Interview met Marieke Frankema

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Daar zijn we weer met een interview en dit keer met niemand minder dan Marieke Frankema. Ik mocht mee doen met de blogtour voor haar 2 nieuwste boeken Verblind en DansenTot de zon op komt. Ik heb beide even voor jullie gelinkt zodat jullie mijn recensies van die 2 boeken kunnen lezen. Marieke is een veelzijdig en interessante auteur dus ik wens jullie heel veel plezier met dit interview met Marieke Frankema.

Foto van Marieke Frankema

Interview met Marieke Frankema

Zou je misschien jezelf even kunnen voorstellen voor de lezers van mijn blog?
Hallo lieve lezers, ik ben Marieke Frankema. Zangeres, (stem-)actrice, coach en schrijfster. Ik doe van alles en nog wat (heerlijk!) en in dit interview kom je daar een heleboel over te weten!

Je geeft je boeken zowel onder je eigen naam als onder je pseudoniem uit waarom heb je daarvoor gekozen?
Ik schrijf zowel fantasy als romantiek. Omdat ik pas met romantiek begon na een paar fantasy-boeken, leek het me slim daarvoor een pseudoniem te gebruiken, voordat fantasy-fans het hele boek zitten te wachten tot de magie eindelijk begint en zich dan bekocht voelen.

Zowel dansen tot de zon op komt als Verblind staan in het tekenen van dans en muziek. Waarom heb je juist voor deze 2 onderwerpen gekozen?
Min of meer bij toeval, hahaha. Verblind bestond al onder de naam ‘Blinded’ en is losjes gebaseerd op mijn tijd op de musicalopleiding. Voor Marlistories is het boek vertaald en aangepast naar Nederland. Het verhaal voor Dansen tot de zon komt ontstond tijdens het lesgeven – ik leerde middeleeuwse dans aan basisschoolkinderen en ineens was daar een roman in spe. Vandaar dat de beide boeken van dit jaar dans/theater als basis hebben.

Je schrijft zowel fantasy als romantische verhalen wat is het grootste verschil tussen deze 2 genres?
Ik zou zeggen het bovennatuurlijke element, maar het ligt ‘m eigenlijk vooral in de nadruk, denk ik. Hoewel mijn fantasy ook vaak een belangrijke liefdeslijn heeft, is het bij romantiek zover boven de andere lijnen verheven dat het echt de hoofdlijn is.

En welke van de twee schrijf je eigenlijk liever?
Ik kan met fantasy nog meer mogelijkheden ontdekken en gedachten tot leven brengen. Hoewel ik romantiek heerlijk vind, kies ik dus toch voor fantasy. Al is het een nipte overwinning, hahaha.

Dansen tot de zon komt is veel meer dan een liefdes verhaal maar mijn vraag gaat wel over de liefde. Want waarom heb je er voor gekozen om over liefde tussen 2 mensen van het zelfde geslacht gekozen? Waarom de liefde tussen de twee meiden? Nou, toen het verhaal ontstond was ik gevraagd om een verhaal te schrijven voor in een bundel waarin diversiteit centraal stond. Ik was sowieso al wat buiten mijn eigen kaders aan het denken, en de liefde tussen Machteld en Vallerie was al heel snel iets waar ik zelf zo blij van werd! Ik denk dat het goed is dat we met z’n allen werken aan een wereld waarin liefde liefde is, en waarin het niet bijzonder is wanneer twee vrouwen die delen, of twee mannen.

En vond je het moeilijk om over een onderwerp te schrijven waar helaas nog steeds teveel taboe op ligt? Ik vond het niet moeilijk om over hun liefde te schrijven. Ik denk dat liefde universeel is, dat ‘romantische liefde’ tussen twee mensen gaat om hun band en wat ze in elkaar vinden, hoe ze elkaar aanvullen en hoe ze elkaar zien. Dan maakt het helemaal niet uit hoe de sexen verdeeld zijn, zeg maar. Liefde is zoiets moois en wat Machteld en Vallerie voor elkaar voelen is zo puur, dat hun band eigenlijk heel erg makkelijk uit mijn vingers vloeide.Ik vond het wel reuze spannend om hun verhaal te schrijven, als hetero-dame zonder lesbische ervaring. Ik heb dan ook een vriendin gevraagd om het boek voor me te lezen, om zeker te weten dat ik niet per ongeluk hele domme dingen of beledigingen had geschreven en die ging helemaal mee in het verhaal. Ze had rond die tijd ook de spitzen geleend die ik als inspiratie voor Machteld had gebruikt en toen ze terugschreef dat ze die het liefst nog even wilde houden, om Machteld wat langer bij zich te houden, wist ik zeker dat het goed zat, hahaha.

Je bent een bezig bijtje je schrijft, je danst, je zingt je geeft workshops etc vind je het nooit lastig om dit allemaal met elkaar te combineren ?
Ik vind het wel eens lastig om te moeten schakelen naar iets anders terwijl ik net zo lekker met iets bezig ben. Aan de andere kant geeft het ook juist lekker veel afwisseling. Mijn leven is nooit saai. En als iets misschien een beetje stroef loopt, is er altijd wel iets anders dat wel fijn gaat. Dat is ook prettig.

Wat doe je om te ontspannen?
Ik kijk netflix. Heel soms. En spelen met mijn dochter is ook heerlijk om te doen.

Wat voor dans is je lievelingsdans ?
Ik houd van moderne dans, liefst met wat klassieke invloeden.

En naar welke muziek luister je graag. En als het dan om zingen gaat wat zou je dan kiezen? Ik luister graag naar muziek met een beetje folk/Iers erin, zoals Mumford and Sons. Maar als ik zing, heb ik liever een lied met veel emotie erin. Dan kies ik eerder voor kleinkunst en musical.

