Interview met: Mirjam Mous
Hallo Lieve Lezers van Bookstamel ,
Aaaah het is alweer die tijd van de maand waar ik aan de ene kant super naar uit kijk en aan de andere kant super van baal . Want afscheid nemen van een auteur van eigen bodem is toch altijd weer een beetje jammer ! Natuurlijk weet ik dat ze niet zomaar verdwijnen ik kan ze nog steeds overal volgen hun boeken kopen en met sommige heb ik natuurlijk nog regelmatig contact om over hun nieuwe boeken of andere leuke dingen te kletsen . Maar toch voelt het dan altijd als het einde van iets wat super leuk was om te doen 🙂
Maar goed ik dwaal al weer af zoals gewoonlijk ! Vandaag is het dus tijd voor het interview met Mirjam Mous . Aangezien Mirjam een zeer gevarieerde schrijfster is kon ik het lekker over van alles en nog wat hebben. Maar natuurlijk wil ik ook Mirjam als eerste weer super bedanken dat ze mee wilde werken aan mijn blogs van eigen bodem . Ik vond het super leuk om je wat beter te leren kennen.
Foto @Renate Reitter
1 Hoe ben je ooit op het idee gekomen om auteur te worden ?
Ik heb dat beroep niet gekozen, het heeft mij gekozen. Vanaf het moment dat ik kon lezen, wilde ik al schrijver worden. Omdat ik boeken zo geweldig vind en iedereen aan het lezen wil krijgen.
2 Op welke plek schrijf je graag ?
In mijn hoofd schrijf ik overal. Onder de douche, in bed, in de auto en tijdens het wandelen. Maar het daadwerkelijke tikwerk gebeurt altijd in mijn schrijfkamer. Het is de enige plek waar ik me voldoende kan concentreren, bij voorkeur in totale stilte en zonder mensen in de buurt.
3 Je nieuwe boek H@ck is onlangs verschenen . Waar haalde je de inspiratie voor H@ck vandaan ?
Ik maak me zorgen over de toekomst, maar ben er tegelijkertijd nieuwsgierig naar. Al jaren verzamel ik krantenknipsels over ontwikkelingen op het gebied van technologie, klimaat, milieu en wat dat allemaal voor onze toekomst zou kunnen betekenen in zowel positieve als negatieve zin.
4 In H@ck zijn alle Milieuproblemen opgelost . Nu zijn de afgelopen weken de stakingen voor het klimaat volop in het nieuws geweest . Houdt deze klimaatverandering jou ook bezig ?
Jazeker! Zo erg zelfs dat ik eigenlijk liever niet meer met het vliegtuig op reis ga. Maar ik heb gemakkelijk praten, want ik heb al erg veel van de wereld gezien. Daarom begrijp ik Holden – één van de twee hoofdpersonen in mijn boek – heel goed. Hij wil echte dingen beleven en niet naar een virtuele reiswinkel.
5 Boy 7 was een grote hit en is zelfs verfilmd ( hij staat ook in mijn kast ) Welk boek dat je hebt geschreven zou je nog meer verfilmd willen zien ?
Liefst allemaal, haha. Maar als ik moet kiezen, dan zeg ik Virus. Vooral het feest in het boek, een optocht in de nacht met verklede mensen en brandende fakkels, levert volgens mij prachtige beelden op.
6 Een groot aantal van je boeken is in het Duits vertaald . Hoe ben je met je boeken in Duitsland terecht gekomen ?
Daar hebben de mensen van de uitgeverij voor gezorgd. Ze nemen mijn boeken mee naar een boekenbeurs, zoals bijvoorbeeld die in Bologna, en proberen uitgevers uit andere landen te enthousiasmeren.
7 Je schrijft jeugdboeken voor alle leeftijden heb je er bewust voor gekozen om jeugdboeken te gaan schrijven ?
Ja. Ik kan me gemakkelijker in kinderen en jongeren verplaatsen dan in volwassenen.
8 In welk genre of over welk thema zou je nog graag eens een boek willen schrijven ?
Zo ver denk ik zelden vooruit. Eerst komt er nog een vervolg op H@ck. Daarna wil ik weer iets voor jonge kinderen, waarschijnlijk met fantasiefiguurtjes.
9 Wat kunnen we in de toekomst nog van je verwachten ?
Nog heel veel boeken, hoop ik.
