Interview met Tamara Haagmans

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Nog een paar maanden en dan is de feestweek weer voorbij helaas! Ik heb enorm genoten van afgelopen maand en alle leuke dingen die ik heb mogen doen. Over 2 dagen ga ik naar Yaltival in Eindhoven wie zie ik daar nog meer? Ik kijk er enorm naar uit (nu nog duimen dat ik niet weer ziek word) want dan ga ik eindelijk Chinouk Thijssen ontmoeten. Maar goed vandaag mocht ik Tamara Haagmans nog aan de tand gaan voelen. Nou ja stiekem heb ik dat al een poosje geleden gedaan want Tamara ging in juni verhuizen en daar gaat natuurlijk een heleboel tijd inzitten. Dus wil ik Tamara Haagmans natuurlijk super bedanken dat ze mee wil werken aan de blogs van eigen bodem. Heb je nou nog totaal geen idee wie Tamara Haagmans is dan kun je hier de blog lezen waarin ze haar eigen voorstelt. Of lees mijn recensie van haar boeken Uit onverwachte hoek, De mooiste dag van je leven en Sprong in het diepe. Oké tijd om naar het interview met Tamara Haagmans te gaan.

Foto van auteur Tamara Haagmans

Interview met Tamara Haagmans

1 Je tekende afgelopen jaar je droom contract bij L.S waarom was dit voor jou een droom contract? En wat ging er door je heen toen je dat contract kon gaan tekenen.
Vanaf het moment dat ik begon te schrijven wilde ik ‘een contract bij een grote uitgever’, eentje waarbij mijn boeken gewoon in de winkel zouden liggen. Dat was mijn ultieme droom en daarom is dit ook het droomcontract… Ik heb gehuild toen ik het hoorde. En best lang ook nog…

2 Voor je dit contract tekende heb je al heel veel boeken geschreven waar komt je liefde voor schrijven vandaan? Ik ben vroeger ontzettend hard gepest. Buitenspelen deed ik niet, en dus ging ik naar mijn kamer. Internet was er toen nog niet, dus ik ging lezen en schrijven. Ik merkte dat ik alles kon laten gebeuren op papier, en kon zijn wie ik wilde. Het eerste verhaal dat ik schreef voor anderen was voor het schoolkamp van mijn zusje: Ze wilden een griezelverhaal. Op zich was het goed gelukt. Dat er klasgenootjes huilend weg zijn gerend was op dát moment het grootste compliment dat ik kon krijgen. Het was alleen niet echt netjes… hahaha.

3 Naast je eigen boeken werk je ook wel eens mee aan bundels. Wat is het leuke aan een verhaal schrijven voor een bundel? Dat je er niet een jaar lang mee bezig bent. Ik vind het leuk om korte verhalen te schrijven, waar ik niet complete karakterbeschrijvingen hoef te maken en me helemaal te verdiepen in redactie, of alles wel klopt. Voor tussendoor is dat heerlijk. Ook omdat zo’n bundel meestal wel een thema heeft en dat elke keer weer een uitdaging is.

4 Nu ik er over nadenk in een bundel werken meerdere auteurs samen. Heb je veel contact met andere Nederlandstalige auteurs? We komen elkaar vaak tegen op evenementen, of zitten in App-groepjes die over bundels gaan. Of we hebben dezelfde uitgevers. Dus ja, soms wel, maar niet altijd.

5 Als auteur ga je regelmatig naar boeken events of ergens je boeken signeren. Hoe vind je het om dit te doen? Ik zou het elke dag kunnen doen. De hele dag! Ik vind het geweldig om te praten met lezers, om te horen hoe ze mijn boeken vinden en om vragen te beantwoorden. Als je mij blij wil maken, moet je me op zo’n evenement zetten!

6 Vind je het spannend als iemand een mening (recensie) gaat schrijven over een boek van jou? Spannend is het altijd. Maar het is en blijft een mening en die mag iedereen gewoon hebben. De enige recensie die altijd echt spannend is, is de eerste, of die van Biblion (Die doen de inkoop voor de bibliotheken) Daarna valt het wel van me af.

7 Heb je eigenlijk wel eens een minder positieve recensie? Zo ja hoe ga je daar dan mee om? Ik heb wel eens een minder positieve gehad maar dat is ook goed! Als je alleen maar positieve krijgt ga je naast je schoenen lopen. Een iets minder goede houdt je met beide benen op de grond. Ik vind het wel fijn als ze hem ook onderbouwen. ‘Dat is slecht, omdat…’ en niet ‘Hij is slecht.’ Daar kan ik weinig mee. Als ik de reden weet, kan ik er op letten en ervan leren.

9 Je schrijft veel romantische een beetje sexy verhalen ligt daar je voorkeur?
Toen ik pas begon met schrijven wilde ik horror schrijven. Stephen King. Ik heb 2x een prijs gewonnen met een eng verhaal, en er is er een in een wedstrijd-bundel gekomen. Maar ik denk dat ik tegenwoordig inderdaad liever romantische en sexy verhalen schrijf, omdat het fijner is om mensen zich goed te laten voelen dan ze te laten overgeven .

10 Waar zou je nog graag een keer over willen schrijven?
Goede vraag. En ik kan je er geen antwoord op geven omdat ik -als ik denk, daar wil ik over schrijven- gewoon begin te schrijven. Er is dus niet iets dat ik nog zou willen, want dan doe ik het gewoon. Op dit moment heb ik in elk geval niets in mijn hoofd.

