Interview met: Chinouk Thijssen

Hallo lieve lezers van Bookstamel,

Chinouk Thijssen schreef onlangs het boek Truth or Dance waar ik later deze maand een recensie over schrijf. Maar daarnaast is Chinouk Thijssen deze maand auteur van eigen bodem.

Hoewel ik normaal gesproken altijd eerst de recensie van het boek plaats en daarna het interview met de auteur draaien we dit keer de rollen om. Ik was namelijk een poosje geveld door de griep en loop daarom een beetje achter met het lezen van mijn recensie exemplaren. Gelukkig vond Chinouk Thijssen het geen enkel probleem om het een keer andersom te doen.

Ik wil Chinouk Thijssen natuurlijk super bedanken dat ze de tijd heeft genomen om mijn vragen te beantwoorden ! Ik heb ze weer met veel liefde en plezier samengesteld en vind het super leuk om op deze manier de auteur wat beter te leren kennen .

unnamed (2)

Interview met Chinouk Thijssen.

1 Wat was de inspiratie voor je boek Truth or Dance? Ik heb zelf iets meer dan tien jaar op een balletopleiding gezeten. Het was een strenge Engelse opleiding waarbij we elk jaar een examen moesten afleggen. Na acht jaar moest je dan klaar zijn om auditie te doen bij het conservatorium of de balletacademie, maar ik kreeg last van knieklachten en moest stoppen met dansen. Toen ik een paar jaar geleden YA-thrillers ging schrijven was mijn allereerste idee een balletthriller, omdat er veel haat en nijd is en jaloezie. Ik wilde een boek schrijven over de duistere kanten van ballet. Maar toen kwam Black Swan en durfde ik niet meer. Ik ben toen eerst Blindelings gaan schrijven en heb het idee een paar jaar laten liggen.

2 Je hebt zelf vroeger ook gedanst wat vond je het leukste daaraan?Alles. Dansen was echt mijn uitlaatklep. Het was heel zwaar om te doen. Ik danste tien uur per week, naast school. Ik deed niet alleen klassiek ballet, maar ook jazz, theater, showballet, pointes (op spitzen) en musical, dus het was ook heel afwisselend. Maar het allerleukst was het optreden. In de spotlight staan op het podium en applaus ontvangen.

3 Heb je altijd al auteur willen worden of had je vroeger ook nog andere dromen?
Ik wist niet dat je auteur kón worden. Ik had echt geen idee. Er waren boeken, maar wie
die geschreven hadden…? Het kwam pas veel later dat ik die droom kreeg.

4 Wat zou je graag bereiken als auteur?Ik wil nog zoveel. Een bestseller, vertaling, verfilming, nominatie, een prijs winnen… Ik wil het allemaal. Maar ik focus me hier niet te veel op, want dat zou afleiden van mijn schrijfplezier, en dat is niet de bedoeling. Ik ben al heel blij met wat ik nu bereikt heb.

5 Wat ik heel bijzonder vind aan jou als auteur is dat je zoveel tijd besteed aan je fans , je deelt regelmatig leuke foto’s van fans op je instagram op events sta je altijd klaar om handtekeningen uit te delen en regelmatig reageer je op post van je fans . Kost dat niet ontzettend veel tijd? Haha, ja, dat kost veel tijd, maar ik vind het zo’n eer dat lezers me berichtjes sturen, mooie dingen voor me maken en de tijd voor me nemen. Dit is wel het minste wat ik voor hen kan doen. Ik ben echt heel dankbaar voor de trouwe groep lezers die ik al heb opgebouwd en vind het heel bijzonder.

6 Over welk onderwerp zou je nog graag een boek schrijven?
Ik heb al meerdere ideeën klaarliggen om mee te beginnen, maar een groot verband
ertussen is angst. Ik vind het leuk om over mijn eigen angsten te schrijven, en ik heb er
genoeg, dus dat kunnen verschillende onderwerpen zijn.

7 Truth or Dance is een trilogie zijn de datums voor deel 2 en 3 al bekend?
Truth or Dance 2 komt in ieder geval in de zomer uit, in juni. Deel 3 heb ik nu bijna af en
hopelijk wordt de releasedatum ergens in het najaar. Zodra ik het zeker weet, staat het
meteen op social media!

8 Wat kunnen we in de toekomst nog allemaal van Chinouk verwachten?
O, zo verschrikkelijk veel! Ten eerste ga ik nog een hoop YA-boeken schrijven en komen
mijn oude boeken (Hij is van mij en Blindelings) onder nieuwe titels uit bij Clavis.
Daarnaast ga ik binnenkort beginnen aan een kinderboekenreeks. Maar ik moet eerst nog maar kijken of ik dat ook kan. Wie weet wordt dat helemaal niks. Over de verhaallijn ben ik wel heel enthousiast en als ik het ook op papier kan krijgen, denk ik dat dat best wat zou kunnen worden. Maar dat zeg ik nog heel voorzichtig, hoor.

