Interview met Bes Ceyssens

Hoi lieve lezers van Bookstamel,

He bah de afgelopen dagen heb ik zo genoten van het mooie weer en dan nu is het van dat vieze motregen. Dan heb ik nog meer met de mega grote bliksem en donder van afgelopen nacht want dat vond ik echt prachtig om te zien. Maar we gaan deze vieze regenachtige dag weer een beetje opfleuren! Met een Interview met Bes Ceyssens.

Maar misschien zegt de naam Bes Ceyssens jullie wel helemaal niks dan zou ik zeggen ga haar voorstelblog hier eens lezen , Of lees hier wat meer over haar debuut boek de laatste dans, En mijn recensie van de laatste dans kun je hier lezen. In mijn Interview met Bes Ceyssens geeft ze antwoord op de vraag naar welke muziek ze graag luistert en nog vele andere vragen.

Foto 2.jpg

Interview met Bes Ceyssens

1 In het voorstel blog dat je hier kunt lezen, hebben we al kunnen ontdekken hoe je bij Clavis terecht bent gekomen. Maar hoe was het om met Clavis samen te werken?
Het was een ongelooflijk positieve ervaring. Vanaf het begin benadrukken ze bij Clavis dat het boek jouw project is, en dat het dat ook zal blijven. Bij het verbeteren van mijn boek werd er regelmatig herhaald dat ik zelf mocht kiezen welke aanpassingen ik zou doorvoeren. Ook bij het ontwerp voor de omslag had ik inspraak. Ze betrekken je bij het hele proces en dat apprecieer ik heel erg. Daarnaast is het contact met de medewerkers bij Clavis altijd positief. Ze zijn erg motiverend en ik heb er steeds een goed gevoel bij.

2 Waarom wilde je altijd al graag een boek over dansen schrijven?
Ik heb zelf jaren gedanst, maar nooit op een hoog niveau of dergelijke. Ik weet dus niet of mijn interesse daar gewekt is. Het is immers specifiek het ballet waar ik per se een boek over wilde schrijven, en die dansstijl heb ik nooit geprobeerd. Als ik echter naar een balletvoorstelling kijk of er een film over zie, word ik omvergeblazen door de
discipline en het uithoudingsvermogen van de dansers. Het ballet is niet enkel een sport, het is een kunst op zich. Ik kijk enorm op naar mensen die ballet dansen.

3 En zijn er nog meer onderwerpen waar je heel graag een boek over zou willen schrijven?
Ik heb een notitieboekje met verschillende onderwerpen die me boeien, ja. Dat zouden allemaal boeken kunnen worden, uiteindelijk. Ze liggen ook allemaal ontzettend hard uit elkaar. Zo wordt het tweede boek, dat wordt uitgegeven bij Clavis 2020, een science fiction verhaal uit de toekomst. Iets heel anders dan De laatste dans dus!

4 Ik heb zelf jaren gedanst en ben daarom dan ook gek op boeken over dansen. In jouw boek wordt perfect duidelijk gemaakt hoe hard de danswereld kan zijn. Waar haalde je de inspiratie voor je boek
vandaan?
Goh, vanuit verschillende plaatsen denk ik. Ik ben ook altijd fan geweest van boeken over dansen. ‘Maar ik wil dansen’ is zo’n boek waar ik altijd naar teruggrijp en dat me steeds kan blijven boeien. Daarnaast ben ik verschillende keren naar balletvoorstellingen gaan kijken, waar de ongelooflijke discipline van de balletdansers duidelijk te zien is. Ook in films komt dat aspect terug. Zoals verschillende lezers hebben opgemerkt, komt de film ‘Black swan’ dicht in de buurt van het boek. Ik heb niet bewust inspiratie
gehaald vanuit die film, maar ik snap de link die ze leggen wel.

5 In je boek komt het Zwanenmeer voor. Is dat ook je favoriete ballet stuk? (Ik vind zelf de notenkraker echt te gek)
Ja, absoluut. Ik ben naar een ongelooflijke voorstelling van het Zwanenmeer gaan kijken en ik was omvergeblazen. Ook het verhaal achter het Zwanenmeer vind ik prachtig.

