Wat is hms?

Hallo lieve lezers van Bookstamel, regelmatig heb ik het op sociale media over mijn beperkingen. Ik vind het belangrijk om deze beperkingen bespreekbaar te maken. Tijdens mijn vragen rondjes op sociale media krijg ik regelmatig de vraag wat HMS. Ik heb het natuurlijk vaak over HMS omdat ik deze aandoening zelf heb. HMS is de afkorting van Hypermobiliteitssyndroom. Vandaag ga ik jullie proberen te vertellen wat dit precies is en hoe ik hier mee om ga in mijn leven.

Wat is HMS?

Laat ik bij het begin beginnen. Mensen met HMS hebben last van Hypermobiliteit. Als je hypermobiel bent, zijn je pezen en gewrichten te soepel. Je gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te bewegelijk. Meestal merken mensen dat ze hypermobiel zijn het aan hun vingers, knieën of de wervelkolom. Deze kunnen hun vingers bijvoorbeeld veel verder overstrekken dan iemand anders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een duim die plat tegen de pols aan gelegd kan worden. Of een pink die meer dan 90 graden naar boven kan flexen.

Deze hypermobiliteit hoeft geen klachten te geven. Je hebt mensen die helemaal niet merken dat ze het hebben. Maar je hebt ook een groepje mensen zoals ik die veel klachten ondervinden door hun Hypermobiliteit. Dit noemen ze dan het hypermobiliteits syndroom of te wel HMS.

Denk jij nou van hé dat herken ik misschien ben ik ook wel hypermobiel neem dan eens een kijkje op de site van Reuma Nederland.

Welke klachten ervaar ik van mijn hypermobiliteit?

De volgende vraag die ik dan automatisch krijg is welke klachten heb je dan allemaal. Tja heb je even want dat zijn er nogal wat! Toen ik net ontdekte dat ik hms had viel het nog wel mee. Toen moest ik vooral opletten met sporten en kreeg ik te horen dat ik beter niet meer kon dansen omdat ik nogal eens mijn pols of enkel verzwikte. Echter de laatste jaren ging ik erg hard achteruit. Het begon met een aantal luxaties en subluxaties zoals we dat noemen in mijn knie. Daardoor kwam er veel vocht achter mijn knie te zitten en heb ik een tijdje op krukken moeten lopen.

De laatste 2 jaar heb ik vooral veel last van mijn vingers door al het overstrekken. Hierdoor kon ik op een gegeven moment geen potje of pen meer vast houden. Daarvoor ben ik inmiddels een aantal keer aan mijn hand geopereerd en draag ik een silversplint. Ook mijn schouder blijft maar subluxeren zelfs in mijn slaap. Daardoor heb ik enorm veel last van mijn nek en schouder. Je kunt dus wel stellen dat ik helaas erg veel klachten heb.

Belemmert het hypermobiliteits syndroom je in het dagelijkse leven?

Dit hoeft dus niet zo te zijn maar in mijn geval dus wel. Ik overbelast me zelf heel snel. Maar heb dus ook minder kracht in mijn handen waardoor het open draaien van een fles soms al een hele onderneming is. Gelukkig zijn er heel veel dingen die ik nog wel kan. Het is vaak gewoon een beetje anders denken en op tijd je rust nemen. Daarnaast slik ik ook meer pijnstillers dan de meeste mensen. Een pijnvrije periode ken ik namelijk niet echt. Elke dag heb ik wel pijn de ene keer alleen wat meer dan de andere keer.

Wat kan je er aan doen?

Nou eigenlijk niet zo heel veel. Het is niet zo dat je een pilletje neemt of een operatie doet en de HMS verdwenen is. Wel kun je dingen doen om je te helpen met de pijnklachten. Zo kun je bijvoorbeeld dus een brace of een splint dragen, een operatie doen om je banden strakker te zetten en revalidatie therapie nemen. Daarnaast kan de dokter pijnmedicatie voorschrijven indien nodig. Het aller belangrijkste is natuurlijk wel dat je probeert om te blijven bewegen anders krijg je er nog veel meer klachten bij. Zo probeer ik bijvoorbeeld elke dag een rondje te lopen. Alleen is dit rondje de ene keer 10 minuten en de andere keer een half uur.

Heel veel liefs, Melanie

lees ook eens leven met HMS – Spalken, gips en operaties.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x