Interview met Madelein Kerseboom

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is helaas alweer de laatste week van de blogs van eigen bodem in het teken van Madelein Kerseboom ! Het voelt altijd zo dubbel aan de ene kant ben ik super blij dat ik weer 4 mooie weken heb kunnen neerzetten aan de andere kant vind ik het altijd jammer omdat je de schrijfsters ook zo veel beter leert kennen . Madelein is een hele warme lieve vrouw om mee samen te mogen werken . En ik denk dat jullie aan de antwoorden in dit interview met Madelein Kerseboom dit wel terug zien . Ik wil Madelein dan natuurlijk ook super bedanken voor haar medewerking aan deze blogs ! en ik ben natuurlijk reuze benieuwd naar de baby straks en het tweede boek ! dus ik ga Madelein zeker blijven volgen .

Interview met Madelein Kerseboom

Met welk personage zou jij een dag willen ruilen?

Met Kiki, de vrouwelijke collega van hoofdpersoon Alice in De Hot Daddy List. Onderling houden de collega’s op het kinderdagverblijf een lijst bij, waar de meest sexy papa’s van de kinderen op staan. Natuurlijk is de lijst een grap, die zorgt voor veel hilariteit en zijn Arie, Kiki en Alice heus wel serieus met hun werk bezig. Kiki is vrijgezel en beland op een bepaald moment in bed met een gescheiden vader van één van de kinderen. Ze is een vrijgevochten type, een heel vrije geest. Het lijkt me leuk om een dag in haar hoofd te zitten. Ze is zo compleet het tegenovergestelde van hoe ik ben. Voor een dagje lijkt me dat wel leuk.

Wat vind je familie ervan dat je bent gaan schrijven?

Ze vinden het geweldig en volgen elke nieuwe ontwikkeling op de voet. Ze zijn een enorme support, willen geen signeersessie missen en ook bij de Libelle Zomerweek en Margriet Winterfair zijn ze van de partij. Uitgeverij Marmer staat daar altijd met een boekenkraam en er worden de hele dag door workshops gegeven door een auteur van de uitgeverij. De afgelopen keren mocht ik de workshop geven. Enorm leuk! Het voelt heel goed dat m’n familie en vrienden zo meeleven. Ik merk aan alles dat ze trots zijn en het me enorm gunnen. M’n moeder, zus en beste vriendin zijn m’n eerste proeflezers. Dit was al zo, lang voordat er een uitgever in beeld was. Ze vragen regelmatig of ik alweer een paar nieuwe hoofdstukken voor ze heb klaarliggen en als die “uit” zijn balen ze dat ze een tijd moeten wachten totdat ze eindelijk verder kunnen lezen.

Wat lees je zelf graag?

De laatste jaren zijn dat vooral thrillers, vaak van Nederlandse bodem. Maar, als er bijvoorbeeld een nieuw boek van Chantal van Gastel uitkomt, reken maar dat ik een bezoekje aan de boekwinkel breng. Er zijn zoveel goede Nederlandse auteurs; Linda van Rijn, Mariëtte Middelbeek, Esther Verhoef, Saskia Noort, Loes den Hollander… Om er maar eens een paar te noemen.

Als je een boek leest waarvan je na het lezen denkt ‘Wow, wat een goed boek!’ en
daarna je eigen boek gaat lezen. Zie je dan nog verbeterpunten of ben je super
tevreden zoals het boek is. 

Wat een grappige vraag. Ik kan enorm genieten van het werk van andere auteurs. Al denk ik niet dat je een vergelijking moet maken met je eigen werk, omdat elk boek op zichzelf staat. Als het goed is heeft iedereen een eigen en unieke schrijfstijl. Iets wat een auteur authentiek maakt. Natuurlijk lees ik dingen waarvan ik denk ‘Wow! Ik zou willen dat ik dit had bedacht. Dit is geniaal!’, maar ik kan ook oprecht lachen of huilen om m’n eigen bedenksels.

Wat kenmerkt jouw schrijfstijl?

Wat ik in veel recensies teruglees is dat De Hot Daddy List een echte feelgood is, maar tegelijkertijd ook een iets zwaardere roman. Hier kan ik me wel in vinden. Ik hoor vaak terug dat het boek grappig is en vlot leest, maar heb er bewust voor gekozen ook zwaardere onderwerpen aan bod te laten komen. Rouwverwerking, een leven dat ontspoort raakt, ziekte en hoe een omgeving daarmee omgaat. Natuurlijk hebben jullie tot nu toe nog maar één boek van mij gezien, maar ik kan alvast vertellen dat ik taboes in m’n volgende boek ook niet uit de weg ga.

Heb je tips voor beginnende auteurs?

