Interview met Joost Uitdehaag

Hallo lieve lezers van bookstamel, Jullie zijn het niet van mij gewend maar dit keer doen we het dus gewoon lekker andersom! Eerst het Interview met Joost Uitdehaag en daarna pas mijn recensie. Ik heb het boek namelijk nog niet uit en ik wil de recensie ook niet snel afraffelen als ik hem vandaag uit heb. Dit kwam omdat ik bezig was om van wordpress over te gaan naar mijn eigen hosting en daar ging meer tijd inzitten dan gedacht. Maar goed tijd dus voor het Interview met Joost Uitdehaag die ik super wil bedanken dat hij mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Interview met Joost Uitdehaag

Wanneer ben je begonnen met schrijven?

Ik heb als kleine jongen altijd al geschreven. Verhalen voor de schoolkrant en clubkrantjes. Ik had altijd wel de wens om een roman te schrijven, maar had nooit het gevoel dat ik dat zou kunnen of daar klaar voor was, dat kwam veel later. Toen ik in Groningen woonde en me verveelde besloot ik om er een begin mee te maken. Toen heb ik schrijfcursussen gedaan en boeken gelezen over schrijven. Ook ben ik mee gaan doen met verhalenwedstrijden. Zo heb ik ook mijn collega’s van Nimisa, de uitgever, ontmoet.

Was het altijd al je droom om schrijver te worden?
Niet per se. Ik vond schrijven leuk en het bedenken van verhalen. Zelfs nu vind ik het leukst aan het schrijver zijn, dat ik mijn fantasie de vrije loop laten en zelf werelden en karakters kan bedenken die levensecht zijn en je emotioneel raken.

Waar haalde je de inspiratie voor Fulia vandaan?
Ik heb heel lang fantasyrollenspellen gespeeld. Mijn vrienden waarmee ik speelde in die tijd zullen wel elementen van die vertelsels in Fulia zien terugkomen. De inspiratie voor de wereld komt uit de vroege middeleeuwen, waar landsgrenzen niet zoveel voorstelden, er heel veel oorlog was, en waar religie onderlinge verbintenis gaf. In de middeleeuwen bestond er een Prester Johannes legende, die zei dat er in het oosten nog ergens een groot christelijk rijk zou zijn. Dat rijk is in Fulia het geheimzinnige Fort Agiana.

Wat is jou favoriete personage uit Fulia?
Fulia zelf. Ik vind haar degene die het het moeilijkst heeft. Ze heeft een heleboel mee, maar ze neemt haar erfenis ook heel erg serieus en daar worstelt ze heel erg mee. Haar vriendin Eymee spreekt me ook aan, omdat ze vrijer is en meer durft en meer in het moment leeft. Maar ook zij heeft een last te dragen, maar dat ga ik hier niet verraden, haha.

Je hebt veel reizen gemaakt wat was voor jou de meest bijzondere reis?
Ik vind Frankrijk altijd een fascinerende plek, daar is zoveel te zien aan kloosters en kastelen. Maar ook Spanje en Italië en de paar oude steden die Duitsland nog heeft.
Eigenlijk ben ik heel blij dat ik in Europa woon. Mijn mooiste reis ooit was een maand naar Jeruzalem waar ik heen mocht om onderzoek te doen. De stadsmuur en de binnenstad is heel authentiek. Alles is daar zo oud, van kruisvaarders tot Romeins tot overblijfselen uit de tijd van David en de allereerste steden. Je hebt echt het gevoel dat je middenin de geschiedenis bent beland.

Op welke plek schrijf je het allerliefst?
Het best gaat het op de sofa thuis. Lekker relaxed met uitzicht op de tuin. Ik zou graag in
de tuin schrijven, maar zonlicht en laptops werken niet goed samen, dus ga ik toch maar
binnen zitten. Ik vind in de trein ook heel leuk, met al die mensen om je heen.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van Joost Uitdehaag?
Ik ben nu bezig aan een nieuwe roman. Dat wordt geen fantasyverhaal, maar een
realistische roman. Het gaat over iemand die kanker krijgt. Haar vriendin gaat tot het
randje en eroverheen om voor haar een medicijn te vinden. Daardoorheen weef ik het
verhaal van de ondergang van het oude Organon -dat farmabedrijf hier in Oss- en de
ontdekking van het wondermedicijn pembrolizumab.