9 Wat zijn je hobby’s naast het schrijven van boeken ? In ieder geval lezen. Ik kan me helemaal in een verhaal verliezen. Maar ik vind het ook leuk om een film of serie te kijken (thuis of in de bios), uit eten te gaan en ergens wat te gaan drinken.

10 Je hebt een super leuk booktube kanaal heb je nog tips voor beginnende booktubers ? Probeer vaste formats te bedenken (zoals een Bookhaul en een Wrap-up) zodat je altijd inspiratie hebt voor nieuwe video’s. En kijk niet te veel naar cijfertjes. Je kunt jezelf heel erg verliezen in het bijhouden van het aantal volgers en likes, en dat kan heel frustrerend zijn. Je moet het echt leuk vinden en in eerste instantie voor jezelf doen.

11 Hoe ziet jou ideale zondag middag eruit?
Nou, het lijkt me sowieso ideaal om op zondagmiddag vrij te zijn, maar zo heel vaak komt dat niet voor, haha. Ik werk bijna altijd, maar gelukkig heb ik wel een hele leuke baan en kan ik tussendoor veel knuffelen met mijn hondjes.

12 Wat is je favoriete snack?
Dit kan bij mij heel erg verschillen, ik heb altijd fases. De ene keer zoet en de andere keer
hartig. Op dit moment is mijn favoriete snack zoete en zoute popcorn (in één zak) en
nachos uit de over met cheddarkaas, crème fraîche en allemaal andere lekkere dingen

13 Ga je liever op zomervakantie of op wintersport ? Absoluut zomervakantie! Ik ben serieus nog nooit op wintersport geweest. Ik ben niet gek op de kou, dan zit ik liever binnen.

14 Welk personage uit een boek zou je wel eens willen zijn?
Rebecca Bloomwood uit Shopaholic, omdat ik haar gewoon heel leuk vind, en ik hou ook
heel erg van shoppen. En Hermione uit Harry Potter.

15 Heb je nog tips voor beginnende auteurs?
Plan het schrijven in je agenda in zodat je er ook echt voor gaat zitten. Werk elke dag een
uur eraan, dan zul je zien dat het verhaal vanzelf gaat groeien. Zorg ook voor een goede
voorbereiding. Weet waar je over wilt schrijven en leer je personages alvast kennen door
ze een soort dossier te geven. Hierdoor gaat het schrijven makkelijker en soepeler en loop je minder vaak vast. Bij een thriller: weet voordat je begint hoe de plot ongeveer in elkaar moet zitten, dan werk je echt ergens naartoe.

16 Nu promoot ik op mijn blog natuurlijk het Nederlandstalige boek! Van welke
Nederlandstalige auteurs zouden we zeker eens een boek moeten lezen ? En heb je nog
ideetjes hoe we de Nederlandstalige auteurs nog meer kunnen promoten ? O, er zijn er
zoveel die ik goed vind en die ik wil noemen. Wat YA betreft denk ik aan Daniëlle Bakhuis, Buddy Tegenbosch, Mirjam Mous, Jen Minkman, Mirjam Hildebrand, Mathilde de Graaf en Lotte van den Noort. En ik lees graag jeugdthrillers van Margje Woodrow, Cis Meijer, Mel Wallis de Vries en Eva Burgers. Stuk voor stuk geweldige Nederlandstalige auteurs. Ik vind dat jullie al heel goed bezig zijn met de promotie!

17 Stel Truth or Dance zou een film worden , welke actrices zou je dan willen hebben voor de hoofdrollen ?
In ieder geval zou ik Holly Brood willen. Ik ben fan van haar geworden toen ze aan Dance Dance Dance meedeed. Ook zou ik Igone de Jongh als lerares klassiek ballet in de
verfilming willen. Zij is een heel groot voorbeeld voor mij. Volgend jaar ga ik haar voor het eerst zien in haar rol als eerste soliste in Het Nationale Ballet. Ik heb Het Zwanenmeer al meerdere keren gezien, maar nog nooit met Igone in de hoofdrol.

Chinouk ik vond het super leuk om al je antwoorden te lezen ! Wel grappig want Holly brood vind ik zelf ook enorm goed en Igone ! ik ben natuurlijk dan zelf ook een enorme dans fan!

Liefs , Melanie

Meer lezen over Chinouk Thijssen dan kun je dat hier doen: Deel 1Deel 2 Recensie – En hier kun je de boeken van Chinouk kopen.

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Manon
4 jaren geleden

Wat een heerlijk en enthousiast interview leuk om te lezen!

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x