11 Wat vind je het lastigste aan auteur zijn? (Denk aan het schrijven , een uitgever vinden, een boekpresentatie etc) Eigenlijk is er helemaal niets lastigs aan. Als ik iets zou moeten verzinnen, dan toch als iemand je iets vraagt over je boek, je mond houden. Ik ben zo iemand die meteen het hele verhaal spoilt als ze vragen ‘Waar gaat het over’, ik heb geen filter en kan er uren over praten maar dan hoef je het boek niet meer te lezen.

12 Waar zou jij je als auteur nog graag in willen ontwikkelen?
In het ‘spreken-in-het-openbaar’ over mijn boek. Ik vind het heerlijk om met mensen te praten, of mijn boek te promoten, maar als ik iets tegen een groep moet vertellen, klap ik dicht. Tegenwoordig al minder dan vroeger, maar nog steeds wel.

13 Inspiratie waar haal je die eigenlijk vandaan?
Uit alles. Wat ik gisteren hoorde in de supermarkt, een zin die ik op tv zag. Iets dat mijn vriendin of man meegemaakt heeft, kortom: Overal vandaan. Ik hou altijd mijn ogen en oren open en het komt op de gekste momenten aangewaaid. Ik stop ook best veel van mezelf in een boek. Zo zit er in mijn Lot uit de loterij serie (Bij Tinteling Romance) een hoofdstuk over een meisje in een kledingwinkel, en dat is me zelf overkomen. Het is niet alleen goede therapie, het is ook heel geloofwaardig geschreven als je het zelf meemaakt. Sprong in het diepe is gebaseerd op mijn eigen vakantie. Ik was ook in November in Cochem en in Trier en ik heb OOK die worst gegeten. Kortom: Overal vandaan.

14 Heb je eigenlijk een favoriete plek waar je graag werkt aan je boeken?
Nee hoor. Als ik ergens kan zitten en mijn laptop stroom heeft vind ik het prima. Ik heb al eens in een klimhal gezeten met oordopjes in omdat mijn man daar moest zijn en ik moest schrijven. Ik kan me goed afsluiten en schrijven kan overal.

15 Je nieuwe boek verschijnt bijna kun je ons daar iets meer over vertellen?
Poeh, wat wil je weten? Het heet ‘De mooiste dag van je leven’ (En omdat je daar echt overal hetzelfde over kunt lezen zal ik je iets vertellen dat niet overal staat…) Het was eigenlijk een kort verhaal, dat ik schreef voor een schrijfwedstrijd, over een meisje dat in een kringloopwinkel werkt en daar een bruidsjurk tegenkwam. Een van de commentaren was ‘Ik wilde eigenlijk wel iets meer over Roy weten.’ Ik ging nadenken over Roy en bedacht wat ik allemaal met hem zou kunnen doen. En voor ik het wist had ik een outline voor een boek en een verhaal dat me kwam aanwaaien. Dit boek schrijven was een feestje.

16 En wat kunnen we in de toekomst nog allemaal van Tamara verwachten?
Een hele hoop, maar ik mag er helaas niets over zeggen tot ze het zelf bekendmaken… geduld. Haha.

Oke tot slot nog wat meer keuze vragen

Nooit meer eten of nooit meer schrijven?
Nooit meer eten. Niet alleen is dat goed voor mijn lijn, maar ik zou niet zonder schrijven kunnen.

Schrijven of lezen?
Schrijven, omdat ik mijn ei kwijt moet. Als ik een dag niet schrijf ben ik chagrijnig.

Sushi of schrijven?
DIE IS ZO GEMEEN! Maar dan kies ik weer voor schrijven. Dan schrijf ik wel over sushi.
Tonijn of Zalm? Zalm. Gebakken.

Uit eten of lekker thuis koken?
Uit eten. (SUSHI!!) Dan heb ik zelf de afwas niet, en kan ik bestellen waar ik zin in heb in plaats van te moeten eten wat mijn gezin eet.

E-books of papieren boeken?
Allebei. Soms letterlijk. ‘Schone slaapsters’ van King was zo dik dat ik het niet kon vasthouden in bed. Toen heb ik het ebook gekocht om dat in bed te lezen (zucht…)

Hardcover of Paperback?
Paperback. Hardcovers vind ik zo zonde van het geld en irritant om vast te houden.

Zon of Sneeuw vakantie ?
Zon. Kan ik lekker liggen terwijl ik bij sneeuw actief bezig moet zijn. (Liggen in de sneeuw is toch niet zo fijn)

Film of Serie
Serie. Meestal zijn die korter en je kunt er meer van kijken. Een film is na anderhalf uur voorbij.

Dit was het interview met Tamara Haagmans heel erg bedankt dat je mee wil werken aan de blogs van eigen bodem.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Manon Ruitenberg Fotografie
4 jaren geleden

Lijkt me zelf wel erg spannend indien er een recensie op je boek wordt geschreven!

3lles
4 jaren geleden

Leuk interview! Wat knap dat ze overal maar kan werken, zoals in een speelhal. Ik zou helemaal gek worden van alle geluiden. Geef mij maar een kantoortje, hihi!
Liefs,
Elles

trackback

[…] omdat ik 99% zeker weet dat ik van de boeken van deze auteurs vrolijk wordt. Een van die auteurs is Tamara Haagmans. Toen ik dan ook hoorde dat Tamara een nieuw boek uit ging brengen genaamd Uit onverwachte hoek […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x