Interview met Carlie van Tongeren

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Woensdag de week is weer doormidden voor mij een enorm drukke week! ik heb veel revalidatie therapie maar daarnaast ook een hoop leuke dingen. Zo komen er vanavond 1 of 2 ouderen (dat hoor ik vanmiddag ) bij mij thuis gezellig mee eten. Het is een jaarlijks terugkerend evenement hier in de gemeente waarvoor je jezelf op kunt geven. Op de dag van het evenement verzamelen je allemaal om 16.00 in de bibliotheek waar je dan een tas met eten krijgt en de adres van de ouderen die gezellig bij je mee komt eten. Ik vind dit zo’n leuk idee om de eenzaamheid tegen te gaan dat ik er niet over naar hoefde te denken om me eigen op te geven! en ik ben dus reuze benieuwd wie er gezellig bij ons een hapje komt mee eten. Tijd voor mijn interview met Carlie van Tongeren

Afgelopen week mocht ik ook allemaal leuke vragen stellen aan Carlie van Tongeren als afsluiting van ons van eigen bodem traject! Carlie was echt ontzettend leuk om mee te werken en ik heb haar boek met heel veel liefde en plezier gelezen. Wat Carlie van Tongeren als antwoord had op mijn vragen? nou dat lees je hieronder.

Interview met Carlie van Tongeren.

Allereerst proficiat, je boek Heerestraat en Rozenlaan is genomineerd voor de Lang Zullen We Lezen-award! Wat betekent het voor jou om hier voor genomineerd te zijn?

Ik vind het echt een eer dat ik genomineerd ben, had ik helemaal niet verwacht! Toch mooi en bijzonder dat mijn boek door een vakjury is uitgekozen in een selectie van maar 10 jeugd/YA boeken. Ook super dat het een Vlaamse wedstrijd is en dat mijn boek dus ook daar wordt opgepikt. Toch een beetje buitenland, hè?

Vond je het spannend om over te stappen van het schrijven van romans naar je allereerste Young Adult boek?

Nee, totaal niet! Dit is al heel lang mijn droom en het voelde voor mij vooral heel logisch. Zo van: eindelijk! Ik vind het juist heel leuk om nu te schrijven voor jongeren, o.a. omdat ik nu veel meer interactie heb met lezers dan hiervoor.

Waar haal je de inspiratie voor je boeken vandaan?

Poeh, op zo veel verschillende manieren! Eerst krijg ik een idee voor het ‘grote’ thema, zoals ik bij Heerestraat & Rozenlaan al heel snel wist: ik ga een boek schrijven met als hoofdthema ‘echtscheiding’ en dan ga ik de hoofdstukken om en om doen, om aan te geven hoe gesplitst je leven kan voelen bij co-ouderschap. Deze grote thema’s zullen altijd dicht bij me liggen; dat ik het zelf heb meegemaakt of van dichtbij, of omdat het me heel erg raakt ofzo. Voor de kleinere dingen, de bijpersonages etc. kan ik tijdens het schrijven overal inspiratie opdoen: op straat als ik iets zie/hoor (ik luister graag mensen af, sorry mensen), als ik iets opvallends lees bijv. op social media of nieuws, als ik hardloop of juist helemaal niks doe en dan ineens *poef komt er iets in me op…

Ben je alweer bezig aan een nieuw boek?

Jazeker! Het idee (de synopsis) is uitgewerkt, helemaal van begin tot eind. Blossom Books en ikzelf zijn er allebei enthousiast over! Het boek ga ik schrijven
vanuit het perspectief van 3 vriendinnen (dus niet 1 hoofdpersoon zoals in Heerestraat & Rozenlaan) en een van de thema’s is slutshaming. Verder vind ik het iets te vroeg om meer te vertellen helaas! Ik heb tot nu toe 4 hoofdstukken geschreven en dat is wel veel minder dan ik zou willen. Om eerlijk te zijn is beginnen mijn zwakste punt als schrijver, dat voelt echt als zwoegen en niet als iets leuks, omdat ik dan heel veel dingen nog niet helemaal voor me zie. Maar komt altijd goed, als ik eenmaal verder ben, kom ik vanzelf in de flow en dan wil ik niet meer stoppen! Nu dus alleen nog even mijn geduld trainen…

Naast het schrijven van boeken help je ook andere schrijvers, hoe ben je daarbij gekomen en wat vind je er zo leuk aan?

