Interview met: Michiel Geurtse

Hallo lieve lezers van bookstamel,

Vandaag is het weer tijd voor een interview. Persoonlijk vind ik het echt een super leuk interview geworden. Wat ik vooral leuk vind aan dit interview is dat zijn leuke persoonlijkheid goed aanwezig is in het interview. Nu zijn jullie vast heel erg nieuwsgierig geworden naar het interview, dus ik zou zeggen ga goed zitten en geniet van de dingen die Michiel te vertellen heeft.

profiel foto.jpg

1 Heb je altijd al auteur willen worden? Ja! Als kind zat het er eigenlijk al in. Zo baalde ik als kleuter bijvoorbeeld dat mijn zus al wel kon schrijven, maar ik het nog niet geleerd had. Later op de basisschool was het schrijven van opstellen zwaar favoriet bij mij. Ik had ook mazzel dat ik een juffrouw had die door had dat ik het leuk vond en mij hierin stimuleerde. Helaas deed de puberteit zijn intrede en verdween schrijven (en lezen) naar de achtergrond. Gelukkig heb ik het op latere leeftijd weer opgepakt met als gevolg columns, toneelstukken, korte verhalen en twee boeken haha.

2 Hoe ben je op het idee gekomen van de boeken over Piet en Tom kreel? Een aantal jaar terug won ik een schrijfwedstrijd voor korte verhalen waarbij de opdracht was dat er een aantal zaken, als klassieke muziek er in verweven moesten worden. Dit korte verhaal ging over een zekere Piet Kreel die elke woensdag zijn omgekomen vriendin uit de tweede wereld oorlog herdacht. Op het moment van het schrijven van dit verhaal, had ik al een gevoel dat er meer in deze man zat. Echter was de trigger toen een illustratrice mij vroeg of ze een illustratie bij dit verhaal mocht maken, zij vond het zo mooi. Ja, dat was wel het moment dat ik dacht: Piet Kreel, krasse knar, jouw leven komt op papier! En zo ben ik begonnen met het eerste boek. Humor en ernst en muziek dat waren de hoofdingrediënten over een oude man die probeert in het heden te leven, maar waar het verleden hem achtervolgd. Ergens in Piet Kreel is nog wel, kwam ook zijn kleinzoon ter tonele, Tom Kreel. Hij had ook zo zijn problemen en eigenlijk ontstond hetzelfde als bij Piet, tijdens het schrijven wist ik al: dit wordt het tweede boek! Tom Kreel, een veertiger die denkt dat hij alles onder controle heeft, maar steeds weer zichzelf tegenkomt. Wederom met humor en muziek en zeer zeker ook de bittere ernst.

3 Naast het schrijven van boeken schrijf je ook korte verhalen en toneelstukken wat vind je het leukste om te schrijven? En wat is het grootste verschil tussen het schrijven van een boek en een toneelstuk? Beide zijn leuk! Haha. Als ik er puur zakelijk naar zou kijken, dan is het lucratiever om toneelstukken te schrijven. Kijk ik met mijn hart, dan is het schrijven van boeken. Dat je in een boekwinkel ligt of bibliotheek. Dat iedereen de kans krijgt jouw boek te lezen en in jouw verhaal even meegenomen wordt, ja, hoe geweldig is dat! Aan de andere kant, wanneer je je eigen toneelstuk opgevoerd ziet worden en dus letterlijk je verhaal op de planken gespeeld ziet worden, is ook magisch! Schrijf technisch is er wel een verschil. Bij een boek probeer je een verhaal te schrijven wat je als een film meeneemt. Het beroemde ‘show, don’t tell’ element waarmee je lezers
probeert zelf te laten bedenken hoe een huis eruit ziet of een park. Bij toneel schrijf je dit soort zaken letterlijk uit. En je moet continu denken aan de podiumsituatie. Dat is waar je verhaal afspeelt. Alle personages laat je een voor een praten en gedachten kun je niet schrijven, die moeten geacteerd worden. Kortom: er zit wel een schrijfverschilletje in beide disciplines.

4 Je hebt ook nog eens een super leuk blog waar je schrijft over de dingen die je ziet? Mocht je Michiel zijn blog nog niet kennen klik dan even hier en neem een kijkje. Je kijkt dus veel om je heen wat is het raarste dat je ooit hebt gezien? Het raarste? Elke keer wanneer ik denk, nou dít is wel zo raar, gebeurd er altijd wel weer iets anders raar haha. Misschien niet het raarste maar wel een beeld wat me altijd bij is gebleven, is een meisje dat gebracht werd naar de speciaal school en weigerde in de vrieskou naar binnen te gaan. Dat was echt heel aandoenlijk en tegelijkertijd hartverwarmend om te zien. Ik heb er ook een stukje over geschreven:
https://michielziet.wordpress.com/2015/01/07/het-meisje-dat-volharde/

5 Heb je naast het schrijven van boeken nog leuke hobby’s?
Lezen! Haha…En hardlopen, gitaar spelen, toneel spelen, acteren en ik mag ook nog een groep toneelspelers regisseren.

