Je hebt Dyslexie en toch een blog.

Hallo Lieve Lezers van bookstamel, regelmatig krijg ik dezelfde vragen van lezers van mijn blog! Een van de meest voorkomende vragen is hoe het is om een blog te hebben terwijl je dyslexie hebt. Deze vraag gaan we vandaag beantwoorden.

Bloggen met Dyslexie

Bloggen met dyslexie is dat niet heel lastig? Tja dat is een hele goede vraag! En ik moest dan ook echt even over deze vraag nadenken want wat is lastig. Ik vind bloggen vooral heel erg leuk om te doen en helemaal als het bloggen over boeken is omdat ik heel erg graag lees. Lezen heb ik namelijk totaal geen moeite mee, vroeger op school haalde ik mijn punten voor Engels en Nederlands dan ook op met mijn leestoetsen. Maar schrijven dat is dan weer een heel ander verhaal. Ik heb erg veel moeite met schrijven van bepaalde woorden die ik gewoon keer op keer verkeerd kan schrijven, Ik kan ook bijv een titel van een boek of de naam van een schrijfster wel 100 keer lezen en hem dan uiteindelijk toch nog verkeerd schrijven Daarnaast is het bijvoorbeeld voor mij erg lastig het verschil te onderscheiden tussen wanneer ik me of mijn moet plaatsen. Het zetten van leestekens dat is nog zo’n vervelend iets met mijn dyslexie vaak doe ik maar gewoon iet.

Maar echt lastig?

Dus lastig tja hoe ik dingen moet schrijven is soms erg lastig. Maar ik denk dat zolang ik vanuit mijn hart schrijf en er gewoon eerlijk over ben dat ik er niet zo heel veel last van heb. Mijn blog is de afgelopen maanden enorm gegroeid als je kijkt naar het bezoekers aantal. Ik denk dan dat mensen het dus toch wel leuk vinden wat ik doe. Ook ben ik nog niet echt vaak aangesproken op mijn “foutjes” om het zo maar even te noemen. Tuurlijk hoe meer bezoekers ik krijg hoe spannender ik het vind want dat betekent dus ook dat meer mensen mijn spelfouten zullen ontdekken. Zeker omdat we het hebben over een wereld waarin taal een hele grote rol speelt. Toch hoop ik met mijn blog te kunnen laten zien dat ondanks dat je dyslexie hebt en fouten maakt je toch ook heel erg van lezen en schrijven kunt houden.

Het positieve aan bloggen met dyslexie is dat ik er enorm veel van leer. Woorden die ik vroeger altijd fout schreef krijgen nu elke keer zo’n mooi rood streepje van de spellingscontrole en daardoor weet ik dat ik iets niet goed heb gedaan. Waar ik in het begin die woorden nog regelmatig op moest zoeken zie ik nu zelf vaak de fout al , en sommige woorden schrijf ik al helemaal niet meer fout . Ook krijg ik af en toe tips van schrijvers of uitgevers hoe ik kan kijken of ik bijv me of mijn moet schrijven. Maar als ze dat doen dan is het niet belerend maar meer op een manier van misschien heb je er iets aan. Ik sta dan ook zeker open voor dit soort tips en tricks. Sterker nog ik zit er over na te denken om toch eens te kijken of ik door middel van een opleiding of workshop mijn taal nog meer kan verbeteren. Vroeger werd er op school gewoon heel weinig met dyslexie gedaan je kreeg wat extra tijd en dat was het . Terwijl tegenwoordig er gewoon heel veel tips en tricks zijn om mensen met dyslexie bepaalde dingen te leren .

Maar ook heb ik dus wel eens mails met interviews of voorstelblogs naar auteurs gestuurd waar ik domme foutjes in heb gemaakt , zoals de titel verkeerd schrijven of een achternaam een paar keer goed en fout schrijven omdat ik het soms echt niet zie. (dit gebeurd steeds minder en als het gebeurd komt het vaak omdat ik moe ben of teveel op een dag heb gedaan) En gelukkig vonden de auteurs het geen mega ramp. Mijn eind oordeel is dus eigenlijk vrij simpel. Bloggen met dyslexie is niet lastig maar soms wel een uitdaging.

Heel veel liefs , Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Wil je meer weten over Dyslexie en wat het nu eigenlijk is. Dan raad ik je aan om dit artikel te lezen.

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dylan gaat naar buiten
5 jaren geleden

Mooi hoe je dat omschrijft: “Bloggen met dyslexie is niet lastig maar soms wel een uitdaging.” Zo zie je ook maar dat die twee elkaar echt niet hoeven uit te sluiten!

lodi
5 jaren geleden

Ik kan me voorstellen dat het een hele uitdaging is en alleen maar mijn complimenten dat je je er niet door laat weerhouden toch te bloggen.

Nicole Orriëns
5 jaren geleden

Ik denk ook dat het best beide kan. Wel lijkt me een spellingcontrole dan erg handig.

Melissa
5 jaren geleden

Zelf ook dyslectisch maarvind zo heerlijk om te schrijven en mensen moeten maar overheen lezen denk ik zo.

Skincarebynaomi
5 jaren geleden

Ik vind het heel dapper dat je ondanks je dyslexie toch een blog bent begonnen. Misschien kost het wat meer moeite, maar je kan wel je hobby uitvoeren! Mensen die het niet goed vinden gaan maar lekker weg toch?

Wanda
5 jaren geleden

Mooi dat het je in ieder geval niet heeft weerhouden om een blog te beginnen! Misschien dat spellingscontrole dan een mooie hulpmiddel is en bij twijfel kun je misschien iemand in je omgeving vragen hoe je een bepaald woord moet schrijven.

Mama Isidore
5 jaren geleden

Ik vind dat dyslexie geen beperking moet zijn om jezelf schriftelijk te kunnen uiten en jij bent daar het voorbeeld van!

Mandy
Mandy
5 jaren geleden

Super knap dat je toch bent gaan bloggen! Ik merk je foutjes niet (storend) op en je leert er alleen maar van. Knap hoor.

manon
5 jaren geleden

Goed dat je blogt!

Milou
5 jaren geleden

Bloggen en zo kan prima met dyslexie, denk dat het ook wel een goeie oefening is. Mijn vriend had er ook last van en door maar te oefenen (en moeten op werk) is hij stappen vooruit gegaan. Waarom jezelf iets ontzeggen als het je passie is?

ingrid
ingrid
5 jaren geleden

super goed dat je het gewoon doet en er open over bent. hiermee stimuleer je anderen vast ook

Janet
5 jaren geleden

Bloggen met dyslexie lijkt me toch niet altijd heel gemakkelijk, maar zolang je bloggen leuk vindt, lijkt het me meer dan waard.

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x