10 Wat is jouw gouden tip aan aspirant schrijvers ?
Lees veel. Daar leer je van.
11 Zoals ik al eerder schreef is boy 7 verfilmd vond je het lastig om het boek aan te passen naar een film script ?Dat heb ik niet gedaan, hoor. Dan zou ik veel dichter bij het boek zijn gebleven. Daar hebben ze scenarioschrijvers voor – weer een ander beroep.
12 Hoe is deze keuze gemaakt voor de rol van het hoofdpersonage voor de film ?
Geen idee. Ook daar heb ik me niet mee bemoeid. Maar ik was wel erg blij met zowel de Nederlandse(Matthijs van de Sande Bakhuyzen) als de Duitse (David Kross) Boy 7. Geweldige acteurs met precies de juiste uitstraling.
13 Hoelang schrijf je ongeveer aan een boek ?
Dat hangt af van de dikte en de moeilijkheidsgraad van een boek. Over een thriller doe ik gemiddeld een jaar.
14 Wat doe je ter ontspanning tussen het schrijven door ?
Lezen, wandelen, tv-kijken, slapen, cryptogrammen maken, naar de schouwburg of het museum.
15 Welke boeken lees jezelf graag ?
Boeken die mooi zijn van taal, met fijne zinnen en geslaagde metaforen.
16 Nu promoot ik natuurlijk de Nederlandstalige auteurs op mijn blog ! Want ik vind de Nederlandstalige taal erg belangrijk . Nu schrijf jij naast boeken ook lesmateriaal is dat heel anders dan het schrijven van boeken ?
Ik schrijf niet echt lesmateriaal maar verhalen die in een lesmethode gebruikt kunnen worden. Dan maak ik een tekst op een bepaald leesniveau waar een bepaalde leesmoeilijkheid in moet zitten. Bijvoorbeeld een tekstje met tien woorden met ch. Het is een vorm van puzzelen, zoals ik ook bij mijn thrillers doe. Hoe krijg ik alles kloppend en lijkt het toch natuurlijk? Zulke korte opdrachten geven erg veel voldoening
en even lucht tussendoor als ik met een dikke pil zoals H@ck bezig ben.
Nu nog gewoon een aantal vragen waar je voor het een of voor het andere mag kiezen .Â
Buiten of Binnen ?
Binnen lezen en schrijven. Buiten wandelen. Het een kan niet zonder het ander.
Koffie/thee of frisdrank ?
Groene thee, cappuccino (ik lust geen koffie), kraanwater en witte wijn. Frisdrank drink ik nooit.
E-boek of Papieren boek ?
Papier! Niets ruikt zo lekker als verse inkt op papier. Bovendien zit ik de hele dag al achter een scherm, dat wil ik niet ook nog als ik lees.
Hardlopen of Wandelen ?
Wandelen.
Bos of Strand ?
Ik zie liever een boom die alleen staat. En ik wandel liever langs een kust met kliffen dan op het strand. Ik houd van weidse vergezichten. Van kale vlakten, polders, heidevelden.
Lezen of Schrijven ?
Ja, zeg. Allebei!
Nou vooruit, lezen. Omdat ik daar nooit maagpijn van krijg en van schrijven soms wel. (Komt het nog wel goed met dit boek? Kan ik het nog wel?)
Boek of tv ?
Boek, omdat je dan zelf de beelden kunt bedenken.
Dankjewel Mirjam voor dit leuke interview ! ik heb er enorm van genoten net als van je boeken . Ik hoop de komende jaren nog veel van je te lezen .
Liefs , Melanie
Helemaal eens met het antwoord op papier of e-book. Papier blijft fijn om van te lezen. Ik hou ook zeker meer van een tijdschrift dan een online magazine.
Ik kan zelf geen e-books lezen met me ogen maar ik vind papier zoiezo fijner ook die geur etc.
Ik vind boeken op papier ook altijd fijner dan e-books! Blijft toch authentiek en laat het lekker blijven 🙂
Yes hier ook papieren boeken vind ik veel fijner
[…] leren kennen. We moeten natuurlijk niet alles verklappen want dan houden we niks meer over voor het interview. 27 februari gaan we verder in op de boeken van Mirjam Mous en kan ik H@ck aan jullie introduceren. […]