6 Om te kunnen dansen heb je muziek nodig. Naar welke muziek luister je graag?
Mijn muzieksmaak is heel uiteenlopend. Ik kan genieten van de moderne popmuziek, maar ook van klassiekers uit de jaren ’70 en 80. Op sommige dagen kan ik van zachte metal naar Disney klassiekers gaan. Er zijn maar een paar genres die ik minder goed vind (zoals techno, rap,…). Wanneer ik schrijf,
luister ik meestal naar instrumentale muziek.

7 Zijn er dingen die je nog graag zou willen bereiken op het gebied van schrijven?
Er zijn nog zoveel dingen die ik graag zou doen. Ik zou graag mijn boek vertalen en uitgeven in andere landen. Ik zou mijn boek ontzettend graag verfilm zien. En ik zou ooit nog een meerdelige reeks willen uitgeven. Maar dat zijn natuurlijk heel ambitieuze doelen.

8 En wat is eigenlijk je aller grootste droom? Mijn allergrootste droom was een boekenwinkel binnenlopen en mijn boek daar zien liggen. Ik ben nog
steeds onder de indruk dat die droom is uitgekomen! Momenteel is de grootste droom die situatie die ik hierboven heb beschreven: succesvol worden als schrijfster. Een vertaald boek, een verfilming, een reeks. Dat is de droom.

9 Heb je misschien nog een leuke tip voor jonge beginnende schrijvers?
De allergrootste tip die ik kan meegeven is: doen en durven. Ik schrijf verhalen sinds ik twaalf à dertien jaar was en ik kan je verzekeren dat het niveau toen niet bepaald hoog lag. Maar door te blijven schrijven
en door te blijven doen, is dat niveau wel gestegen. Ook het durven-aspect is erg belangrijk. Als je denkt dat je met een goed verhaal zit en dat er misschien wel lezers zouden zijn die het net zo zouden appreciëren als jij, durf het dan op te sturen naar de uitgeverijen. Om af te sluiten met mijn favoriete citaat: ‘Niet geschoten, altijd mis’.

10 Wat kunnen we in de toekomst nog gaan verwachten van Bes ?
Hopelijk nog veel! In 2020 wordt alleszins mijn tweede boek uitgegeven bij Clavis. Ik ben momenteel ook bezig met het manuscript voor mijn derde boek, dus dat wordt ook weer spannend afwachten.

11 Wat is jouw favoriete boek?
Dit is een lastige vraag, zoals je favoriete kind kiezen. Maar als ik de keuze echt moet maken, ga ik voor De schaduw van de wind van Zafón. Dat vind ik het ultieme romantische boek. Daarnaast blijf ik fan van de young adult-boeken die ik in mijn tienerjaren meermaals verslonden heb: The hunger games, Divergent, Twilight, Wings, The maze runner,…

12 En wat is je grootste angst?
Spinnen, maar vertel dat maar niet door 😉

13 Nu je boek uit is gekomen word het door veel mensen gelezen. En komen er dus ook recensies van het boek. Hoe vind je het dat anderen nu een persoonlijke mening gaan vormen over je boek?
Moeilijk en geweldig tegelijkertijd. Ik vind het super om te zien dat mensen mijn boek lezen, dat ze de moeite nemen om hem van de eerste tot de laatste pagina uit te pluizen. Maar het is tegelijkertijd ook beangstigend om je zo kwetsbaar op te stellen. Ik heb zoveel van mezelf in dat boek gestoken, dat het iedere keer bang afwachten is op de reactie van de lezer. Een negatieve reactie is immers moeilijk om te horen, al ben ik wel fan van opbouwende kritiek/feedback!

14 Ik vergeet trouwens helemaal te vragen hoe het was om voor het eerst je eigen boek vast te houden.
In één woord: geweldig. Het heeft even geduurd, aangezien ik in Noorwegen zat toen het boek officieel uitkwam, maar toen ik het eenmaal in handen had was ik euforisch. Zoals ik eerder al zei was het mijn grootste droom om een boek uit te geven, en als die dan uitkomt is het gevoel bijna onbeschrijflijk.

Tot slot heb ik nog een aantal keuze vragen voor je. Het zou natuurlijk leuk zijn als je erbij schrijft waarom je voor het ene of juist het andere hebt gekozen.

Warm of koud?
Warm. Ik krijg het ontzettend snel koud en daar hou ik niet van.

Lezen of schrijven?
Schrijven, absoluut. Het schrijven is voor mij een uitlaatklep, waar ik alles in kwijt kan. Hoewel ik enorm kan genieten van een goed boek, blijft schrijven toch de winnaar.

