden is exact het woord dat je zegt als iemand vraagt hoe iets was, en er niet heel veel aan was.

Manon
4 jaren geleden

Leuk om het verhaal te lezen hoe een pseudoniem tot stand komt. Ik ben zelf totaal niet van de fantasy, maar wel leuk om te lezen dit interview.

Life by - Mandy Eggens
4 jaren geleden

Alvast heel veel plezier! Ik heb veel gelijke antwoorden met haar bij de laatste vragen.

Rory Blokzijl
4 jaren geleden

Wat een heerlijk nuchtere vrouw. Daar houd ik van. Alhoewel het fantasy-genre niet echt mijn ding is ben ik wel getriggerd om meer te weten te komen over waarom ze waarover schrijft. Leuk interview dus!

Janet
4 jaren geleden

Leuk om dit interview te lezen. Fantasy is niet iets wat ik graag lees, maar door het interview word ik wel getriggerd. Leuk interview en een leuke vrouw!

beautyandlifebycecilia
4 jaren geleden

Leuk interview ik lees helaas te weinig boeken iets met tijd te kort met een newborn

trackback

[…] Miro nog wat beter leren kennen lees dan mijn interview met haar hier. Of koop haar boek […]

14
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x