Ik deed al de eindredactie van boeken sinds ik zelf boeken schrijf. Ik vind het erg
leuk om de puntjes op de i te zetten in andermans boeken; de fouten en blinde vlekken eruit halen die je zelf niet meer ziet als auteur omdat je al te lang te dicht op je boek zit. Het vergt voor mij ook net wat minder creativiteit dan zelf een boek schrijven en dat is ook weleens fijn werken – hoe gek dat misschien ook klinkt. Na een paar jaar werd ik gevraagd of ik auteurs (van non-fictie) ook in een eerder stadium wilde begeleiden, omdat sommige auteurs vastlopen vooral op de structuur. Het is superleuk om iemand weer op weg te helpen – zeker qua structuur, want ik ben echt een structuurjunkie.

Welk genre lees je zelf graag, en kun je ons een boek aanraden?

Ik lees zelf ook het liefst YA (vooral contemporary) en er zijn natuurlijk TE veel mooie YA’s op de wereld! Dan noem ik er hier twee waaraan ik – zelfs meer dan twee jaar later – nog weleens terugdenk: De afstand tussen jou en mij van Marina Gessner. Zoveel girlpower om in je eentje zo’n trail te gaan lopen, vond ik echt inspirerend! En nummer 2, ook een onvergetelijk roadtripboek, al wat ouder: Mijn reis met Jake van Morgan Matson. Alleen op reis gaan is zo leuk en geeft je zoveel zelfvertrouwen/inzichten, raad ik iedereen aan. Ik wil ook graag nog een keer een YA schrijven over een meisje dat in haar eentje op reis gaat. Leuk weetje: deze boeken komen ook voorbij in de leesclub in Heerestraat & Rozenlaan!

Kun je ons misschien wat meer vertellen over het proces van idee naar boek?

Eerst heb ik dus het idee voor het overkoepelende thema. Dan ga ik dat idee helemaal tot in detail uitwerken tot een synopsis. Dit vind ik totaal NIET het leukste of makkelijkste om te doen, maar ik vind het wél heel belangrijk. Ik ben geen auteur die maar begint en dan wel ziet hoe het verhaal zich gaat vormen. Een synopsis is het perfecte middel om bepaalde belangrijke karaktertrekken, het plot etc. vanaf het begin goed in te zetten en zich te laten ontwikkelen. De eerste hoofdstukken gaan me niet soepel af, kan ik máánden over doen – om vervolgens de rest van het boek in even korte tijd af te schrijven. Elke avond kan ik dan niet wachten om verder te schrijven! Daarna laat ik het boek een paar weken liggen, om het daarna met een frisse blik weer helemaal te herlezen en verbeterpunten te zien. En er volgen meestal nog vele versies voordat het boek er echt is… In het geval van Heerestraat & Rozenlaan waren dat er wel 6! (zie mijn blog: https://carlievantongeren.nl/de-echt-aller-allerlaatste-versie-van-mijn-ya-roman-ingeleverd/)

Ben jij wel eens verliefd op iemand geweest waarop je niet verliefd wilde of kon zijn?

Nee, geen spannende waargebeurde verhalen van mijn kant! Maar ik moet zeggen dat ik het wel altijd bijzonder boeiend vind om van die onmogelijke relaties te volgen in boeken, films & series en dat je dan zoooo graag wil dat ze bij elkaar komen…

Heb je nog leuke hobby’s of wat doe je voor de ontspanning?

Schrijven en lezen zijn van jongs af aan mijn grootste hobby’s, dat geldt vast voor de meeste schrijvers! Ik kijk heel graag series op Netflix en dan kijk ik ze vooral twee keer of liefst nog vaker opnieuw. Bijvoorbeeld Gossip Girl heb ik echt ontelbaar vaak gekeken. Dat vind ik zó leerzaam (als scenarioschrijver to be) en ook gewoon heel leuk. Maar zo klinkt het alsof ik nooit buiten kom haha, dat is niet waar hoor! Verder maak je me vooral heel blij met leuke tripjes, vakanties en reizen.

Wat is jouw grootste droom?

In mijn leven heb ik 3 grote dromen, in willekeurige volgorde:
– Ik wilde graag een YA-boek uitbrengen (gelukt met Heerestraat &Rozenlaan!). – Ik wilde graag moeder worden (ook gelukt met lieve dochter Nola!). – Ik wil graag scenarioschrijver worden, liefst voor tv-series. Aan die laatste droom moet nog gewerkt worden…

Dit was het interview met Carlie van Tongeren. Super bedankt

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Wil je Carlie nog wat beter leren kennen lees dan de volgende blog.

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Manon
4 jaren geleden

Wat een leuk en spontaan interview! Heerlijk als iemand zo zijn droom achterna gaat!

trackback

[…] Carlie van Tongeren Titel: Heerestraat en Rozenlaan Uitgever: Blossem Books Genre: Young Adult Aantal sterren: […]

trackback

[…] Wil je nog meer te weten komen over Carlie van Tongeren lees dan ook eens de recensie van Heerestraat & Rozenlaan of mijn interview met Carlie van Tongeren. […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x