Naast alle dingen die ik net al opnoemde doe je ook aan Reiki waar heb je dat geleerd? En hoe ben je er ooit bijgekomen omdat te gaan doen?
Ik hoorde van Reiki toen ik heel klein was en heb altijd geweten: hier moet ik iets mee. Een vriendin van mij deed het ook en op een dag zag ik toevallig een tweet van haar, over een cursus vlak bij mij in de buurt. Dat was op een vrijdag, en die maandag erop begon ik met mijn eerste graad. Die ik op vrijdag gehaald had. Alsof het Universum me even een duwtje gaf.

Als je zou moeten kiezen tussen schrijven of je zang/dans activiteiten wat zou je dan kiezen?
Schrijven. Ik ben echt een maker, en ik kan mijn ei beter kwijt in de woorden dan in de andere disciplines, hoezeer ik daar ook van geniet.

En waar komt die passie voor muziek en dansen vandaan?
Die is er al van kleins af aan. Geen idee waarom precies, anders dan dat ik denk dat dans en muziek voor iedereen op een manier belangrijk zijn. Bewegen is zoiets natuurlijks (ja, zelfs als je denkt dat je het niet kan) en ook muziek is iets ‘oers’, dat we allemaal nodig hebben.

Wanneer begon het te kriebelen om een boek te gaan schrijven?
Mijn eerste afgeronde verhaal schreef ik in groep 3. Het eerste idee voor een boek kwam in groep 7, maar daar is nooit veel van terecht gekomen, hahaha. Ik wilde dus eigenlijk altijd al schrijven, maar pas na mijn musicalopleiding besloot ik dat het tijd was die droom serieus te gaan volgen. En daarna ging het eigenlijk heel snel, mijn eerste boek was binnen twee jaar een feit.

Wat vond je het moeilijkste aan het schrijfproces?
Redactie, denk ik. Het fijnslijpen, beslissen wat nu echt het beste werkt en welke darlings je moet killen. Dat is wel een heftig proces soms.

Zijn er dingen die je nu anders zou aanpakken als bijv 2 jaar geleden?
Ik weet het niet. Ik ben gegroeid, maar wel binnen de processen die ik toen ook al gebruikte. De manier waarop ik schrijf verandert niet zoveel, al merk ik wel dat een en ander aan het verfijnen is. Maar zoals bij zoveel processen waar je zelf middenin zit en waarin je meegroeit, is het lastig om precies te pinpointen waar dat ‘m in zit.

Zowel Dansen tot de zon opkomt als Verblind zijn ook uitgegeven als Marli storie. Zou je de lezers kunnen vertellen wat dat inhoudt en waarom het zo leuk is?
Marlistories zijn zo leuk! Het is een digitale boekenbox, wat betekent dat je elke week een aflevering krijgt van het boek met daarbij allemaal extraatjes die bij het verhaal horen. Luisterboeken, filmpjes, muziek, maar ook achtergrondinformatie en soms zelfs extra verhalen. Na een jaar is het boek compleet (al is er ook een abonnement van 6 weken, De Echo van de Regenboog) en krijg je het boek nog eens in z’n geheel. Ik word er zo blij van dat ik eindelijk kan delen waar mijn inspiratie vandaan komt, wat voor
associaties ik heb en hoe een verhaal nu precies tot stand komt!

Wat zou je naast zingen, schrijven, dansen en acteren nog willen leren?
Ik zou wel piano willen kunnen spelen. Dat lijkt me gaaf. Of gitaar, of viool.

Heb je nog grote dromen die je graag zou zien uitkomen? Ow ja, waar zal ik beginnen? Ik wil in ieder geval heel graag mijn verhalen delen op de Engelstalige markt. Nog meer mensen bereiken en raken, dat is een fantastisch vooruitzicht!

Wat is je grootste guilty pleasure?
Heel erg… Ex on the beach. Het begon met research voor een boek (kan ik nog niet te veel over verklappen) en inmiddels vind ik het gewoon echt leuk om te kijken! Hoewel ik ook regelmatig met mijn ogen rol, vlieg ik door de afleveringen heen, hahaha.

Over welke onderwerpen zou je nog graag eens een boek schrijven?
Ik ben bezig (al een tijd) met een boek over Stonehenge en er is een paardenboek in de maak. Verder vermoed ik dat er nog een prequel en een sequel aankomen voor Dansen tot de zon komt, is er een trilogie waar ik aan werk en… Joh, een ideeënwaterval in mijn hoofd, ik ben nog lang niet uitgeschreven!

Dankjewel voor dit super leuke en open interview Marieke. Ik heb enorm genoten van je boeken en hoop dat er nog veel meer mooie boeken van jou hand mogen komen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
www.jouvence.nl
4 jaren geleden

Erg leuk interview om te lezen! Kende Marieke Frankema nog niet.

Mario
4 jaren geleden

Leuk concept. Niet alleen reviews van een boek, maar ook wat meer te weten komen over de schrijfster 🙂

Bookstamel
4 jaren geleden
Antwoord aan  Mario

Dankjewel wat een mooi compliment

Jessie | Business Blog School
Jessie | Business Blog School
4 jaren geleden

Ik kende Marieke Frankema ook nog niet. Boeiende achtergrond heeft, en heel divers qua insteek. Mooi interview, bedankt!

Bookstamel
4 jaren geleden

Dankjewel! en bedankt voor het lezen natuurlijk

Janet
4 jaren geleden

Wat een tof interview om te lezen, het enthousiasme van de auteur komt gelijk over! Leuk om te lezen hoe de boeken tot stand zijn gekomen.

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x