– Lees veel boeken. Binnen het genre waarin je schrijft, maar ook daarbuiten. Als je veel leest ga je
automatisch meer nadenken over verhaallijnen, plotontwikkelingen etc.
– Ga niet alleen af op de mening van vrienden en familie. Natuurlijk, als je achterban een beetje eerlijk is en jou echt verder wil helpen,
zullen ze het je heus wel vertellen als je verhaal niet in de smaak valt. Maar… hou in je achterhoofd dat ze je kennen. Je vrienden en familie vinden het (waarschijnlijk) sowieso tof dat je schrijft en zullen feedback altijd voorzichtig brengen. Ze willen je niet kwetsen. Echt eerlijke feedback is zo’n beetje zeggen dat ze je kind lelijk vinden. Bijna niemand durft dat… Gelukkig maar 😉
– Lees boeken over het schrijfwereldje. Het is best lastig om op internet goede informatie te vinden over het schrijfwereldje en alles wat daarbij komt kijken. Gelukkig zijn er boeken! Persoonlijk heb ik veel gehad aan ‘Alweer een bestseller’ en ‘Handboek voor schrijvers’.
– Schakel een professioneel oordeel in. Zoek een goede redacteur en laat die naar jouw werk kijken. Ja, dit kost geld, maar je leert er ook een hoop van. Zie het als een cursus. Als je echt serieuze plannen hebt kan dit je absoluut verder helpen. Een redacteur kijkt op een totaal andere manier naar een tekst dan een willekeurige proeflezer. Ga trouwens niet voor de eerste de beste persoon die zich voordoet als redacteur, maar eigenlijk
helemaal geen diploma heeft. Ga voor een professional, iemand die zijn sporen heeft verdiend in het vak, gewerkt heeft bij grote uitgeverijen, of nog steeds freelance klussen doet voor uitgeverijen. Dit is super spannend en waarschijnlijk houd je je hart vast wanneer je zijn of haar oordeel leest, maar het is het ongetwijfeld waard.

Hoe ben je in contact gekomen met je uitgeverij? 

Zoals een hoop van jullie inmiddels wel weten, heb ik het schrijven opgepakt nadat ik de ziekte van Meniere kreeg. In eerste instantie was schrijven een hobby. Iets om plezier aan te beleven op dagen dat ik me goed voelde. Het was heerlijk om in m’n eigen gecreëerde wereld te stappen en alle ellende even te kunnen vergeten. Het manuscript werd steeds langer en er kwam een moment waarop ik dacht ‘Waarom probeer ik het niet te laten uitgeven? Wat heb ik te verliezen?’. Tot die tijd had ik alleen een paar proeflezers laten meelezen, die gelukkig erg enthousiast waren. Ik heb redacteur Coen Geertsema naar m’n manuscript laten kijken en hoewel hij me echt niet spaarde, zag hij gelukkig wel talent. Op zijn aanwijzingen heb ik het manuscript herschreven. Ontzettend leerzaam! De redacteur zag publicatiemogelijkheden en met z’n tips heb ik het manuscript naar een aantal uitgeverijen opgestuurd. Maanden van wachten volgde. In die tijd heb ik me vaak ingebeeld hoe het zou zijn als ik HET telefoontje van een uitgeverij zou krijgen. Het telefoontje bleek een e-mail te zijn. Uitgeverij Marmer wilde een gesprek. Ik kon m’n geluk niet op en ineens kwam alles in een stroomversnelling terecht. Nog geen week na het eerste mailcontact zaten we met elkaar om tafel. Gelukkig was er sprake van een goede klik met de uitgevers. Ze zagen publicatiemogelijkheden, maar er moest nog wel het één en ander aangepast worden aan het verhaal. In de eerste versie kreeg de hoofdpersoon namelijk een affaire met één van de vaders. Dit vonden de uitgevers iets te ‘out of the box’ voor een debuut. Lezers willen een heldin als hoofdpersonage, iemand met wie ze zich kunnen identificeren. Zeker voor een eerste boek was iemand die zelf vreemdging een te grote gok. Zouden de lezers de hoofdpersoon nog wel sympathiek genoeg vinden? Een paar maanden heb ik flink moeten knutselen aan de verhaallijn, maar wel met het vooruitzicht dat het boek in de winkels zou komen te liggen.

Wat heeft je geïnspireerd om te beginnen met het schrijven van boeken?

Toen ik ziek werd, kwam m’n leven van de een op de andere dag op z’n kop te staan. Het was heel heftig om plotseling van een gezond persoon naar iemand met een chronische ziekte te gaan. M’n vriend en ik hadden samen plannen gemaakt. Ik zou m’n opleiding afmaken, een baan zoeken in het basisonderwijs en met twee salarissen wilden we een huis kopen om ooit een gezin in te stichten. Ineens was alles anders en stonden al onze toekomstplannen op losse schroeven. In die zware periode heb ik me zo nu en dan kunnen optrekken aan een goed boek. Het was zo heerlijk om even in een andere wereld op te gaan. Je gewoon te laten meevoeren door een verhaal. Schrijven gaf mij ditzelfde effect. Ik hoop dan ook dat er mensen zijn voor wie ik hetzelfde kan betekenen. Dat er dames zijn die iets aan m’n boek hebben. In welke persoonlijke situatie ze op dat moment ook zitten. Ze hoeven er geen grote levenslessen uit te halen. Al is het maar een paar uur ontspanning. Een paar uur meeleven met Alice. Lachen… Huilen… Ik zou het geweldig vinden als ik dit kan bereiken, met iets waar ik zelf zoveel plezier aan beleef.