6 Heb je een favoriete plek om te schrijven?
Nee, niet echt, maar muziek is wel een must! Ik heb dan ook een platenbak vol vinyl van jaren 60 to en met nu en Spotify.

7 Over welke onderwerpen zou je nog graag eens een boek willen schrijven?
Poeh! Dat is een lastige. Ik denk in elk geval onderwerpen waarbij de mens in al zijn goeds en slechts centraal staat.

8 Je geeft je boeken in eigen beheer uit heb je daar bewust voor gekozen?
Nee, dat klopt niet. Ik geef ze uit bij een kleine uitgever. Schrijverspunt. Eigen beheer heeft nogal wat voeten in de aarde en bij een uitgever zijn er toch al wel zaken geregeld.
Natuurlijk wil je het liefst bij een grote uitgever dan ben je eigenlijk verzekerd van landelijke dekking. Alleen is het verschrikkelijk moeilijk om daar bij te geraken. Ik zeg wel eens lichtelijk ironisch, wanneer dit boek geschreven was door Linda de Mol, had het nu in elke boekhandel gelegen. Dat is het lot van de schrijver, je moet een beetje mazzel hebben om bij een grotere uitgever te komen. Bij een kleine uitgever moet je veel aan zelfpromotie doen en veel bij boekhandels langs. Dat vind ik niet erg. Het enige waar ik wel van baal, is dat boekhandels zich zoveel fixeren op de eenheidsworst met als resultaat dat talentvolle schrijvers van eigen bodem en bij kleinere uitgevers, nauwelijks een kans krijgen. Ik mag dan nog niet eens klagen met al de landelijke aandacht die ik krijg. Alleen zou het dan ook fijn zijn dat er nog meer boekhandels het boek inslaan.

9 Heb je een favoriete personage.
Ja, Piet Kreel! Absoluut Piet. Dankzij hem heb ik een boek en is het uitgegeven! Piet is ook een beetje mijn opa. Zo ben ik hem gaan zien. Wanneer ik eens met een vraagstuk
zit, dan zeg ik tegen mezelf: wat zou Piet mij adviseren? Haha.

10 Wat is je grootste droom op het gebied van schrijven?
Echt landelijk doorbreken. Een bekende auteur worden. Dat is mijn droom. Dus moet ik maar die ene bestseller schrijven haha. Wat ook een droom is, dat Max bijvoorbeeld, mijn twee Kreel boeken gaat verwerken en een serie van maakt. Heerlijk dat dromen.

11 En wat is je grootste droom naast het schrijven? Meespelen als acteur in een film. Ik heb al de eer gehad om in een afstudeerfilm te mogen meespelen met een kleine rol (Tuut, heet de film) en dat was zo’n fantastische ervaring dat ik dit zeker nog een keer wil.

12 Wie is jou grootste inspiratie bron?
Martin Bril. Door hem ben ik de dingen gaan zien zoals ik ze nu zie met schrijven. Hij was een meester om het gewone ongewoon mooi te maken of bijzonder.

13 Wat is je favoriete toneelstuk?
Poeh! Mag een beetje zelfbevlekking? Dan zeg ik High tea bij bakkerij van Schie.

En dan nog gewoon wat keuze vragen wat kies jij?

E-book of Papieren boek?
Papier!

Hartig of Zoet?
Hartig

Zwart of Wit?
Zwart

Lezen of Schrijven?
Oei.. Lezchrijven

Nooit meer schrijven of voor altijd binnen blijven?
Voor altijd binnen blijven

Fantasie of Roman?
Lastig! Roman

Toneelstuk of boek?
Boek

Schrijven met pen of op de pc?
Met mijn handschrift? Pc!

Actieve of luier vakantie?
Actief

Is er nog iets wat je zelf graag kwijt zou willen aan de lezers?
Lezers die denken Tom en Piet wie? Die zie ik bij ons in de boekhandel niet liggen, wil ik bij deze oproepen om de #Kreel challenge te doen. Oftewel: Help deze Twentse schrijver in zoveel mogelijk boekwinkels. 

En wat kunnen we in de toekomst nog allemaal van je verwachten?
Ik ben net begonnen met en derde roman en ik wil dolgraag ergens dit jaar of volgend jaar mijn gedichten uitgeven en enkele van mijn columns.

Dankjewel Michiel voor het leuke interview en de blogs van eigen bodem! Ik heb er enorm van genoten. En ik denk de lezers ook.

Liefs, Melanie

Meer lezen over Michiel Geurtse lees dan hier de andere blogs – Deel 1 – Deel 2 – Recensie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Beauty By Bibi
4 jaren geleden

Ontzettend leuk interview. Je stelt leuke vragen! Ik lees dat een hobby gitaar spelen is. Ik vind dat zo een mooi instrument; had ik ook maar een instrument leren spelen denk ik soms. Mja het is nooit te laat om te beginnen toch!

Michiel Geurtse
4 jaren geleden

Melanie, dit was leuk om te doen en wat een mooi interview het geworden is. 🙂

Carlijn/Cinemalijn
4 jaren geleden

Leuk om te lezen! Tof dat zijn inspiratiebron ook Martin Bril is. Ik heb stápels boeken van hem gelezen, te gek!

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x