Dansen of Muziek luisteren?
Een moeilijke, maar ik ga toch voor muziek luisteren. Waar ik me soms onhandig en klungelig kan voelen tijdens het dansen, heb ik dat bij het luisteren van muziek nooit.

Musical of Balletvoorstelling?
Misschien een vreemde keuze, maar ik ga toch voor musical. Ik ben in de laatste jaren naar verschillende musicals geweest en ze hebben me vaak tot tranen kunnen beroeren. Hoewel ik altijd van balletvoorstellingen zal houden en ik altijd een immens respect zal hebben voor de dansers, neig ik toch naar de musical.

Koffie of thee?
Thee, ik lust geen koffie.

Ontbijt of Diner?
Hoewel ik eerder een ochtendmens ben, ga ik toch voor diner omdat het meer en lekkerder eten bevat.

Buiten of binnen?
Buiten, vooral als het lekker warm is.

Ik hoop dat je genoten hebt van dit Interview met Bes Ceyssens! Dankjewel Bes voor je leuke antwoorden

Heel veel liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Laura | I scream beauty
4 jaren geleden

Altijd leuk om zo meer over iemand te weten te komen.

Bryan
4 jaren geleden

Leuk interview! Zeker geïnteresseerd in het boek.

Rory
4 jaren geleden

Zo, ik heb alles gelezen, ook de drie linkjes voorin het artikel (heel handig en duidelijk, want zo kan je in een oogopslag zien waar je welke informatie kunt vinden). Ik moest inderdaad ook direct aan de Black Swan denken. Het verhaal van dit boek klinkt oprecht heel spannend. Daar houd ik wel van. Leuke antwoorden ook die Bes gaf. Enne … dat van spinnen is helaas herkenbaar.

Mandy
4 jaren geleden

Wat gaaf! Dapper van haar dat ze zo’n boek schrijft over iets wat ze zelf niet doet maar wat ze wel geweldig vind. Als ik daar aan zo beginnen zou ik snel al een writersblock krijgen

Melanie Hoogvliet
4 jaren geleden

Dankjewel ik vond het zelf ook veel beter! Altijd fijn als iemand een suggestie doet en je voor je eigen kunt bedenken wat wel en niet werkt. Ik vind het echt een grote verbetering als ik de blogs voor deze week af heb ga ik het bij de voorgaande interviews ook doen.

Manon
4 jaren geleden
Antwoord aan  Melanie Hoogvliet

Lijkt me ook zo’n raar moment om je boek voor het eerst te zien en in handen te hebben. Ik hoop ooit het Zwanenmeer te kunnen zien.

Victor
4 jaren geleden

Leuk interview om zo de schrijfster beter te leren kennen. Blijven doen!

Jeannet
4 jaren geleden

Hoi Melanie, je stelt leuke vragen, beter dan ik op andere interviewblogs gelezen heb. En Bes geeft ook leuke antwoorden, waar je wat mee kan. Het lijkt me heel leuk om zelf een boek te schrijven en idd heel eng ook, want je geeft je helemaal bloot. gr. Jeannet

Bookstamel
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jeannet

Oooh wauw dat is echt een super groot compliment Jeannet! Het interviewen vind ik ook echt heel erg leuk om te doen.

Dhini
4 jaren geleden

Wat leuk interview en antwoorden. Leuk dat ze over dansen een boek schrijven.

Janet
4 jaren geleden

Leuk interview weer. Haha leuk om te lezen dat het kiezen van een lievelingsboek zo’n lastige taak is, dat kan ik me helemaal voorstellen.

An
An
4 jaren geleden

Leuk interview. Leest lekker weg 🙂

trackback

[…] je Bes Ceyssens nog beter leren kennen lees dan hier mijn interview met haar, hier mijn recensie van De laatste dans die je hier kan kopen. En hier mijn […]

trackback

[…] je Bes Ceyssens wat beter leren kennen? Lees dan hier mijn interview met haar, Hier mijn recensie van de laatste dans die je hier kunt kopen en hier de […]

trackback

[…] blogs van eigen bodem. Ik mocht toen De laatste dans van Bes lezen, en natuurlijk mocht ik haar ook interviewen. Nu verscheen onlangs het nieuwste boek van Bes Ceyssens Vruchteloos. Ik was erg benieuwd of ze […]

15
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x