Hoe bedenk je de personages van je boeken ? 

Hmm… Ik ben bang dat dit een beetje vanzelf gaat. Als antwoord hebben jullie daar waarschijnlijk niet zoveel aan. Het begint bij mij met een idee voor een verhaallijn, een thema of taboes die ik wil aankaarten. Daar ga ik over nadenken, de boel uitwerken op papier en dan komen er als vanzelf personages bij die hun rol in het verhaal goed kunnen vervullen. Een mengeling van lieve, zachtaardige, grappige en stoere personages, met daar tegenover een paar verschrikkelijke idioten werkt voor mij. In de categorie ‘idioten’ maak ik een onderscheid tussen personages van wie je
gelijk doorhebt dat het een idioot is, of iemand met een verborgen agenda en een hoop geheimen.

Als je de kans zou krijgen om met een andere auteur samen een boek te schrijven,
welke auteur zou dat dan zijn?

Mag ik bedanken? Ik denk dat ik geen boek met iemand anders zou willen schrijven. Wel vind ik het heel fijn om zo nu en dan de verhaallijn te bespreken. Dit doe ik graag met Ruud (m’n man), m’n beste vriendin of met de uitgever. Het werkt vaak heel verhelderend en zorgt er tot nu toe altijd voor dat ik nieuwe inzichten krijg en weer verder kan.

Je word binnenkort mama. Vind je het spannend of kijk je er juist enorm naar uit?

Dat klopt. In december krijgen Ruud en ik ons eerste kindje. De babykamer is klaar en alle spullen zijn in huis. We hebben er ontzettend veel zin in! Ook genieten we nu al volop van deze mooie periode.

Als het goed is heb je bijna het schrijfproces afgerond van je tweede boek, dat
gepland staat voor mei 2019. Kun je ons al een tipje van de sluier geven over de
inhoud en meer vertellen over je planning? 

Het doel is om voor de bevalling de eerste versie van het verhaal op papier te hebben staan. Daarna trek ik de stekker er even uit en is het babytijd. In het nieuwe jaar vindt het herschrijven en de redactierondes plaats. Half mei ligt m’n tweede boek in de winkel. Precies een jaar na het verschijnen van m’n debuut. Tot nu toe noem ik het boek nog steeds “boek 2”. Binnenkort krijg ik de omslagvoorstellen te zien. Op het moment dat de cover definitief is, onthul ik de titel en omslag op m’n facebook pagina en instagram profiel. Op dit moment kan ik alleen zeggen dat het nieuwe boek opnieuw een feelgood roman is. Het is een losstaand verhaal, dus geen opvolger van De Hot Daddy List. De thema’s zijn uiteraard liefde en vriendschap, maar ook gewicht, afvallen en Second Love!

Hoe voelde je je op het moment dat je het eerste exemplaar van De Hot Daddy List in handen kreeg? 

Dat moment kan ik me nog heel goed herinneren. Het was begin mei van dit jaar. Samen met de uitgever was ik op bezoek bij de drukkerij, om te zien hoe ze van het manuscript een écht boek maakten. Ik moest dit gewoon zien, voelen, ruiken! Het was een van de dromen die dit jaar in vervulling zijn gegaan. Zo bijzonder! Als een kind zo blij liep ik rond en kon maar geen genoeg krijgen van alle mooie boeken op de rolbanden. Er staat trouwens een filmpje van op m’n facebook pagina. Het gevoel wat overheerste was: Eindelijk is het echt! Ik vond het heel raar om m’n eigen naam en auteursfoto op een boek te zien staan. Ook was het ontzettend spannend hoe het boek ontvangen zou worden. Het was goed aangekocht door de boekenwinkels, maar wat zouden de lezers ervan vinden? Het was een gek idee dat “mijn kindje” nu toch echt de wijde wereld in zou gaan.

Wat zijn je toekomstplannen? Wat kunnen we nog van je verwachten?

Met een beetje geluk verschijnt er elk jaar een boek en ben ik pas net begonnen. Er zit al een idee voor een derde feelgood roman in m’n hoofd en ik wil heel graag in dit genre blijven schrijven. Het zou toch geweldig zijn als m’n boeken straks door een groot publiek worden gedragen? Van de reacties ‘Ik kon je boek niet wegleggen’ of ‘Ik heb zo hard gelachen, maar ook meerdere traantjes gelaten’ heb ik nog lang niet genoeg!

Nou dat klinkt super goed! Ik hoop dat jullie dit interview met Madelein Kerseboom net zo leuk vonden als dat ik het vond. Madelein super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x