Je schrijft naast je huidige baan zou je ooit willen kunnen leven van het schrijven?
Leven wel, maar ik denk niet dat ik het ooit als enige baan zou willen doen. In mijn huidige werk heb ik heel veel interactie met mensen en schrijven is best eenzaam. Ik weet dat ik het niet volhoud om hele dagen alleen achter mijn computer te schrijven. Maar toch, dan zou je weer andere dingen zoeken, zoals meer contact met je lezers.

Als je jezelf zou moeten omschrijven in een korte zin hoe zou je dat dan doen?
Ik ben gewoon heel erg nieuwsgierig naar hoe dingen zitten, waar ze vandaan komen en
hoe ze verdergaan.

Was het moeilijk om afscheid te nemen van de wereld waarin Fulia zich afspeelt?
Best wel ja. Er valt toch iets weg in je leven als je een roman afrondt. Maar ik was er ook
best blij mee, want op het einde werd het een soort obsessie. Na het schrijven van de
laatste zin kwamen volgens nog bijna een jaar van editen, re-editen, proeflezen en zo. Dus het laat je eigenlijk nooit echt los. Ik heb wel de ambitie om nog ooit terug te gaan naar de wereld van Fulia en daar een andere verhaal te schrijven. Een prequel of zo.

Wat vond je het moeilijkste aan het proces van bedenken tot uitgeven van het boek?
Je gaat door best een aantal stappen. Bedenken is hard werken, maar wel ontzettend
leuk. Dan komt het proces van proeflezen, redigeren, redactie, eindredactie, opmaak. Op
een gegeven moment had ik Fulia wel uit. Daarna komen de eerste recensies. Positieve
zijn natuurlijk heel leuk, maar er komen ook negatieve, dat is soms wel even slikken.
Promoten is heel leuk, je leert nieuwe lezers kennen en collega-auteurs, maar de pen
lonkt nu inmiddels wel, om weer aan mijn nieuwe boek te beginnen.

En dan hebben we natuurlijk ook voor jou een aantal dilemma’s waar kies jij voor en waarom?

Lezen of Schrijven?
Oeh moeilijk. Zonder veel te lezen haal je niet de beste schrijver uit jezelf. En al je schrijft, kun je ook meer genieten van hoe een boek geschreven is. Ik kies denk ik toch voor schrijven. Het maken van je eigen wereld is zo leuk. Spelen met karakters en hoe ze op elkaar reageren. Maar lekker onderuit met een boek blijft leuk.

E-boek of Papieren boek ? Papieren boek. Zeker. Vast slechter voor het milieu. Maar het kunnen vastpakken van een boek en erdoorheen bladeren geeft me een ongelooflijk goed gevoel. Het heeft wel iets. Je kunt het gewoon oppakken en gaan lezen. Geen software update problemen, geen
opladers nodig. geen zorgen of je het wel bij het zwembad kunt laten liggen. Er is een
ongelooflijk leuk filmpje over een bookbook van Ikea. Aanrader. Ik heb er geweldig om
moeten lachen. Maar dat gezegd hebbend: misschien zit ik volgend jaar wel aan het
ebook.

Actieve of Rust vakantie?
Actief. Met op tijd terug om lekker te kunnen typen.

Tv serie of Film?
Film. Eén afgerond verhaal in één avond, geweldig.

Fantasie of Realiteit?
Fulia is fantasy natuurlijk, maar de karakters zijn wel realistisch met hun zwakheden en
overtuigingen, verliefdheden en sijpelende haatgevoelens. Nu ben ik bezig aan een nieuw boek dat zich in onze wereld speelt, maar wel met een gefantaseerd verhaal ertussendoor. Faction dus.

Frisdrank of Sap?
Haha. Sap klinkt het gezondst, maar uiteindelijk drink ik het meest frisdrank. En nog meer koffie, thee en en water.

ik wens iedereen een hele fijne week.

Liefs, Melanie

Wil je nog meer lezen over Joost Uitdehaag en zijn boeken dan kun je dat hier doen: Voorstel blog Joost Uitdehaag en Fulia 1  Heb je nu interesse gekregen in de boeken van Joost Uitdehaag dan kun je ze hier kopen.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x